Gıda Tarım ve Hayvancılıkİl Müdürlüğü ve Tarımsal Araştırmalar ve Genel Politikalar Genel Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen Karaman’da Fasulye Yetiştiriciliği ve Sorunları Paneli 17 Haziran 2014 Salı günü gerçekleştirildi.
Panele; İlimiz Valisi Murat KOCA, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri GÖKMEN, Vali Yardımcısı Rıza GENÇOĞLU, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet ÖZTİRYAKİ, Çalışma ve İş-Kur İl Müdürü Kenan ATEŞ, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Hüseyin AKDERE, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem BAŞTUĞ, akademisyenler, teknik elemanlar ile çiftçilerimiz katıldılar.
Panelde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mehmet Öztiryaki yaptığı açılış konuşmasında: “Karaman'da 346 bin hektar tarım arazisi var. Bu arazilerin yüzde 80'inde tarla bitkisi üretimi yapılmaktadır. Karaman'da 55 bin büyükbaş ve 500 binin üzerinde küçükbaş hayvan mevcudumuz var. Burada önemli olan sayı ve miktar değil kalitenin, standardın ve gelişmedir. Bugün fasulyede üretimde Türkiye ikincisi, nohutta Türkiye birincisiyiz. Elmada ise Türkiye ikincisiyiz. İhracat rakamlarına baktığımızda maalesef ihracat rakamlarımızla üretim oranlarımızın birbiriyle paralel olmadığını görüyoruz. Karaman yılda 500 bin ton elma üretiyor ama ihracat rakamlarımızın çok düşük olduğunu görüyoruz. Tüm bu tespitlerimizin ışığında Karaman'da elma ve fasulye için ürün planlama ve pazarlama politikaları geliştirilmesi gerekmektedir. Üretim strateji ve politikaları geliştiremezsek ürünlerimizi kendi ülkemizde satma çabasına gireriz.
İlimizin toplam 885.100 hektar arazi olup, bunun 346.848 hektarı tarım arazidir. Bu tarım arazisinin 248.370 hektarında tarla tarımı yapılmakta ve tarla ziraat yapılan alan içerisinde ise 35.330 hektar alanda bakliyat üretimi yapılmaktadır. İlimiz açısından bakliyat üretiminde en öne çıkan ürünler ise nohut ve kurufasulyedir. Ülkemiz nohut üretiminde 36.442 ton ile 1. sırada olan Karaman, kurufasulyede ise 36.322 ton üretimiyle 2. sıradadır. Ekiliş alanı olarak ise nohutta 23.781 hektar, kurufasulyede ise 11.339 hektar alanda üretim yapılmaktadır. Ortalama verim nohutta 153 kg/dekar olup, kurufasulyede bu verim 320 kg/dekardır. İlimizde 2013 yılında 8.568.00 TL hububat-bakliyat prim ödemesi yapılmıştır. 2014 yılında ilimizde 23.400 hektar nohut ekilişi ve 32.000 ton nohut üretimi, 11.730 hektar kurufasulye ekilişi ve 35.700 ton kurufasulye üretimi beklenmektedir.” dedi.
Valimiz Sayın Murat KOCA panelde yaptığı konuşmasında, Karaman’da üretilen ürünlerin ihraç edilmesi noktasında sıkıntılar olduğunu görüyoruz. Karaman'da daha önce elma konusunda bir panel düzenlenmişti ve çok yararlı olmuştu. Karaman elma üretimi için çok düşük rakamlarla ihracat yapıldığını ama bir Şili'nin ürettiği ürünün yüzde 50'sini ihraç ettiğini öğrendim. Neden ürettiğimizi ihraç edemiyoruz. Dünyada elma talebinin mayhoş olan ürün cinslerine olduğunu ama ülkemizde damak tadının şekerli türlere olduğunu görmekteyiz. Bu sebeple şekerli olan elmaların üretimi daha fazla. Bu nedenle dünyaya hitap edemiyoruz. Karaman bir tarım kenti. Arkadaşlarımız ciddi bir çalışma içerisindeler. Karaman'da tarıma dayalı bir sanayileşme söz konusu, tarım kenti olan İlimizde düzenlenen bu panelin verimli geçmesini diliyor, panelin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum dedi.
Valimiz Sayın Murat KOCA’nın konuşmasının ardından Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Abdulkadir AYDOĞAN’ın moderatörlüğünde Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Hüseyin ÖZÇELİK Kuru Fasulye Yetiştiriciliği, Ziraat Yüksek Mühendisi Gürkan BAŞBAĞCI Fasulye Hastalık - Zararlıları ve Yabancı Ot Mücadelesi, Ziraat Mühendisi Ramazan AKIN Bölgeye Uygun Çeşitler ve Çeşit Seçimi konularında sunumlarını yapmışlardır. İlimizin örnek çiftçilerinden Yaşar AŞIR, Karaman’da kurufasulye yetiştiriciliğinde sahada yaptığı uygulamalar hakkında, Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Duru ise Fasulyede pazarlama ve Pazar İstekleri konularında yaptığı sunumunda: İhracatın bir ekip işi olduğunu, pazarın isteklerinin iyi bilinmesinin şart olduğunu belirtti. Dünya pazarlarında ürün taleplerinin çeşitlilik arz ettiğini ifade eden DURU, “Lübnan’da nohuttan humus yapılıyor. Bu pazarın isteği özlü, kolay pişen ve çabuk dağılan nohuttur. Nohut büyüklüğü önemli değildir. Bakliyat pazarında hem kalite hem de fiyat konusunda istikrar istenmektedir” dedi. Ülkemiz ile diğer ülkeleri fasulye, nohut ve mercimek üretim miktarı ve ihracat yönünden karşılaştıran DURU, “Mercimek üretiminde Kanada lider durumda. Ülkemizin mercimek üretimi Kanada’nın üçte biri kadardır. İhracatımız ise bu ülkenin dörtte biri kadardır. Kırmızı mercimeği tüketmeyen Kanada’nın, bunun tamamını sattığına dikkat çekerek, Karaman’ın su konusunda fakir olduğunu, Karaman’da şekerpancarı ve mısır gibi su tüketimi yüksek ürünlerin ekimine karşı olduğunu ve hububat ekimine ağırlık verilmesi gerektiği görüşünü dile getirmiştir.
Panel katılımcıların sorularının panelistler tarafından cevaplandırılmasıyla sona erdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: