Karaman Halk Sağlığı İl Müdürlüğü'nden Uzman Hemşire Altunkan, "Hastalıklı birisi olarak yaşamak ve erken ölmek istemiyorsanız sigara içmeyi denemeyin ve sigara içenlerden uzak durun" dedi
Karaman Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, Karaman Anadolu Lisesi idareci ve öğrencilerine sigaranın zararları ve kanser konularında seminer verildi. 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü'nde verilen seminerde okul idarecilerine ve öğrencilerine sigaranın önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söylenirken sağlıklı yaşam, fiziksel aktivite ve obezite hakkında da bilgi verildi.
Hastalıklı birisi olarak yaşamak ve erken ölmek istemiyorsanız sigara içmeyi denemeyin ve sigara içenlerden uzak durun. Ülkemizde her yıl 40 bin kişide akciğer kanseri tespit edilmektedir. Sigara, nefes borularını ve akciğerleri çalışamaz hale gelecek şekilde hasara uğratır. Yaşamınızı nefes darlığı içinde, oksijen tüpüne bağımlı ve yatağa bağlı olarak tamamlamak ister misiniz ? İçilen her sigara, insan yaşamını 5 dakika kısaltır. Erken yaşta sigaraya başlayanların ömrü ortalama 20-25 yıl azalır. Sigara içenler sadece kendilerine değil, çevrelerine de zarar verirler" dedi.
Sigara içenlerin çevreye verdikleri zararları anlatan Altunkan, "Bulundukları çevrenin havasını kirletirler. Çevrelerindeki insanların pasif sigara içmelerine neden olurlar. Ev ve orman yangınlarına neden olurlar" diye belirtti.
SİGARAYA BAŞLAMA YAŞI 20'NİN ALTINDA
Sigara içenlerin çoğunluğunun sigaraya 20 yaşından önce başladığını dile getiren Altunkan, "Sigaraya başlama yaşı genellikle 13-14 yaşlarıdır. Sigara firmaları, bugünün sağlıklı gençlerini yarının sigaraya bağımlı devamlı müşterisi yapmak isterler. Gençlerin ise sigara deneme nedenleri arasında özentilik, gösteriş, kendini ispatlama, arkadaş baskısı, arkadaşlar arasında yer edinme, otoriteye yani; ebeveyn, okul idaresine karşı gelme yatıyor" sözlerine yer verdi.
SİGARA İÇERLERİN ÇOĞU PİŞMAN
"Sigarayı bir kez deneyen her üç gençten biri bağımlı hale geliyor" diyen Haşim Aydın, "Başlangıçta oyun gibi başlayan bu korkunç alışkanlık, ilerleyen yıllarda kişileri sigara bağımlısı ve hasta biri haline getirecektir. Asla sigara içmeyi denemeyin. İnsanların çoğu sigara içmez, içenlerin çoğu ise sigaraya başladıkları için pişmandır" ifadelerini kullandı.
SİGARA SÖMÜRÜ SİLAHIDIR
Gelişmiş batı ülkelerinde sigara içenlerin sayısı azaldıkça, sigara şirketlerinin, az gelişmiş olan ülkelerde reklam ve tanıtım kampanyaları yaptığını kaydeden Aydın, "Sigara yoksulların ve az eğitimlilerin, sömürülmesini sağlayan ekonomik bir silahtır. Tütün fakirliği arttırır. Sigara firmaları, kültür ya da motor yarışları gibi aktiviteler için sponsorluk yaparlar. Amaç kendi reklamlarını yapmaktır! Sigara reklamlarının tuzağına düşmeyin" dedi.
GÜNDE 300 KİŞİYE YAKIN İNSAN ÖLÜYOR
Dünyada her yıl 4 milyon insanın sigaradan hayatını kaybettiğini belirten Aydın, "Eğer gerekli önlemler alınmazsa bu sayı önümüzdeki 20 yılda 10 milyona ulaşacaktır. Her yıl ülkemizde 100 bin insanımızı erken yaşlarda sigaraya kurban veriyoruz. Her yıl 100 bin kişi ne anlama geliyor? Her gün bir uçak düşüyor ve 300 kişiye yakın insan ölüyor. Bir şehrimize atom bombası atılıyor. Her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor ve kimse sağ kalmıyor" şeklinde konuştu.
SİGARIYI BIRAKTIKTAN SONRA NE OLACAK?
“Hayır, sigara içmiyorum" demenin kişiye neler kazandıracağına dikkat çeken Aydın, "Kalbiniz ve akciğerleriniz daha iyi çalışacak. Kanınız vücuda daha iyi oksijen taşıyacak. Hastalanma riskiniz azalacak. Daha uzun yaşayacaksınız. Eğer sigara içiyorsanız sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra; kan basıncı ve kalp hızı normale döner. 8 saat sonra; kanda oksijen düzeyi normale döner. 24 saat sonra nikotin atılır; tat, koku duygusu düzelir. 48 saat sonra; nefes alma-verme kolaylaşır, enerji artar. 2-12 hafta sonra; dolaşım düzelir. 3-9 ay sonra; öksürük ve hırıltılı solunum iyileşir. 5 yıl sonra; kalp krizi riski yüzde 50 azalır. 10 yıl sonra; akciğer kanseri yüzde 50 azalır, kalp krizi riski normale döner. 15 yıl sonra felç riski azalır" sözlerini kullandı.
“SİGARAYA HAYIR” DEMEK İÇİN SEBEPLER
Gelişmiş ülkelerdeki gençlerin daha az sigara içtiğinin altını çizen Aydın, sigara içmemeni gerektirdiği durumları sıraladı. Altunkan, "Sigara nefesin, saçın, elbiselerin kötü kokmasına neden oluyor. Sigara parmakları ve dişleri sarartıyor. Çevredeki insanların ve özellikle çocukların sağlığını bozuyor. Sigara spor yapmaya engel oluyor. Sigara içmek ve hastalıklarını tedavi etmek için çok para harcanıyor. Sigara akciğeri, kalbi ve bütün vücudu harap ediyor. Sigara KANSER yapıyor" dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: