Toplumun bir takım değerleri vardır. Tarihi yapılar, sanayi, tarım, doğa vb. maddi değerlerin yanında kültürel değerleri de o toplumun simgeleridir.
Tarım, sanayi, mimari gibi değerler tuğla ise o tuğlaların harcını oluşturan, şehre yön ve estetik veren de kültürleridir.
Bu kültürlerin mimarları olarak da sanatçıları görürüz. Bugün İstanbul denildiği zaman aklımıza mimari şaheserler kadar o sanatçılar ve fikir adamları da gelir.
Ah bir de bunun farkına varabilsek…
Sayısız sanatçı, fikir adamı ve tarihi şahsiyet bu topraklardaki medeniyetlerin baş mimarları olmuş, fikirleri ve eserleri ile güzellik üretimine temel çalışmalar yapmışlardır.
Bunlar arasında Bekir Sıtkı Erdoğan’ın üst sıralarda yeri vardır. Yakın tarihimizin Milli Şairi edebiyat tarihimizin köşe taşlarından birisidir.
Halk şiiri, modern şiir ve aruz demeden ömrü boyunca harikalar üretmiş, her bir şiiri dillerde dolaşmaktadır.
FAL
Sen karşıma, her özlediğim anda çıkarsın,
İzmir'de çıkar; Kars’ta çıkar, Van'da çıkarsın...
Hiç böyle vefa görmedi âlemde hakikat;
Yollar kapanır, sen yine fincanda çıkarsın…
Diyen Karamanlı Bekir Sıtkı’yı Karamanlı bendeniz de şöyle anıyorum:
KARAMAN SANA HASRET
Sen her şiirin kafiyesinde, hecesindesin
Karamanın hem gündüzünde hem, gecesindesin
Hasretim dediğin Karaman şimdi sana hasret
On yıldan beri sen onun nurlu sinesindesin
Sanatçının yaşantısı ve karakteri elbette üretimine de bire bir yansıyor. Rahmetlinin espri kabiliyeti yüksekti. Yakın dostları arasında zeki şakaları ile kahkahalara vesile olur, her canlıya saygılı yaklaşırdı. Emsalleri ile can dostu, biz kardeşlerine ise müşfik ve sevecen bir yaklaşım içinde bir yapısı vardı.
Yakın dostu Dr. Mehmet Armutlu ile atışmaya başladıklarında her sözleri sanki bir darbımesel gibi dökülür, acımasız görünen saldırılar mutlaka gizli bir ironi içerirdi.
Tüm bu yapısının tezadı gibi olan ama zor fark edilen bir yapısı da olaylara sanki küçük bir çocuk gönlü yaklaşması idi. Ona yakışan o mütebessim yüzü ilk anda bile bir huzur verirdi. Öyle ki askerlik mesleğinden olduğuna inanmak hep zor geldi bizlere. O her hali ile bir sanatçı, bir gönül adamı, bir sevgi abidesi idi.
Söz konusu edebiyat olunca da sözün ustası, şiiri beste tarzında yazan adamdı.
Vefasız Karaman sağlığında zincirlerini kırmış birkaç kez anma toplantıları düzenlemişti. Toplantı öncesi o çocuk heyecanını hala unutamayız.
Vefatından sonra da bir grup dost ile mütevazı anma toplantıları düzenledik. Ama onuncu yıl için daha güzel bir şeyler yapmak gerekiyordu. Birkaç kurum, kuruluş ve STK nın birlikte bir program hazırladıklarını biliyoruz. Diliyoruz çok güzel geçer ve şanına yakışır.
Elbette böyle bir programın duyurusunun biraz kıt kaldığını da dile getirmeden geçemeyeceğiz. İçeriği hakkında da güveniyoruz.
Biz buradan da duyuralım ki;
24 Ağustos 2024 Cumartesi günü saat 20.00 de Piri Reis Kültür Merkezinde Bekir Sıtkı Erdoğan vefatının onuncu yılında Rahmetle anılacak.
Program halka açık hem biletsiz, hem ücretsiz…
Bu şehir her karışında tarih yatan, on binlerce yıldır üst medeniyetlere ev sahipliği yapmış kültür ve tarih şehridir.
Yüzlerce Karaman evladı tüm sektörlerde ve kültürün her dalında büyük başarılar göstermiştir.
Tüm dünyaya örnek olacak sanayicimiz, iş adamımız, ziraatçımız, askerimiz gibi mükemmel fikir adamlarımız da bu topraklarda yetişmiştir. Onlara gösterilen vefa bir anlamda geleceğe de yatırımdır. Yeni nesillere örnek, kabiliyet sahiplerine teşviktir. Bu tür anmalar manevi şahsiyetlerine bir vefa, geride kalanlarına bir tesellidir. Unutulanların hatırlanması, bilinenlerin bir tekrarıdır.
Cumartesi günü diliyoruz o salon dar gelir. Duyurusu az olsa da, kamuoyu iletişimi ile duymayan kalmaz ve duyanlar da koşar gelir.
Bekir Sıtkı Üstada
Allah’ın Rahmeti bol olsun büyük ÜSTAT.
Eserlerin demlendikçe buluyor daha fazla tat
Eserlerin gönlümüzde sen kalbimizdesin.
Sayende yeni bir ekol kazandı bu sanat
Hasan ÖZÜNAL
20240823
Yorumlar
Kalan Karakter: