Geçtiğimiz yıllarda Karaman’da Kiraz üreticileri ürünlerini satma konusunda büyük sıkıntılar yaşarken, zaman zaman da toplama maliyetini bile karşılayamadığı için dalında bırakılan Kiraz, bu yıl yaşanan doğal afetler ve İklim değişikliği ile üretimin düşmesi ile rekor fiyatla alıcı bularak üreticisinin yüzünü güldürdü.
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram konu ile ilgili yaptığı açıklamasında;
“Eskiden yazın habercisi olan kiraz, bugün adeta enflasyonun simgesine dönüştü.
Bu yıl ise tam tersi yaşandı: Kiraz, yüksek fiyatlarla piyasaya sunuldu.
Ülkemiz tarımının en büyük sorunu, çoğu zaman ürünün azlığı ya da çokluğu değil; ürünün değer bulmaması, üreticinin emeğinin karşılığını alamamasıdır.
Ürün az olduğunda ise bu kez tüketici, fahiş fiyatlarla karşı karşıya kalmakta; bu da üretim ve tüketim arasında sürdürülebilir bir denge kurulmasını her geçen gün daha da zorlaştırmaktadır.” derken, 2023 yılının 9 Temmuz’unda yaptığı Kiraz üreticilerinin sıkıntısı ile ilgili paylaşımını da açıklamasının altına koydu.
İşte 9 Temmuz 2023’teki Bayram’ın o açıklaması;
“KİRAZ DALDA KALDI ALAN SATAN YOK!
Tarımsal faaliyetlerin en önemli sorunlarından biri pazarlama. Karaman’da Ermenek bölgesi ve Merkez Bayır köyümüzde çiftçimiz hasat ettiği kirazı 15-20 TL/kg fiyata ancak satabiliyor, o da nazlanarak alan tüccarlara. Sezona 60-80 TL/ fiyatla başlayan kirazı alan satan yok Allah üreticilerimizin yardımcısı olsun.
Bazı tarımsal ürünlerin depolama, bekletme imkânı da yok.
Çiftçi ürettiğini pazarlayamaz ise üretimi sürdüremez, tarımdan kopuş artar.
Pazarlama için çiftçiyi mutlaka tüketici ile entegre etmeliyiz.”
Yorumlar
Kalan Karakter: