KONYA KARAMAN OTO TAŞIMACILIĞI DENEMESİ
TALAT DURU (Makale)
Bir zamanlar Karaman Konya yolculuğu yalnız trenle yapılıyordu. Daha önceki yıllarda atla arabayla, veya yürüyerek gidilip geliniyormuş. Geliver gidiver Konya 18 saat sözü o zamandan kalma olsa gerek. 1940’lı yıllarda motorlu taşıma denemeleri başladı. Kervansaray hanından dolmuş minibüsleri Konya ya gidip gelmeye başladılar. Halk bunlara kaptıkaçtı ismini verdi. Bu arabalar sabahın erken saatlarında kalkıp akşam geri dönmesi yolcuların işini kolaylaştırdığı için bu yolculuğa heveslenen çoğaldı.
Daha sonra İmam Rızanın (Rıza Döğrüöz) işlettiği vezir hanında da kaptı kaçtı seferleri başladı. İki handan kalkan arabalar arasında rekabet doğdu. Arabaların biri gelip biri gidiyordu.
Bu arabaların şöförleri hem arabayı sürüyorlar hem de bozulduğu zaman söküp takıştırıyorlardı. Aklıma gelen bu arabaların ilk şöförleri Arap Ahmet, Çöm Ahmet, Muharrem Ovalı, Ermenekli Metin idi.
Daha sonraları otobüsten bozma Kamyon bozması otobüsler gözükmeye başladı. Kamyon şasinin üzerine Bursa’da otobüs karasörü yapılmaya başlandı. Kalorifer teşkilatı olarak ta eksozdan bir boruyu arabanın içinden geçirip, bir ucunda dışarıya verilirdi. Böylelikle araba da ısınmış olurdu. Fakat birisi unuturda dalgınlıkla buraya eliyle ve ayağıyla dokunursa vay anam diye bir çığlık duyarsınız. Bu bozma düzme arabaların en meşhuru bekarın koca gurup idi. Sözüm ona bu otobüs zamanının en büyük en süratlı arabası idi. Karaman’dan İstanbul a gitmek isteyenler Konya ya gidenlerin birisi ile İstanbul’a yer ayırttırıyorlardı. Taşımacılık iyice tutulduktan sonra yeni nakliyat şirketleri kurulmaya başladı. Bu kuruluşların en ünlüleri oto nakliyat ve Kale şirketleri idi. Bu şirketler vasıtası ile yeni seri ve modern arabalar sefere konmaya başladı. Bugünkü saray yavrusu arabaları vaktiyle tarif edip anlatsalar inanmazdık. Devasa içinde uçak konforlu arabalar içinde televizyonu tuvaleti ile oturaklarındaki rahatlığı ile göz doldurmaktadır.