2019 Yılı sayfa dostlarıma, Karamanlılara ve Karamanoğullarına sağlık, huzur, mutluluk, şans, bereket getirsin.
Etnik yapısı ve coğrafi hudutları tartışma konusu olan Makedonya, Türk Tarihinin ayrılmaz bir parçasıdır. Ayrıca Balkanların etnik, dinsel, kültürel ve linguistik açıdan en karışık bölgelerindendir.
Makedonya Bölgesi;
1. Ege Makedonyası (Yunanistan’da),
2. Vardar Makedonyası (Bugünkü Makedonya Cumhuriyeti) ve
3. Prin Makedonyası (Bulgaristan’da) şeklinde üçe bölünmüş durumdadır.
Makedonya’ya tarih boyunca çeşitli kavimler (Traklar, İllirler, Romalılar, Slavlar…) yerleştiler.
IV. Yüzyılda Hun Türklerinin buralara gelişini, Avarlar, Bulgarlar, Kıpçaklar, Peçenekler takip ettiler. XIV. Yüzyılın ikinci yarısından Balkan Savaşları’na kadar bölge Osmanlı hâkimiyetinde kaldı.
Balkan Savaşlarından sonra Devlet-i Aliyye (Osmanlı Hanedanlığı) bölgeden çekilmesiyle çeşitli vesilelerle göç etmek durumunda kalan Türkler zamanla azınlık konumuna düştüler.
Gerek krallık Yugoslavya'sında gerekse Tito’nun başta olduğu dönemde mağdur durumda olan Türkler; din, dil, eğitim, sosyal ve siyasal örgütlenme gibi hususlarda pek varlık gösteremediler.
Tito’nun ölümüyle (1980) genel anlamda yapıcı ve barışçıl konumunu kaybetmeye başlayan Yugoslavya'nın 1990’ların başında parçalanması ile Makedonya bağımsızlığını ilan etti (1991). Böylece diğer milletler gibi Türkler açısından da yeni bir dönem başlamış oldu.
Yorumlar
Kalan Karakter: