Tarım sektörü, nüfusun gıda maddeleri gereksinimini karşılaması, tarıma dayalı sanayinin hammadde kaynağını oluşturması ve istihdam olanağı sağlaması gibi nedenlerle stratejik bir sektördür. Tarım, doğal, ekonomik, sosyal ve kişisel risklerden en çok etkilenen sektördür. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de iklimin tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla yasal, teknik ve ekonomik tedbirler alınmıştır. Bu kapsamda Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler, Bölgeler ve Prim Desteği Oranlarına ilişkin 2013/5720 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, 31 Aralık 2013 tarih ve 28868 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Konuyla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada: "Bitkisel ürünler ve seralar için dolu ana riski ile birlikte çeşitli doğal afetler sonucu meydana gelen riskler, ilgili genel şartlar ve talimatlar kapsamında bitkisel ürünler için Çiftçi Kayıt Sistemi'ne, seralar için Örtü Altı Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçilerin mevcut arazi ve ürün bilgileri dikkate alınarak, Veteriner Bilgi Sistemi'ne kayıtlı olan süt ve erkek besi sığırları, mandalar, koyun, keçi, koç ve tekeler için ise ölüm riski ile ilgili genel şartlar ve talimatlar kapsamında, mevcut tesis, işleme ve yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınmıştır. Arıcılık Kayıt Sitemi'ne kayıtlı olan aktif ve plakalı kovanlar için de çeşitli doğal afet riskleri, ilgili teknik şartları ve talimatları kapsamında Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınmıştır.
Bu karar kapsamında belirlenen riskler için 2014 yılında, sigorta priminin yüzde 50'si oranında prim desteği Tarım Sigortaları Havuzu'na bütçenin ilgili tertibinden aktarılarak karşılanacaktır. Açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme evresinde don riski kapsamına alınması, risk maliyetindeki artışlar ve çiftçinin ödeyeceği prim de dikkate alınarak, verilen prim desteğine ilave olarak, sadece don riski primine ilave 1/3 oranında ek prim desteği Tarım Sigortaları Havuzu'na bütçenin ilgili tertibinden karşılanacak olup, böylece sigorta primin 2/3 ü Tarım Sigortaları Havuzundan karşılanacaktır.
İlimiz için son poliçe tarihleri köy bazında değişmekte olup, üreticilerimiz İl/İlçe Müdürlükleri ilewww.tarsim.gov.tr ve www.tarsim.org.tr internet adreslerinden detaylı bilgi alarak, TARSİM acentelerine başvurabilirler” denildi
Yorumlar
Kalan Karakter: