Başbakan Binali Yıldırım, “65. Hükümet'in İlk Yüz Günü” değerlendirme toplantısında çiftçinin beklediği müjdeyi verdi: Çiftçi borçları 5 yıla yayıldı.
Başbakanın ardından söz alan Bakan Çelik’te, bin 268 kooperatif, 33 bin 500 civarında da üyesinin 640 milyon lira borcunun bulunduğunu, bunu 5 yıla yaydıklarını anlattı.
Erteleme 1 yıl
Çiftçilerin Ziraat Bankası'na, Tarım Kredi Kooperatifi'ne olan borçlarını da 1 yıl süreyle ertelediklerini belirten Yıldırım, şöyle devam etti:
“Gübrede ve mazotta KDV kalkmıştı bu yılın başlarında. Buna ilave olarak gübrede de yüzde 17 indirim sağlandı. Yani 50 kiloluk bir torba 99 lira yerine 67 liraya inmiş oldu. Bu da tarımdaki maliyetlerin biraz daha aşağı çekilmesine fayda sağlayacak. Ama tarımla ilgili asıl düzenlemelerin hazırlığını tamamladık. Önümüzdeki 3-6 ayda çok daha iyi sonuçlarını göreceğiz.
Çiftçilerimize, besicilerimize buradan müjdeyi veriyorum. Şöyle bir şey yapıyoruz, tarımda havza bazlı desteklemeye geçiyoruz. Bunu çiftçilerimiz bilir ne demek olduğunu. Yani herkes her yerde her şeyi ekip biçmeyecek. Dolayısıyla birisi patates ekiyor, öbürü de patates iyi para ediyor diye ekiyor, diğeri de ekiyor, herkes ekiyor, bu sefer patates fiyatı çöküyor.
Bunun yerine mevsim, coğrafi şartlar bölgelere göre hangi ürünlerin hangi havzada yetişeceğine bakanlık karar verecek ve böylece üretilen ürün de para edecek. Kendi içinde rekabete de girmeyecekler. Buradan herkes kazanacak, ama en önemlisi Türkiye kazanacak. Çünkü Türkiye kalkınmayı tarımla sağlayacak. Sanayimiz, teknolojimiz, her şeyimiz gelişiyor ama tarım bizim için, hükümetimiz için bundan böyle stratejik bir alan olarak ele alınacak, bu konudaki katma değerimiz, ekonomimize olan katkısını daha da artıracağız.” ifadelerini kullandı.
“Havza bazlı üretimde yeni model açıklanacak”
Bakan Çelik, havza bazlı üretimde 941 havza belirlendiğini, çalışmaların tamamlandığına işaret ederek, "Kısa süre içerisinde bu yeni modeli kamuoyuyla paylaşacağız. Bu verimli üretim planlamasından dolayı İlave 11 milyar liralık bir tarımsal hâsıla elde edilmiş olacak. Bir de Sayın Başbakanım, balıkçılarımız 'vira bismillah' dediler onlara da bol, bereketli kazançlar diliyorum." diye konuştu.
Başbakan Yıldırım da balıkçılara bol ve bereketli bir sezon temennisinde bulundu.
Yorumlar
Kalan Karakter: