Çiçekli, Göksu havzasında Akdeniz'e akan suyun Karaman'a getirilmesi meselesi, Gödet Barajının kapalı sisteme alınması, Mavi Tünel Projesi ile Karaman’a su getirilmesi ve Ayrancı Sulama projesiyle ilgili açıklamada bulundu.
Çiçekli, “Tarım bu şehrin can damarı. Bu şehrin esası her şeyi tarım her şeyi tarıma dayalı sanayi. Dolayısıyla tarım bizim için çok çok önemli. Tarım deyince de akla gelen şeylerden bir tanesi ne? Su. Su meselesini çok önemseyerek DSİ Genel Müdürüne giderek 4 önemli konuyu kendileriyle paylaştık. Birincisi Göksu havzasında Akdeniz'e akan suyun Karaman'a getirilmesi meselesi. Bunu DSİ Genel Müdürümüzle görüştük. DSİ Genel Müdürümüz talimatını verdi.
Bu meselenin fizibilite raporunu teknik olarak maliyetini analizini nasıl yapılır teknik çözümlemesini ve nasıl bu sürdürülür işletme maliyetini de ihtiva edecek şekilde ayrıntılı bir fizibilite raporu çalışması talimatını verdi. Onu takip ediyoruz zaman zaman da telefonla görüşüyoruz.
Aynı konuyu yine Elma Üreticileri Birliği Başkanımızın da iştirak ettiği Konya'da bir bölge toplantısı. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz büyüğümüzün başkanlığında 6 Bakan 8 Vali ile bir bölge toplantısı Konya'da olmuştu. Toplantıya bende katılmıştım. Elma Üreticileri Birliği Başkanımız da katılmıştı. Orada da toplantının sonunda ben söz aldım ve tek bir konuyu gündeme getirdim. Araya kaynamasın başka bir gündemle karışmasın diye.
Çünkü işin sonu gidip her defasında suya dayandığı için en önemli konu su. Kalktım Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Bakanlarımıza az ederek dedim ki Sayın Bakanım Sayın Başkanım bizim en önemli meselemiz su. Çünkü her şey dönüp dolaşıp tarıma tarım da suya dayanıyor. Su olmadığı zaman bunun geleceği riske giriyor. Bizim bu anlamda hem küresel ısınmadan kaynaklı hem havzada suyun azalmasından kaynaklı önümüzdeki süreci doğru okuyabilmek ve olası risklere karşı tedbir alabilmek için en önemli meselemiz su. Buna da çare olarak çözüm olarak yine Göksu havzasındaki suyun Karaman'a getirilmesi konusunu arz ettim. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız ve Tarım Bakanımız da notlarını aldılar.
TKDK Başkanımızla yakın bir çalışma ve takip içerisindeyiz. Onunla da yine Göksu nehrini, Göksu havzasından akıp giden Akdeniz'e bir yerde boşa akan suyun bu tarafa getirilmesine yönelik olarak onlarında bir çalışma süreçleri başladı.
2. Konu olarak Gödet'ten yapmış olduğumuz sulama açık vahşi sulama da diyebileceğimiz onu kapalı sisteme çevirmek için DSİ Genel Müdürümüzle yine mutabık kaldık. Projeyi netleştiriyorlar ve Allah nasip ederse mayıs ayında Cumhurbaşkanlığında da onu takibini yapıp bir an evvel kapalı devre sulama sistemine Gödet'i çevirmek için çalışıyoruz. Mavi Tünel meselesinden Konya üzerinden Karamanımıza gelmekte bulunun ve şu anda henüz gelmemiş bulunan eski bir proje var. Göksu havzasından alınan su ama Konya'yı hatta içme suyu olarak belediyeyi de Konya Belediyesini besleyen ama nihayetinde son raddesinde son noktasında da şehrimizin sulamasına önemli bir katkı sunacak olan proje. O yüzde yetmiş mesafesinde onu 2026 yılında bitireceğiz. DSİ Genel Müdürlüğümüz bitirecek.
4. konu olarak da Ayrancı sulama onun zaten finansman problemi yok. O uluslararası finansmanla devam eden proje. O da devam ediyor” dedi.
GÜNCEL
Yayınlanma: 15 Nisan 2025 - 13:15
Vali Çiçekli; "Karaman'ın Su Sorunu İle İlgili 4 Önemli Proje Üzerinde Girişimlerimiz Sürüyor"
Karaman Valisi Mehmet Fatih Çiçekli, ilde sulamayla ilgili devam eden 4 önemli projeyle ilgili açıklamada bulundu.
GÜNCEL
15 Nisan 2025 - 13:15
İlginizi Çekebilir