Uzun süredir tartışma konusu oldu.
Önce yanı başına okul diye kimliksiz bir bina yapıldı. Gazi Mustafa Kemal adı ona verildi. Aslına İmaret denildi.
“Birisi Gazi Mustafa Kemal İlkokulu, ötekisi de Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu olsun” dedik, umurlarında olmadı.
Sonra, ana bina Turizm Meslek Lisesi olarak işlev gördü.
Tartışmaya devam ettik.
“Gazi Mustafa Kemal kimliği öne çıkarılsın” dedik.
Bulanık bir süreç geçti.
Okul yeni binasına taşınınca, yılların Gazi Okulu salt adı yüzünden metrukeye dönüştü.
Bir grup güzel insan bu yapıtı kalıcı bir Karaman değerine dönüştürmek için büyük gayret sarf ettiler. Ali Yağcı kardeşimizin, yıllarca büyük emek ve para sarf ederek Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına yetiştirmeye çabaladığı muhteşem bir eğitim müzesi bitme aşamasında. 29 Ekim’ de açılacak.
Gene, dünyaca ünlü bir ayakkabı ustası ve ayakkabı tarihi araştırmacısı, yazarı ve uygulayıcısı Ahmet Sağkaya abimiz, önündeki bir yığın fırsatı terk ederek İstanbul’ dan Karaman’ a taşınarak, bu müzenin bir bölümünde yemenilerini üretmeye ve sergilemeye başladı. 29 Ekim de orası da açılacak.
Her iki arkadaşımıza gönül dolusu selam ve saygılarımı iletirim.
Geçen gün çalışmaların ne aşamada olduğuna bakmak için Gazi Mustafa Kemal okuluna gittim.
Artık okul olmadığına göre yeni sıfatının ne olacağı konusu da merakım dâhilinde elbette. Ustalar kapı girişinde hummalı bir çalışma içinde tabela yerleştirme hazırlığı yapıyorlar.
Ertesi gün bir de baktık ki, GAZİ diye bir tabela şehri selamlıyor.
Gazi, kutlu bir ünvandır. Ne itirazımız olabilir ki?
Hatta bir dönem Atatürk’e sadece Gazi demek modaydı. Bir art niyet de yoktu.
Fakat binanın vasfı ile açık bir biçimde bütünleşen bir kompozisyon olması gerekmez mi?
Gazi’den kastınız Atatürk ise, neden tam olarak önceki adını yazmıyorsunuz?
CUMHURİYET Okulunun önüne bir sivil şahsın adını koymanızı hâlâ içimize sindirebilmiş değiliz. Şimdi de bu.
Dil tekniği açısından, Gazi, tek başına kullanıldığında isim olur. Sıfat olmaktan çıkar. O zaman okulun adı Mustafa Kemal değil, Gazi olur. Bir süre sonra da asıl adı unutulur gider.
Umarım böyle olmasını isteyerek bu işleri yapmıyorsunuz dur.
İsteğimiz, binanın tam adı ile yeni vasfının yazılması ve bu gereksiz tartışmaya bir son verilmesi.
Yüzüncü Yılı böyle karşılamanın da üzüntüsü içindeyim.
Vali Bey bu durumu düzeltmeli ve kamu vicdanındaki endişeye son vermeli.
GAZİ
Yayınlanma :
27.10.2023 11:57
Güncelleme
: 27.10.2023 12:01


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: