Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine müracaat eden 80 yaşındaki H. T isimli hastanın yapılan tetkik ve beyin MR çekimi sonucunda hastada beyin tümörü bulunduğu, sağ tarafının felçli olduğu ve acilen ameliyata alınması gerektiği tespit edilerek ameliyat kararı alındı. İlimizde ilk kez Nöronavigasyon yöntemi ile başarı bir ameliyat yapılarak felçli hastanın şikâyetleri sona erdirilirken hasta toparlanarak ayağa kalkabilir duruma geldi.
Beyin ve Sinir Cerrahi Hastalıkları Uzmanı Op. Gökhan Akkaya ameliyat hakkında şunları kaydetti: “Dünyada ve Türkiye de son yıllarda Cerrahi alanında tıbbi teknolojinin sunmuş olduğu en gelişmiş tekniklerden bir tanesi olan Nöronavigasyon sistemi operasyonlar sırasında tıpkı cep telefonlarında ve otomobillerde kullanılan navigasyon uygulamalarının yaptığı gibi tümörün yerinin belirlenmesini ve bu şekilde en kısa yoldan beyine en az zarar vererek tümörün tamamen çıkarılmasını sağlayacak navigasyon cihazını kullanılmaya başlandı. Beyin tümörü ameliyatları sırasında en önemli noktalardan birisi sağlam beyin dokusuna zarar vermeden tümörü çıkartmaktır. Bu ameliyatlarda tümörün yakınındaki sağlam beyin dokusuna mümkün olduğu kadar zarar vermemek ve sadece tümör bölgesinde işlemi yapmak için güvenilir olan yöntemdir. Sadece yüksek teknoloji gerektiren tıbbi uygulamalar yapan sağlık kuruluşlarında mevcut olan bu yöntem bu konuda eğitim almış cerrahi dal uzmanları tarafından uygulanır. Milimetrik yanlışlıkların büyük olumsuzluklar doğurabildiği hayati önem arz eden beyin ameliyatlarında Nöronavigasyon sistemi ilimizde ve hastanemizde ilk defa uygulanmaya başlandı” dedi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Salih Toprak da, “Dünyada mevcut olan, bilime dayalı en ileri teknolojiyi hastalarımıza sunabilme çabasındayız. Bu Nöronavigasyon teknolojisiyle mikrocerrahi daha güvenli hale geliyor. Ameliyat süreleri kısalıyor, ameliyatlarda başarı oranı artıyor ve ameliyat sonrası oluşabilecek komplikasyonların da en aza iniyor, hastanın hastanede kalma süresi kısalıyor bu denli bir ameliyatı ilk defa Karaman ilimizde gerçekleştirmiş olma gururunu yaşamaktayız” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: