Son yıllarda kaçak patates tohumluk üretiminin arttığı, ayrıca bu kaçak üretime bağlı olarak sahte faturalar düzenlenmek suretiyle devletten destek talep edildiği yönünde şikâyetlerin arttığı gözlemlenmektedir.
Bu nedenle kaçak patates tohumluğu üreticileri ve dağıtıcılarının bu eylemleri ile hangi yasal düzenlemeleri ihlal ettikleri konusunda bilgilendirilmeleri ve bu eylemler nedeniyle karşılaşacakları cezaların neler olacağı konusunun; bilerek veya bilmeyerek bu ihlâli yapan çevrelere, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) tarafından duyurulmasının yararlı olacağı kararı alınmıştır.
Bilindiği üzere, ürün olarak yemeklik patatesin temelini oluşturan tohumluk patates üretimi; 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ve ilgili Yönetmeliklerin ışığı altında devlet kontrolü altında sertifikasyona tâbi şekilde yapılan özel bir üretim şeklidir.
Bu olumsuz uygulamaların başında, yemeklik amacıyla üretilen patateslerin yasal olmayan bir şekilde tohumluk olarak pazarlanması, bunun için destek alınması gelmektedir. Bilhassa Ödemiş bölgesi olmak üzere Niğde ve Nevşehir illerinde yaygın olan bu durum, bilinmesine ve bazı önlemler alınmasına rağmen hâlâ devam eden bir husustur.
Üretilen yemeklik patatesler tüccarlar ve hal komisyoncuları aracılığı ile üreticiden toplanıp, yasal olmayan bir şekilde tohumluk olarak çiftçilere satılmaktadır.
Yasal olmayan yollarla sertifikasız satılan bu patateslerin, çiftçiler tarafından dörde bölünmek suretiyle dikimi de, sertifikalı tohumluk üretimini olumsuz etkileyen ayrı bir problem olarak gündemdedir.
Patates tohumluğu üretimi ve sertifikasyonunda; "Orijinal" tabiriyle vasıflandırılan Temel 1 (Tl) ve Temel 2 (T2) kademedeki tohumluklardan çoğaltım yapılarak çiftçilere satılacak Sertifikalı 1 (S1) ve Sertifikalı 2 (S2) kademelerinde tohumluk üretimi yapılması esastır. Buna rağmen özellikle T2 kademesindeki tohumlukların bazı tedarikçileri tarafından, çoğaltım döngüsüne tabi tutulmadan doğrudan çiftçiye satışı yapılmaktadır.
Diğer bir husus ise bazı üreticilerin; ellerindeki tohumluk kademesi, sertifikalı üretime uygun olmasına rağmen bu tohumlukları, sertifikasyon zincirine sokmadan üreterek sertifikasız satmalarıdır. Bu uygulama ülkemiz adına, sertifikasyona müsait olan bir materyalin değerlendirilmemesinden doğacak kayıp yanında, patates tohumluğu ithalatını da artıran bir husustur.
Yukarda sayılan nitelikteki kanunsuz hareketlerde bulunanlar hakkında işlenen bu suçun unsurları da gözetilerek, hak sahipleri tarafından aşağıdaki yasal işlemler başlatılacaktır.”denildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: