Taşeli'ye Teleferik
Mükremin Kızılca
Kaşolukla Firan Kalesi arasında kuşlar gibi uçmayı düşünün ve bu esnada altınızda izleyebileceğiniz güzellikleri hayal edin.
Coğrafi nedenlerle yıllarca teknolojiyi en sonra elde eden bölgemiz, son dönemde bu kısır döngüyü kırmış ve Türkiye’nin okuryazar oranı en yüksek bölgesi olması hasebiyle tüm yurtta adı anılır bir yer olmayı başarmıştır.
Ermenek, Başyayla, Sarıveliler, Kazancı, Güneyyurt, Göktepe ve çevresi ülkemizin en iyi güneş alan, en az deprem riski olan ve uzayın en iyi izlendiği alan olma gibi emsalsiz özellikleriyle Akdeniz’in parlayan yıldızıdır.
Halkımızın engin zekâsı ve çalışkan kabiliyetiyle Taşel’imiz hak ettiği yeri alacaktır inşallah. Bölgemizin kuzeyini bir kalkan gibi kuşatan Kuşak dağları, baraj gölü ve Göksu havzası bölgesi, güzel projelerle anılmayı hak ediyor. Bunlardan birisi de yapılacak bir Teleferik istasyonudur.
Bu proje ile Başyayla’daki Hisarönü, Yukarı çağlardaki otantik kayalar, Güneyyurt / Kuşakpınar çevresindeki antik yerleşkeler ve Ermenek’in üstünü kuşatan ortalama 100-200 metre yükseklikteki devasa kayalar ve içinde barındırdığı antik / tarihi değerler gezilebilecektir. Taşeli’mize büyük değer katan Baraj / Turkuaz gölü, Aşağı çağlardaki çıkış yerinden Gezende barajına kadar tali sularla zenginleşen Göksu havzası, etrafındaki Asar kalesi, Suluceser ve anıt çınarlarla dolu Navağı Koyağı ve bölgemizin barındırdığı antik su kanalları ile kayalara oyulan insani yapılar izlenebilir. Ayrıca bu güzergâhta bulunan 45 yıllık taze ormanı semadan izlemenin keyfi Uludağ’ı aratmayacaktır.
Bu projede sacayağı şeklinde 4 biniş ve bitiş yeri olabilir; Ermenek merkezden, Güneyyurt merkezden, Kazancı merkezden ve Başyayla merkezden.
Tüm coğrafya uzmanları bilir ki Ermenek’in girişinde başlayıp Güneyyurt’un üzerinden Başyayla’nın üzerine kadar devam eden bu kaya zincirlerinin ve görsel gösterilerinin dünyada ikinci bir yerde daha emsali yoktur. Ayrıca bu alanlar inanç turizmi bakımından son derece zengin olmasına rağmen bakir bir durumdadır.
Bu dev silsilelerin şekilleri ve antik değerleri de her türlü beşeri takatin üzerindedir. Doğudan başlayarak kuzeyde: Ermenek Firan kalesi, Maraspoli mağarası, Suluceser, Gödekurum, Kuşakpınar, Su uçtuğu, Antik su kanalları, kebenler, Hisarönü gibi yerlerin binlerce turistin gezdiği her hangi bir antik yerleşim yerinden aşağı değildir.
Göksu’nun güneyinde ise Asar Kalesi, Mennan kalesi, Turkuaz gölü ve bu göle ve Göksu’ya güç veren dereler, çağlayanlar ve sayamadığımız eşsiz manzaralar teleferiğin geçeceği vadiye sonsuz bir güzellik katmaktadır.
Eskiden halkın ve arşiv kaynaklarının Nevahi-Navağı dedikleri bu dünyaca ünlü derin Göksu vadisinin üzerinde gelip giden teleferik uçuşlarının Başyayla’dan başlayarak Ermenek’in Mut tarafından girişine kadar 30 km alanı kapsaması gerekir. Bugün pahalı ve uçuk hayal sanılan ve addedilen bu proje fazla aralamadan gerçekleşecektir.
Antik dönemde Dağlık Kilikya olarak da bilinen ve tarihin her döneminde jeo-politik değeri artarak devam eden Taşeli bölgesinde teleferik projesi gerçekleştiğinde bölgemiz daha da önemsenecek ve Ermenek veya Taşeli ili projesi de tekrar gündeme gelecektir.
Taşel’ini yarıp giden dev vadinin Göksu’nun aktığı yerde rakım yaklaşık 500, ufuklarımızı kapsayan dev kaya zincirlerinin rakımı ise 1800 metre dolaylarındadır. Böyle dikine sert rakım değişikliği dünyada çok az yerde vardır.
Taşeli’mizin ilçe mülki amirleri, ilçe ve belde belediye başkanlarımız ve köy ve mahalle muhtarlarımızla beraber bütün kanaat önderleriyle halkımız böyle bir projeye kesinlikle sıcak bakacaklar ve erinde geçinde gerçekleşmesi için çaba harcayacaklardır.
Yorumlar
Kalan Karakter: