Gazi Kültür Merkezi'nde düzenlenen anma programına merhum Talat Duru'nun ailesi, yakınları ve edebiyatçı dostları katıldı. Gazetemiz yazarı Yasemin Küçükcicibıyık'ın sunumuyla gerçekleşen anma programında, oğlu Rıza Duru bir konuşma yaptı. Rıza Duru "Babam dışarıdan sert mizaçlı görünse de evlatlarına ve ailesine karşı daima yumuşak, sevecen ve esprili bir ailesi reisi olmuştur. Milliyetçi bir insandı, dürüst ve ahlâklı bir esnaftı, Karaman aşığı bir insandı. Yaşamında hiç bir zaman aşırıya kaçmamış ve abartılı bir yaşam sürmemiştir. Bütün bu özellikleri ile örnek bir insandı ve biz evlatlarının daima örnek aldığı bir baba olmuştur. Anma programına gelen tüm dostlarına sonsuz teşekkür ederiz. Ruhu şad olsun" dedi.
Anma töreninde bir konuşma yapan gazetemiz yazarı Yasemin Küçükcicibıyık "Talat Amca Karaman'da Yunus Emre çalışmalarının sessiz bir kahramanıydı. Ne zaman Sarraflar çarşısındaki o küçük yazıhanesinde kendisini ziyaret etsem; masasının üzerinde bir sürü eski kitaplar, sararmış gazete kupürleri, el yazısıyla alınmış notları, yakın gözlüğü, kumaş mendili, küçük el radyosu ve muazzam bir sahaf kokusu vardı. Talat Amca az ve öz konuşurdu. Kelimelerini seçerek, dokuz boğumdan geçirerek sakin bir ses tonuyla konuşurdu. "Çok laf ilerlemez" derdi. Bana göre Talat Amca kelimenin tam anlamıyla bir eylem insanıydı. Bugün en çok da vakarını özlüyorum. Küçük el radyosundan yükselen Müzeyyen şarkılarını da... Mekânı cennet, makamı âli olsun. Kendisini saygı ve özlemle anıyorum." dedi.
Anma programına bir konuşma yapan KMÜ Öğretim Görevlisi ve gazetemiz yazarı Mestan Karabacak; “İnsanoğlu fanidir. Gelir ve gider ama bu insanların bazıları eserler bırakırlar. Onları bıraktıkları o eserleri ile takip eder, hoş seda ile anarız. Merhum Talat Ağabey kendi kendisini yetiştiren değerli bir büyüğümüzdü, kâmil bir insandı. Manevî eğitimini kendi öz disiplini ile tamamlamış, kendi gayretleri ile kozasını kendi kendine sessizce örmeyi başarmış bir insandı. Karaman'ın yaşayan hafızasıydı. Adı bilinen Karaman sevdalılarının en sonuncusuydu. İnsan için en büyük unvan iyi insan olmaktır. Ama Talat Ağabey çok iyi bir insandı. Mekânı cennet olsun” dedi.
İLESAM Karaman Temsilcisi Hikmet Elitaş 2007 yılından bu yana kendisini daha yakından tanıma fırsatı bulduğunu belirterek Talat Duru'ya ithafen yazdığı bir şiiri okudu. KMÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Alaattin Uca'da konuşmasında Talat Duru'nun kişiliği hakkında bilgi verdi. Uca " Talat Duru her yönüyle olgun, beyefendi ve örnek bir insandı dedi.
Öğretmen Alattin Özmen de Yunus Emre ile ilgili çok derin sohbetlerimiz oldu. Karaman'da Yunus Emre çalışmalarının öncüsü diyebiliriz. Bugün bize düşen görev bu çıtayı düşürmeden daha da yükseğe taşımak olmalıdır." dedi.
Eserleri hakkında bir konuşma yapan arşivci-yazar Yusuf Yıldırım konuklara merhum Talat Duru'nun yayınlanmış kitapları hakkında açıklayıcı bilgiler verdi. Yıldırım "Karaman ile ilgili araştırma ve arşiv çalışmaları sırasında bütün kapılar Talat Amcaya çıkıyordu. Bizi hiç bir zaman geri çevirmedi. Bütün konuşmaların üzerine Talat Amca için şunu söyleyebilirim ki; O Karaman'ın en önemli entelektüellerinden birisiydi. Bilgisiyle, giyimi kuşamı ile davranışı ve derinliği ile öğrenmeye aç ve öğretmeye gönüllü bir insandı. Ruhu şâd olsun" dedi.
Karaman Belediye eski Başkanı Yaşar Evcen de; “10 Yıllık Belediye Başkanlığım döneminde Merhum Talat Duru ile Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma Törenlerinde onun bilgi ve birikimleri ile birlikte güzel çalışmalar yaptık. Mekânı Cennet olsun” dedi.
Gazı Kültür Merkezi'nde düzenlenen anma programı Talat Duru şiirlerinin okunması ve ikram ile sona erdi.
HABER: Yasemin KÜÇÜKCİCİBIYIK
KÜLTÜR-SANAT
Yayınlanma: 24 Aralık 2024 - 12:52
Talat Duru Vefatının 8. Yılında Anıldı
Araştırmacı-Yazar Ahmet Talat Duru vefatının 8. yılında Gazi Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir programla anıldı.
KÜLTÜR-SANAT
24 Aralık 2024 - 12:52
İlginizi Çekebilir