Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından her yıl geleneksel olarak verilen "Kültür Sanat Ödülleri" sahiplerini buldu. Fatih Kültür Sanat Merkezi'nde dernek mensupları ile kültür sanat dünyasından davetlilerin katılımıyla gerçekleştirilen törende, 19 dalda 21 kişi ve kuruma ödül verildi.
İhsan Duru himayesinde Duru Gıda yayını olarak 2024 Mayıs ayında çıkan ve alanında alternatifsiz olan Yusuf Yıldırım’ın son kitabı, Sözüm Kendözüme Risâletü’n-Nushiyye’nin Yorumu, çıktığı andan itibaren uzman, okuyucu ve ulusal basın dünyasında büyük yankı uyandırmıştı. Özgünlüğü, niteliği, alternatifsizliği ile Sözüm Kendözüme, ulusalda hemen tüm gazete ve internet haber ve kültür sitelerinde geniş biçimde tanıtıldı, röportajlara ve tv programlarına konu oldu.
Bu arada Sözüm Kendözüme Risâletü’n-Nushiyye’nin Yorumu için sevindirici iki gelişme oldu. İstanbul’un ciddi, seviyeli ve önemli kültür, sanat ve edebiyat derneklerinden ESKADER, geleneksel Kültür Sanat Ödülleri içinde, Sözüm Kendözüme’yi inceleme araştırma dalında 2024’ün en iyi kitabı ödülüne layık gördü.
Yine Kitap dergisi, Doğan Hızlan, Faruk Şüyün, Metin Celâl, Sevengül Sönmez ve Sırma Köksal’dan oluşan 2024 Yılın Telif, Yılın Çeviri kitapları ve Yılın Yayınevi Seçici Kurulu 2024 Yılın En İyileri Ödülleri Kültürel Mirasa Saygı dalında Sözüm Kendözüme’yi yılın en iyi kitabı seçti.
ESKADER 2024 Kültür Sanat Ödül Töreni programını 24 Mayıs 2025 Cumartesi günü Fatih Kültür Merkezinde gerçekleştirdi. ESKADER’in ödül töreni programı müzik icrası, belgesel gösterimi, Dernek Başkanı Fatma Ersem Yargıcı’nın konuşması ve ödüllerin verilmesi biçiminde oldu.
ESKADER Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Ersem Yargıcı Hanımefendi açılış konuşmasını; “Yıl içinde yayınlanmış ve kökünün mazide olduğunu bilen isimleri tercih ederek yılın en iyilerini seçme” vurgusuyla yaptı.
Yusuf Yıldırım teşekkür konuşmasını şöyle oldu:
İvazsız garazsız niyetlerle bu hasbi ama seçkin ortamı hazırlayan, bu seçkin ortamda da beni de de onurlandıran ESKADER’e saygılarımı ve takdirlerimi sunuyorum.
Yunus Emre der ki:
“key latîf cân gerek şâh hazretinde”
Bu sözden bir şey anlaşılıyor mu? Tabi ki hayır. Çünkü anlam kapalı, çünkü anlamda imgeleme var, söz sanatları var, semboller var. Bu söz Risâletü’n-Nushiyye’nin ana dizelerindendir. Ve Yunus Emre’nin özgün düşüncesi her türlü yaftalamalardan ve yakıştırmalardan bağımsız bir şekilde şiirlerinde örülür.
Yunus Emre “key latîf cân gerek şâh hazretinde” sözüyle bedeninden, nefsinden hatta gönlünden arınmış ve kendi özüne ulaşmış estetik bir ruhu hedeflemektedir. Ancak estetik ruha ulaşmanın yolları zorludur, dolambaçlıdır.
Yunus Emre, özgün düşünce sisteminde evrensel olan milli dille Türk toplumuna kültürel yapısına uygun biçimde anlatılmaktadır.
Sözüm Kendözüme ile ortaya çıkan gerçek şu ki, evrensel değerlerle yüklü Yunus Emre’nin düşüncelerinin gelecek nesillere aktarılmasında multidisipliner projeler gerçekleştirilmelidir.
Özgün Yunus Emre’yi ve Yunus Emre’ni özgün düşüncelerini anlama ve çözümleme yolculuğumun 16 yıllık kesitini Risâletü’n-Nushiyye adına hazırladığım son kitabım oluşturdu.
Bu çalışmada binlerce kaynaktan yararlanıldı, birçok kişinin maddi manevi desteği alındı.
Saymadan geçemem!
Yunus Emre çalışmalarıma her zaman güvenen ve destek olan Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç Bey’e,
Projemi duyduğu anda desteklerini esirgemeyen Prof. Dr. İskender Pala Bey’e,
Çalışmamı büyük bir titizlikle inceleyen ve değerlendiren Prof. Dr. Ayşe İlker Hanımefendi’ye, Prof. Mahmut Kaplan Bey’e, Doç. Dr. Himmet Büke Bey’e,
Kitabımın adını kesinleştirmeme katkı veren Gülçin Anmaç Hanımefendi’ye
Burada Sözüm Kendözüme’nin hamisi ve yayıncısına ayrı parantez açmak istiyorum. Kitabın hamisi manevi sahibi İhsan Duru Bey’dir. Yunus Emre’yi çok seven ve derinden bağlı olan İhsan Duru Bey, bu kitabın yayınlanmasını ve kültüre kazandırılmasını çok istedi. Yine Duru Gıda, kültürel mirasa sahip çıkmanın yüce bir görev, manevi bir itibar olduğu bilinciyle esere yaklaştı ve onu sahiplenerek yayınladı. Kitabın hamisi Duru Gıda Onursal Başkanı İhsan Duru Bey’e, Emin Duru Bey’e, kitabın yayıncısı Duru Gıda’ya hassaten çok ama çok teşekkür ederim.
Övgü güzeldir ama kolaydır, takdir ise zordur ve yücedir. Bu noktada ESKADER Yönetim Kurulu ve jürisi kitabı incelemenin ötesinde baştan sona okudu. Fatma Ersem Yargıcı Hanımefendi’nin kitabıma yaklaşımı nesnelliğin yanında hep samimi ve heyecan dolu oldu. “Sözüm Kendözüme’yi nitelikli biçimde inceleyip değerlendiren ve inceleme araştırma dalında ödüle layık gören ESKADER’e, değerlendirme jürisine, kitabımı yılın kitabı olarak ESKADER’e öneren Mücahit Kocabaş’a ve ESKADER Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Ersem Yargıcı Hanımefendi’ye çok çok teşekkür ederim.
Sözüm Kendözüme Risâletü’n-Nushiyye’nin aldığı ikinci yılın kitabı ödül programı Kitap dergisi tarafından bir değişiklik olmazsa Kasım ya da Aralık ayında Taksim Hotelde gerçekleştirilecek.”
Yorumlar
Kalan Karakter: