Vali Murat Koca, 14 – 16 Kasım 2013 tarihlerinde Konya’da gerçekleştirilecek olan Ulusal Kop Bölgesel Kalkınma Sempozyumunun açılışına katıldı.
KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği ( UNİKOP) ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından 14 - 16 Kasım 2013 tarihlerinde Konya’da gerçekleştirilecek olan Sempozyumun açılış programına; Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker, Vali Murat Koca, Konya Valisi Muammer Erol, Milletvekilleri, Belediye Başkanları, Üniversite Rektörleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Sempozyum, 16 Kasım 2013 Cumartesi günü sempozyum basın bildirgesinin açıklanması ile sona erecek.
Sempozyumun açılışında konuşan KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mehmet Babaoğlu, KOP bölgesindeki 7 üniversite ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi’nin oluşturduğu KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği’nin (UNIKOP) önemli bir oluşum olduğunu söyledi. Babaoğlu, UNIKOP ile uygulayacakları modelin diğer bölgelerde Türkiye’nin kalkınmasında örnek model olacağını kaydetti.
Selçuk Üniversitesi Rektörü ve UNİKOP Dönem Başkanı Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise, üniversitelerin bölgelerin kalkınmasında önemli rol oynadığını ifade ederek, “Biz de bunu bilerek UNİKOP’u kurduk. Bu sempozyumların gelecek dönemlerde de devam etmesini kararlaştırdık. Biz üniversiteler arasında işbirliğini esas alıyoruz ama asıl hedefimiz KOP bölgesinin kalkınması. Öğrenciler arası bir çalıştayın da düzenlenmesi kararlaştırıldı” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de, Türkiye’nin artık merkezi planlamadan bölgesel kalkınmaya, yerel dinamiklerin harekete geçirilmesi anlayışını benimseyerek hayata geçirmekte olduğunu ifade ederek, “Aslında bu sempozyum bunu gösteriyor. Bugün dünya kalkınmanın odağına insanı ve yerel dinamiklerden de 4 saç ayağını, STK’lar, özel sektör, kamu ve üniversiteleri harekete geçirip kabullendi. Çağdaş uluslararası standartlar artık bu anlayışı ön plana çıkardı ve benimsendi. Bugün KOP projesinde de, bu sempozyumda da bu sinerjiyi aynı anlayışın tezahürünü görüyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içinde 1 milyon 200 hektar toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmeti tamamlanacak. Ayrıca 15 bin hektarlık alanda direnaj çalışması yapılacak. Ayrıca 2023 vizyonunda tarıma elverişli 2.8 milyon hektar alanın tamamında tarla içi geliştirme hedefimize ulaşmak istiyoruz. Bitkisel üretimin artırılması ve geliştirilmesi içinde. Sadece birkaç ürünle kalmayıp özellikle meyvecilikle ilgili çalışmalarımız olacak. Hayvansal üretimde bölgedeki mera varlığı değerlendirilecek. Türkiye’deki en önemli koyun ırkı Karaman ilimizde" dedi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da, Türkiye’nin son 10 yılda önemli mesafeler kat ettiğini kaydederek, “230 milyar dolarlık bir ekonomiden 800 milyar doları aşan bir ekonomiye ulaşmış olacağız. Kişi başına gelir 3 bin 500 dolarlardan 11 bin dolara gelmiş oluyor. Türkiye’nin bu başarılar ile yetinmesi mümkün değil. Daha ileriye taşmamız gerekir. 2023 vizyonu son derece önemli. Türkiye 2023’de 10 büyük ekonomi arasına girmek istiyor. Bu iddialı hedeflerimizi gerçekleştirme yolunda gayret sarf ediyoruz. 2014-2018 kalkınma planını hazırladık. Planımızı 4 eksene oturtuyoruz. Birinci başlıkta insanımızı vurguluyoruz" dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: