Hıdırellez Mesire alanında gerçekleştirilen festivale Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, AK Parti Karaman Milletvekilleri Recep Şeker, Selman Oğuzhan Eser, CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, Ayrancı Kaymakamı Fatih Eroğlu, Belediye Başkanı Yüksel Büyükkarcı, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Mustafa Çetinkaya, İl Emniyet Müdürü Ayhan Taş, MEVKA Genel Sekreteri İhsan Bostancı, AK Parti İl Başkanı Abidin Çağlayan, Merkez İlçe Başkanı Mustafa Bayır, CHP İl Başkanı Mustafa Cem Kağnıcı, Merkez İlçe Başkanı Ahmet Recai Evcen, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Program Vali Tuncay Akkoyun ve beraberindekilerin Divle köyünde bulunan peynirlerin muhafaza edildiği obruk ziyaretiyle başladı. Daha sonra festival alanında köyler tarafından kurulan çadırlar gezilerek, köylü kadınlar tarafından yapılan sıkma ve böreklerin tadına bakılarak, yöresel ürünler incelendi.
Festival saygı duruşu ve İstiklal marşımızın okunmasıyla başladı. Daha sonra Bartın’ın Amasra ilçesinde yaşanan maden faciası nedeniyle buruk bir ortamda geçerken, kazada hayatın kaybeden madenciler ve ebediyete intikal eden şehitlerimiz ve devlet büyüklerimizin ruhuna Kuran-ı Kerim tilaveti okundu.
DİVLE OBRUK PEYNİRİ GASTRONOMİ TURİZMİ AÇISINDAN ŞEHRİMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSATTIR
Ayrancı Belediye Başkanı Yüksel Büyükkarcı yaptığı konuşmada, “Benzersiz bir iklim ve doğaya sahip ülkemiz çok sayıda coğrafi ürün çeşitliliğine ev sahipliği yapmaktadır. Koyun ve keçi sütünden geleneksel yöntemlerle yapılan Divle Obruk peyniri de bu zenginliğin bir parçasıdır. Gerek bölgedeki meraların endemik bitki çeşitliliği, gerekse obruktaki bakteri oluşumu kalite ve lezzete yansıdığından peynirimizin ünü sınırları aşan bir ürün haline gelmiştir. Yerin 36 metre derinliğinde ve 250 metre uzunluğuna sahip obrukta 45 ton civarında peynirimiz beklemektedir. Farklı coğrafyalardaki Türk toplumlarının tamamında peynir beslenmede önemli bir yere sahiptir. Peynir atalarımızın konargöçer şekilde yaşadığı dönemlerde de en temel azık olmuştur. Bahar aylarında hazırlanan peynirler halk arasında in diye bilinen mağara ve obruklara koyulmuş ve kışlık erzak haline dönüşmüştür. İşte bu nedenle Divle obruk peyniri orta Asya’dan günümüze uzanan süreçte geleneksel yöntemin ve kadim kültürün korunduğu bir peynir türüdür. Kadim kültürümüzün yanı sıra bölgeye dâhil karakteristik özellikleri de bünyesinde barındırmaktadır. Bu kültürün korunup geliştirilerek sürdürülebilirliğini sağlamak adına yapılan çalışmalar bölgemizin kalkınması içinde önemlidir. Hal böyle olunca hem arz zincirinin belirlenmesi hem de standart üretim prosedürünün korunması maksadıyla bölgemizde inşa edilen mandıra önem arz etmektedir. Unutulmamalıdır ki standart prosedürle üretilmeyen ürünler pazarda yakaladığı popülerliği uzun süre devam ettiremez. Standartlarını koruyan üretim ve bekleme koşulları değişmemiş bir peynir şehrimizin gastronomi turizmi açısından da önemli fırsattır. Mandıramız faaliyete geçtiğinde bu yerel değerimizin taklitlerinden korunması ve haksız rekabete maruz kalmaması önemli ölçüde sağlanmış olacaktır. Öte yandan ekonomik bir faaliyet alanı haline gelerek kırsal gelişim içinde yararlı hale dönüşen peynirin obruktan çıkarıldıktan sonra bekleme ortamı da çok önemlidir. Bu önem gereği ilçemize ihalesini 11 milyon liraya tamamlayarak yapımına başladığımız ve uzun yıllar hizmet verecek bir depolama tesisi kazandırıyoruz. 2 bin ton kapasiteli bu soğuk hava depomuzun 500 tonluk bölümü peynir ve yoğurt için ayrılacaktır. Önümüzdeki sezon faaliyete geçecek olan soğuk hava tesisimiz peynir üreticilerine ciddi katkılar sağlayacaktır. Yöreye özgü peynirlerimizin yeni tesisimiz sayesinde satış süresi boyunca bekletileceği uygun bir alan oluştuğundan ayırt edici tüm özellikleri de bu sürede korunmuş olacaktır. Ayrıca bölgede küçükbaş hayvan sayısını artırmak ve hayvanların meraya ulaşımını daha da kolaylaştırmak adına hayvan ve hayvansal ürün üretiminin daha modern tesisler yapılarak artırılacağı yeni bir alan planlamasının sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bu alan içerisinde birde hayvan pazarı kurmak suretiyle çevre il ve ilçeler içerisinde cazibe merkezi haline gelme hedefimize doğru ilerlemekteyiz. Temennimiz gayretimiz tüm çalışmalarımız daha güçlü bir Ayrancı içindir” dedi.
OBRUK PEYNİRİ ŞEHRİMİZİN EN ÖNEMLİ KÜLTÜR DEĞERLERİNDEN BİRİSİDİR
Karaman Valisi Tuncay Akkoyun’da yaptığı konuşmasında, “Sizleri en kalbî duygularımla saygıyla, sevgiyle, muhabbetle selamlıyorum. Sözlerimin başında Bartın’ın Amasra ilçesinde meydana gelen maden ocağı patlamasında hayatını kaybeden maden işçilerimize Allah’tan rahmet, acılı ailelerine sabır ve yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Bugün burada sizlerle, bölgemizin ve ilçemizin değeri, Karaman’ımızın coğrafi işaretli ilk ürünü ve kendine has lezzetiyle önemli bir yere sahip olan “Divle-Berendi Obruk Peyniri Etkinliği” münasebetiyle bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bu programlar, kültürümüzün, örf ve adetlerimizin yaşanması, yaşatılması ve gelecek nesillerimize taşınmasında önemli bir yer tutmaktadır. Ayrıca medeniyet havzamızda; insanlarımız ve şehirlerimiz arasında mâziden âtiye var olan kardeşlik köprülerini güçlendirmekte, milletimizin dayanışmasını arttırmakta ve toplumumuza birlik ve beraberlik nakşetmektedir. Farklı topraklarda yaşayan aynı toprakların insanları, bu etkinlikler aracılığıyla bir araya gelmekte, hasret gidermekte ve kardeşlik bağlarını güçlendirmektedir. Etkinliğin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ülkemiz, memleketimiz; geleneksel sanatlardan, söz sanatlarına mimariden gastronomiye ve diğer birçok alanda bir kültür beşiğidir. Bugün burada toplanmamıza vesile olan Obruk Peyniri de ülkemizin, bölgemizin ve şehrimizin en önemli kültür değerlerinden birisidir. Gastronominin şehirlere ve ülkelere küresel çapta değer kattığı ve gastro-kültür, gastro-turizm gibi kavramların yaygınlaştığı günümüzde, mutfağımız, kültürümüzün ve medeniyetimizin dünyaya tanıtımı konusunda çok önemli bir role sahiptir. Karaman özelinde ise “Obruk Peyniri” şehrimizin tanıtımı için çok büyük bir fırsattır. Malumunuz, dünyanın ilk 5 peynirinden biri olarak gösterilen Obruk Peyniri, ilimizin coğrafi işaretli ürünüdür ve Valiliğimiz koordinesinde ilimize has ürünlerin coğrafi işaret tescil çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir. Bu doğrultuda, inşallah 2023’ün ilk 6 ayında Karaman ile özdeşleşmiş en az 20 ürünümüzün daha coğrafi işaret almasını hedeflemekteyiz. Coğrafi işaret tescil çalışmaları ile şehrimize ait ürünlerin, daha geniş kitlelere tanıtılmasını ve daha geniş yelpazede alıcı bulmasını amaçlamaktayız. Aynı zamanda coğrafi işaret tescili ile kültürümüze ve millî değerlerimize de sahip çıkmaktayız. Ancak şunu da net bir şekilde ifade etmeliyim ki “Obruk Peyniri” için kullanılan “Türk Rokforu” tabirinin yanlış bir kullanım olduğunu düşünmekteyim. Bizim değerlerimizin ve kültür nişânelerimizin, başka milletlerin kültür öğeleriyle kıyaslanmaya ve o ifadelerle nitelenmeye asla ve asla ihtiyacı yoktur!
Asırlardır kültürümüzde yer alan Obruk Peyniri, herhangi bir yabancı yakıştırmaya lüzum olmaksızın ülkemize ve milletimize ait bir lezzetimizdir, değerimizdir, kıymetimizdir.! Tarihimizden, kültürümüzden ve medeniyetimizden aldığımız ilham ve güçle ilimizin, bölgemizin ve ülkemizin kalkınması için var gücümüzle gayret etmeyi bugüne kadar sürdürdüğümüz gibi bundan sonra da sürdürmeye devam edeceğiz. Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Karaman’da eğitimden sağlığa, ulaşımdan tarıma çok önemli yatırımlar gerçekleştirilmiştir. Bizler de ülkemize ve milletimize hizmet aşkıyla çağa damgasını vuracak, asrımızı “Türkiye Yüzyılı” olarak mühürleyecek çalışmalara ara vermeksizin devam ediyoruz. Bu kutlu yolda hedeflerimize emin adımlarla, gururla ilerlerken siz kıymetli vatandaşlarımızın birlik ve beraberlik içerisinde kültürümüze ve değerlerimize bu etkinlikler vesilesiyle sahip çıkması, bizleri oldukça memnun etmektedir. Bu düşüncelerle Divle-Berendi Obruk Peyniri Etkinliği’nin, Obruk Peyniri’nin layıkıyla tanınmasına, ününe ün katmasına vesile olmasını temenni ediyorum. Programda emeği geçen, başta İlçe Kaymakamımız ve Belediye Başkanımız olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Daha sonra sırasıyla KOP Başkan Yardımcısı Murat Karakoyunlu, CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, AK Parti Karaman Milletvekilleri Recep Şeker ve Selman Oğuzhan Eser birer konuşma yaptılar. Yapılan konuşmaların ardından festival programı sona erdi.
Festival kapsamında daha önce yapılacağı duyurulan konser ve folklor gösterileri ise Bartın’ın Amasra ilçesinde yaşanan maden kazası nedeniyle Ayrancı Kaymakamlığı tarafından iptal edildi.
Yorumlar 1
Kalan Karakter: