Duru Bulgur’un prestij yayınları arasında çıkan Yusuf Yıldırım son kitabı “Sözüm Kendözüme Risâletü’n-Nushiyye’nin Yorumu”na iki büyük ödül geldi.
Yusuf Yıldırım’ın 2008 yılından bu yana üzerinde çalıştığı, Yunus Emre’nin şimdiye kadar çözülemeyen eseri Risâletü’n-Nushiyye’yi enine boyuna, çok yönlü ve ayrıntılı açıklayan “Sözüm Kendözüme Risâletü’n-Nushiyye’nin Yorumu” adlı kitabı, Duru Bulgur’un yayını ile ulusalda geniş yankı bulmuş ve geniş biçimde tanıtılmıştı.
Sözüm Kendözüme’ye iki büyük ödül birden!
Şimdi bunun devamında “Sözüm Kendözüme”ye iki büyük ödül geldi. İstanbul merkezli Türkiye’nin önemli kuruluşlarından Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ESKADER) ile eski adı Dünya olan ve Kalyon Grubu’na ait iş dünyasının prestijli gazetesi EKONOMİM (Nasıl Bir Ekonomi) gazetesi yılın kitap ödülleri arasında Sözüm Kendözüme Risâletü’n-Nushiyye’ye özel yer verdi.
ESKADER’den araştırma inceleme dalında Sözüm Kendözüme’ye yılın kitabı ödülü!
Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ESKADER), 2024 Aralık ayında 19 dalda 21 kişi ve kuruma yılın kitabı ödülünü verdi. Sözüm Kendözüme Risâletü’n-Nushiyye’nin Yorumu, araştırma inceleme dalında yılın kitabı ödülüne uygun bulundu.
ESKADER ödül verme gerekçesinde şunlara yer verdi:
2024 yılı için 19 dalda 21 kişi ve kuruma ödül verildi. ESKADER Yönetim Kurulu, dernek üyeleri ve kültür sanat çevresinden birçok kişinin katkılarıyla hazırlanan geniş liste seçici kurul tarafından değerlendirildi.
Araştırma-İnceleme: Sözüm Kendözüme Risâletü’n-Nushiyye’nin Yorumu, Yusuf Yıldırım, Duru Yayınları.
Eğitimci, Araştırmacı Yazar Yusuf Yıldırım’ın 16 yıl emek vererek hazırladığı, akademisyenler tarafından da incelenen Yunus Emre’nin Risâletü’n-Nushiyyesi’ni açıklayan ve bu konuda önemli bir kaynak niteliğindeki ‘Sözüm Kendözüme Risâletü’n-Nushiyye’ kitabı Duru Bulgur Kültür Yayını olarak basıldı. Risâletü’n-Nushiyye’yi kapsamlı ayrıntılı ve titiz bir şekilde ele alan Yusuf yıldırım ve eseri 2024 yılı inceleme araştırma ödülüne layık görüldü.
ESKADER 2024 yılın kitabı ödül töreni 2025 yılının Nisan ayının son haftasında gerçekleştirilecek.
Nasıl Bir Ekonomi (Dünya) iş dünyası yılın kitapları arasında Sözüm Kendözüme’ye özel yer verdi.
Nasıl Bir Ekonomi gazetesi, 2024 İş Dünyası Kitapları Kültürel Mirasa Saygı dalında Sözüm Kendözüme^yi ödüle uygun buldu.
Nasıl Bir Ekonomi gazetesinin kitaba ödül verme gerekçeli açıklaması şöyledir:
Burak Önder, Didem Eryar, Ünlü, Faruk Şüyün, Fatoş Karahasan, Handan Sema Ceylan, Mustafa Kemal Çolak, Rüştü Bozkurt ve Vahap Munyar’dan oluşan 2024 “İş Dünyası” kitapları Seçici Kurulu, Zoom platformu üzerinden toplandı. Seçici kurul bu sene üç kategoride ödül verdi: İş Dünyasında Kültürel Mirasa Saygı, İş Dünyasında İlham Veren Öyküler, İş Dünyası Araştırma Kitabı…
KÜLTÜREL MİRASA SAYGI ödülleri iki kitaba gitti:
Kültürel Mirasa Saygı kategorisinde seçilen bir diğer kitap “Sözüm Kendözüme/Risaletü’n-Nushiyye’nin Yorumu” (Duru Bulgur Yayınları). Yusuf Yıldırım imzasını taşıyan çalışmanın ödül gerekçesi “Anadolu şiirinin öncüsü, 13’üncü yüzyılda Oğuz Türklerinin diliyle kaleme aldığı eserleri günümüzde de insanoğlunu aydınlatmaya devam eden Yunus Emre’nin nispeten daha az ön planda olan Risaletü’n-Nushiyye mesnevisini yorumlayan eser, Kültürel Miraslarımız arasında yer almayı hak ediyor. Anadolu’da Türkçe dilinin de öncüsü Yunus Emre’nin 600 beyitten oluşan eseri, 750 sayfalık kitapta ince ince işleniyor. Anlaşılır dili, iyi tasarım ile sayfalara aktarılmış. Yıldırım, yüzyıllarca ‘ötelenmiş’ bir eserin Türkiye’nin kültür mirasları arasında sağlam bir zemine oturtulmasında öncü rol oynuyor. Karaman merkezli Duru Bulgur’un diğer katkı sunduğu eserler gibi Sözüm Kendözüme eseri de nesiller boyu Yunus Emre külliyatı içinde yer alacak, insanlığın hizmetinde olacak” sözcükleriyle kaleme alındı.
Nasıl Bir Ekonomi, İş Dünyası Yılın Kitapları ödül töreni, geleneksel olarak Kasım ayı içinde yapılmaktadır.
Yusuf Yıldırım bu konudaki duygu ve düşüncelerini şöyle dile getirdi;
“Türk İslam dünyasının büyük düşünce insanı Anadolu irfanının kutuplarından, Anadolu Türkçesinin kurucusu, koruyucusu ve geliştiricisi, Karaman’ın dünyaya ve insanlığa hediyesi Yunus Emre’yi sahiplenmenin yolu onun düşüncelerini sahiplenmek, yaşamak ve yaşatmaktan geçer. Yunus Emre’nin düşünceleri insan kadar engin ve derin, medeniyet kadar geniştir. Bu yolda 16 yıldır titizlikle üzerinde çalıştığım ve şimdiye kadar tam anlamıyla çözülemeyen Risâletü’n-Nushiyye’yi dolayısıyla ideal insanı anlama ve anlatma kitabım Sözüm Kendözüme’nin Türkiye çapında ilgi ve takdir görmesinin onurunu yaşıyorum.
Sözüm Kendözüme’yi onurlandıran başta kitabın hamisi ve kültüre kazandıran Duru Bulgur Onursal Başkanı İhsan Duru Bey’e, Duru Bulgur’a, Duru Bulgur yönetimine ve ekibine, ESKADER Derneğine ve yöneticilerine, Nasıl Bir Ekonomi gazetesine ve Yayın Yönetmeni Faruk Şüyun Bey’e özel olarak teşekkür ederim.”