Orman yangınları ciğerlerimizi dağlıyor.
Yanan birkaç ağaç değil. Memleketimizin ciğerleri. Sadece o kadar da değil. O ciğerlerde yaşayan binlerce ekosistem materyali. Kuşlar, böcekler, hayvanlar, endemik bitkiler, hatta gözle görülmese bile bir değer olan bakteriler ve madensel katmanlar.
Geride kapkara, çirkin bir örtü kalıyor.
Bir saniyeliğine düşünelim. Barınma mekânımızın bir anda yok olduğunu ve dünyada üstümüzdeki kıyafetlerimiz ile kalakaldığımızı. Hani o yemeğin tuzu az-çok dediğimiz, bir sivrinsek girince katlanamadığımız, bir hamamböceği ile paylaşamadığımız, yorganı kafamıza çekip kıvrılınca güven duyduğumuz mekanlarımızın yok olduğunu.
Bir de hayvan ve kullanılabilecek tarımsal aletlerin yok olduğunu düşünürsek…
Dememiz o ki;
Bize aslında çok görev düşüyor.
Komşu sadece kapı komşusu, sokak komşusu veya mahalle komşusu değildir. Bu ülke topraklarında yaşayan her birey birer komşuyuz aslında.
Altmış yıla yakındır sayfalar dolusu yazarız. Bazen sivri olsa da pek çok fikir ileri süreriz. Okunur gülünür, okunur duygulanılır, okunur çalınır, okunur eleştirilir veya ret edilir. Ama çok nadiren de uygulanır. Çoğunlukla da çalanlar kendi fikirleri olarak lanse eder ve havasını da basarlar.
Yangınların nasıl çıktığı, kimlerin sebep olduğu adli bir konu. Devletimize güç kuvvet diliyoruz. Gerek yangınların söndürülmesinde gerekse sebep olan canilerin bulunmasında güveniyor, başarılar diliyoruz. Elbet hak ettikleri cezaları “yanlış insan hakları uygulamaları sebebi ile” almayacaklar ama yakalanmaları bile yüreklere su serpecektir.
Bu gün üzerimize düşen o insanlara yardıma koşmaktır.
KARAMAN olarak yangından zarar gören, sıradan bir köyü tespit etsek. En fazla zarar gören, yok olan bir köyü…
“Ben Karamanlıyım” diyen herkes seferber olsa. Valilik, Belediye ve ileri galen STK lardan teşkil edecek bir komisyon kurulsa. Hızlı işleyecek bir kampanya oluştursak. Parklarda yatan iş makinelerimizle, gönüllü insan güçleri ile lüks harcamalarımızdan kestiğimiz maddi imkânlarımız ile o köyün inşasını yapıversek.
Büyük ihtimal ile bu konuda liderlik etmiş oluruz ve pek çok yerleşim birimini de harekete geçirmiş oluruz.
O köy insanlarına normal hayata dönünceye kadar sıcak aş ve geçici barınma temin etmekle başlanabilir. Daha sonra aslına uygun ama daha kalıcı mükemmel yapılardan oluşan bir köy inşa edilebilir.
Yine mevcutlara ve yeni oluşacak köylere örnek teşkil edilecek şekilde köyün çevresinde bu tür afetlerden korunacak bir “güvenlik çemberi-bölgesi-mesafesi” yapılarak bir başka örneği sunarız topluma.
Zor mu?
Evet, biraz zor. Ama biz Türk Milleti inatız. Zoru severiz. Hele birisi yapamazsın-olmaz dediğinde tekeden süt de çıkartırız.
Bu iş çok da uzun sürecek bir şey değil aslında. Bittiği zaman bu şehrin sokaklarında gezen her KARAMANLI daha vakur ve daha mutlu olacaktır.
Hele bir de bizim bu çıkışımızdan etkilenip de bu şekilde davranan onlarca kent olursa o zaman mutluluğumuz bir kat daha artacaktır.
Bir hafta-ay lüks harcamalarımızdan bir şeyler kısmak bize bir şey kaybettirmez ama bu mutluluğu yaşamak en büyük lüks olur.
Kurulacak komisyonun bir de mali ayağı olur. Şeffaf, titiz ve liyakatli bir yönetim ile hiçbir şaibeye bulaşmadan başarı ile bu iş gerçekleşir.
İnternet arama motorlarına “KARAMAN” kelimelisini girdiğimizde 50 ye yakın yerleşim birimi çıkar. Biz sadece bu şehirde değil onlara da bu şerefi hediye etmiş oluruz.
Bu teklifimiz; “İş yaparsak ufak tefek sorunlar da çıkar, başımız ağrır, yapmazsak da kimse bize neden yapmadın diye hesap soramaz, zaten bizim asli görevimiz değil, sabah merhaba - akşam eyvallah, eğer başımı geçerim” diyenlere değildir.
Bu teklifimiz; Rol yapmadan, bir insan olarak gerçekten acıyı yüreğinde hissedenler, Vatanını seven, Milletine bağlı kimseler içindir.
Karaman daha önce bu tür felaketlerde ayakta alkışlanacak örnekleri yaşadı. (Kıbrıs çıkartması, Adapazarı - Malatya depremi, Azerbaycan gibi pek çok kampanyayı yaşadık gördük iftihar ettik)
BİR YENİSİ için vakit bu vakittir.
20250705
NOT:
Bir sonraki makalede İKİNCİ Proje “Karaman TEMA – Karaman Belediyesi - Karaman İl Çevre – Karaman İl Tarım – SEKA-SAR – BİFA – ANI vb kurumlar işbirliği ile yanan bölgelerin birisinde KARAMAN ORMANI”
Yorumlar
Kalan Karakter: