UROSOLAR 1994 yılından bu yana her yıl Avrupa ülkeleri içinde seçilen projeler arasından, belirlenen kriterler çerçevesinde, Yenilenebilir Enerjilerin yaratıcı, yenilikçi olarak geliştirilmesi ve uygulamasına imkan verenler ve sıra dışı başarıları ile örnek olan çalışmaları farklı kategorilerde Avrupa Güneş Ödülü ile ödüllendirdi.
EUROSOLAR yirminci yılında, Yenilenebilir Enerji Kullanımının yaygınlaştırılması için bu yıl KfW Bankengruppe’nın Berlin şubesinde 29 Kasım 2013 tarihinde KFWBANKENGRUPPE işbirliğinde düzenlenecek olan Avrupa Güneş Ödülü, yenilenebilir enerji konusunda ülkeleri ve halkı bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak için sekiz kategoride toplumun tüm kesimlerinden gelen önemli ve yenilikçi projeleri ve girişimleri onurlandırdı.
Dünya Gazetesi Yazarı Osman Arolat ve Yenilebilir Enerji uzmanı Prof. Dr. Tanay Sıtkı Uyar’ın “Karamanda Güneş Enerjisi” konulu panel için Karaman’a ziyaretleri esnasında, İslihisar köyündeki bir başarı hikayesine şahit oldu.
Karaman’a bağlı 91 çiftçinin üye olduğu İslihisar sulama kooperatifi başkanı Şevket Çiçek ve S.S Karaman Sulama Kooperatifleri Birliği çalışanı Ali İhsan Kutbay kendi girişimleriyle Alman BAFSOLAR firmasına 105 kWp ‘lik güneş enerjisi paneli kurdurarak Off-grid şekilde çalışan 50 kWh’lık yaklaşık 50 metre derinlikte çalışan derin kuyu pompası ile 500.000 m² tarımsal alanın sulama ihtiyacının büyük bir kısmını karşıladı.
Bu konunun diğer kooperatiflere de örnek olabileceği üzerinde duruldu ve bu hikayenin EUROSOLAR ödülü alabileceği Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı’ya belirtildi. Bunun üzerine Karaman Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından başvuru formu doldurulup EUROSOLAR ödülü için islihisar sulama kooperatifi adına başvuru yapıldı.
26.11.2013 tarihinde EUROSOLAR internet sitesinde yapılan açıklamada 8 ödülden biri olan Endüstriyel ve ticari şirketler veya çiftçiler kategorisinde ödül almaya hak kazandı.
Kooperatiflerce neler yapılabileceğinin bir ispatı olan bu proje Türkiye’de ve Karaman’da güneş enerjisi yatırımları için örnek teşkil etmektedir. Bu çalışmadaki emeklerinden dolayı İslihisar Muhtarı ve İslihisar Kooperatif başkanı Şevket Çiçek ve S.S Karaman Sulama Kooperatifleri Birliği çalışanı Ali İhsan Kutbay ‘a teşekkür edildi.
2013 Avrupa Güneş Ödülü kazananlar:
1. Kasabalar / belediyeler , belediye semt , kamu hizmetleri :
• Hvide Sande ( Danimarka)
2. Güneş Mimarisi ve kentsel planlama
• HHS Planer + Architekten AG (Almanya )
• Viridén + Partner AG ( İsviçre)
3. Endüstriyel ve ticari şirketler veya çiftçiler
• NATURSTROM AG ( Almanya)
• Karaman Bölge Sulama Kooperatifi ( Türkiye )
4. Yerel veya bölgesel dernekler / kuruluşlar
• Enercoop (Fransa)
5. Medya
• PlanetSolar SA ( İsviçre)
6. Eğitim ve mesleki eğitim
• UPC BarcelonaTech (İspanya )
7.Tek - Dünya işbirliği
• SolarAid (UK)
8. Bireysel çalışmalar için özel ödül
Venelin Georgiev Pavlov ( Bulgaristan) .
İSLİHİSAR KÖYÜ
İslihisar Karaman Merkeze bağlı geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan küçük bir köydür. Hane sayısı 60 olup daimi nüfusu 250 dir. Yaz mevsiminde bu nüfus 350 ye kadar çıkmaktadır.
Karaman ilinde toplam 38 adet sulama kooperatifi bulunup 665 yer altı kuyusu, 27.590 lt/sn su kapasitesi ile 33.390 hektar alan sulanmaktadır. Bu kooperatiflerden 5.850 adet çiftçi yararlanmaktadır.
91 çiftçinin üye olduğu İslihisar Köyü Sulama Kooperatifi 26 kuyu (1.130 Lt/sn) ile 1.175 hektar alanı sulamaktadır. İslihisar’da genel olarak sulu tarım yapılmakta ağırlıklı olarak köyde Buğday, Arpa, Mısır, Ayçiçeği, Pancar, Fasulye, Nohut ve Meyve Bahçesi (Elma Bahçesi) v.b tarım ürünleri yetiştirilmektedir. Sulama işlemi için ortalama 50 metre derinlikten elektrik enerjisi ile dalgıç pompalar ile çıkartılan yer altı suyu kullanılmaktadır. İslihisar Sulama Kooperatifi tarafından takip edilen sulama işlemleri yılda yaklaşık 550.000 TL ödenmektedir. Bu miktar çiftçilere çok ağır geldiğinden daha hesaplı nasıl sulama yapılabilecekleri konusunda arayışa girmişlerdir.
S.S. Karaman Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği çalışanlarından Ali İhsan KUTBAY bir fuarda karşılaştığı güneş paneli üreticisi olan Alman firma ile yaptığı görüşme sonucu güneş enerjisinden elde edilen enerji ile sulama işlemlerini yapabileceklerini kararlaştırmışlardır. Alman firma Avrupa Birliği Projesi kapsamında bu işin yapılabileceğini karşı kooperatiften hiçbir bedel almadan deneme amaçlı bir tesis kurabileceklerini belirtmeleri üzerine çalışmalar başladı. Konuya ilgi gösteren İslihisar Köyü Muhtarı Şevket ÇİÇEK ve İslihisar köyü Sulama kooperatif üyelerinin bilfiil gayretleri sonucunda deneme amaçlı olmak üzere 2.000 metre kare alana 105 KW elektrik üretimi yapan güneş enerjili sistemİ 26.12.2011 tarihinde kuruluma başlanmış olup 28.04.2012 tarihinde çalışır hale getirilmiştir.
105 kwh lik bu sisteme off-grid şekilde çalışan 50 kWh’lık yaklaşık 50 metre derinlikte çalışan derin kuyu pompası ile 500.000 m2 tarımsal alanın sulama ihtiyacını karşılamışlardır. Sulama kooperatifi Karamanda bir başarı timsali olmuş Karamanda Güneş Enerjisi yatırım yapacak tüm yatırımcıların uğramadan geçemedikleri bir ilgi alanı olmuştur.
Sulama kooperatifinin çalışmaları bununla bitmemiş , kurulan sistemi Elektrik şebekesine bağlamak için süreci başlatmış aynı zamanda hem sulama hem de köyün elektrik ihtiyacının tümünü karşılamak amacıyla, yerli ve yabancı firmalar ile sürekli iletişim halinde olmuşlar bu konuda çalışmaları devam etmektedir.
Kooperatif kuyularının çalışma süresi yılda 1.500 saattir. Bu kuyularındaki motopomplar ortalama 40-60 KW elektrik kullanmaktadır. Ortalama bir kuyu pompasının 50 KW elektrik kullandığı düşünüldüğünde 1.500 saat çalışan bir kuyu yılda 75.000 KW elektrik kullanacaktır. Yılda üretilen toplam 160.000 KW elektriğin bir kuyunun tükettiği elektriğe bölündüğünde 100 KW üretim yapan bir güneş enerji sisteminin ortalama 2 kuyunun elektriğini karşılayabileceği tahmin edilmektedir.
Bu uygulamaların çoğalması tarım ürünlerinin üretim maliyetini düşürecek olmasından dolayı ekonomiye de olumlu katkı sağlayacak.
Yorumlar
Kalan Karakter: