24 Temmuz'a kadar sürecek Spor Güvenliği Çalıştayı'na, Türkiye Futbol Federasyonu Hasan Doğan Millî Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri ev sahipliği yapıyor. Geniş kapsamlı spor güvenliği değerlendirme toplantısının açılışında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı İbrahim Ethem Hacıosmanoğlu ve Türkiye Süper Lig Profesyonel Futbol Kulüpleri Vakfı Başkanı Ali Koç birer konuşma yaptı. TFF Yönetim Kurulu Üyeleri, kulüp başkan ve temsilcilerinin de yer aldığı çalıştayda İçişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın üst düzey yöneticileri, 81 İl Emniyet Müdürlüğü müsabaka güvenlik amirleri, Süper Lig'de takımı bulunan illerin Gençlik ve Spor İl Müdürleri de hazır bulundu.
Gençlik ve Spor bakanı Osman Aşkın Bak toplantıda yaptığı konuşmada, 81 ilde gözlem yapılması için 100 drone satın aldıklarını belirterek, "Futbolun değerinin artmasını istiyoruz. Olaylarla anılmasını istemiyoruz. Vatandaşlarımızın maçlara huzurlu bir şekilde gitmesini istiyoruz. Bu süreçlerle ilgili de güvenlik önlemlerini İçişleri Bakanlığımız ve Emniyet Genel Müdürlüğümüz ile yapıyoruz. Bizim il müdürlerimiz de çalışanlarımız da bu süreç içerisinde yer alıyorlar. Yine ifade ettiğimiz gibi talepler var. Bu talepleri yine İçişleri Bakanımız ile değerlendiririz, bize düşen tarafı gerçekleştiririz. Özellikle şunu ifade etmek istiyorum. Biz Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak 100 drone satın aldık. Bu dronelar 81 ilimizde görev yapacaklar. Futbolda men almış, futbolla ilgili sorunu olan veya kriminal bir suçu olan kişilerin futbol alanlarından uzak durmasını sağlamaya çalışıyoruz. Görüntüyü alıyor, ilgili operatör emniyete aktarıyor. Bu süreç içinde gerekli önlemleri alıyor. Dolayısıyla biz teknolojik yatırımları da yapıyoruz. Stat içindeki yatırımların da gözden geçirilmesi, yeni yatırımlar varsa değerlendirilmesi çok çok önemli. Bu çalıştayı çok kıymetli, önemli buluyorum. O yüzden Bakanımızla görüştüğümüzde birlikte katılalım dedi. Bunun değerli ve kıymetli olduğunu düşünüyorum. Kulüplerin görüşlerini aktarmaları, güvenlik görevlilerin ücretlerinden tutun da, standartlarından, deplasman hareketlerine kadar pek çok şey gündeme getirildi. Bunların daha detaylı tartışılacağını düşünüyoruz. Biz futbolu seven Cumhurbaşkanımız ve halkımızla beraber iyi işler yapmak istiyoruz. Futbolun bu güzel yönünü konuşmak istiyoruz. 2026 Dünya Kupası elemelerinde Millî Takımımıza başarılar diliyoruz. 2025-2026 futbol sezonunda tüm profesyonel ve amatör takımlara başarılar diliyoruz. Fair Play dolu, coşkulu, heyecanlı bir lig temenni ediyoruz. Çalıştayın hayırlı olmasını temenni ediyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Teşekkür ediyorum” dedi.
Açılış konuşmasını yapan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı İbrahim Ethem Hacıosmanoğlu şu mesajları verdi:
"Bugün burada, sadece yeni sezona dair güvenlik önlemlerini konuşmak için değil, aynı zamanda Türk futbolunun geleceğini daha sağlıklı ve güvenli temeller üzerine inşa etmek için bir aradayız. Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana, üzerimizdeki takım formalarını çıkararak gece gündüz demeden futbolumuzun marka değerini yukarılara çıkarmanın gayreti içinde olduk. Kutuplaşmadan yana değil birleştirmeden yana olduğumuzu ifade ettik. Federasyon olarak tarafsız kalarak, kulüplerimizin centilmence mücadele etmesini istiyoruz. Statların güvenliği, futbolumuzun geleceği için vazgeçilmez bir önceliktir. Tribünlerde şiddetin, taşkınlığın ve düzensizliğin hiçbir bahanesi olamaz. Federasyon olarak statlarda şiddete, taşkınlığa, düzensizliğe sıfır tolerans anlayışı ile hareket ediyoruz. Sporseverlerin kendini güvende hissetmediği bir ortamda ne gelişim olur, ne de başarı. Bu nedenle biz, statlarda tam güvenlik sağlamak konusunda son derece kararlıyız."
TFF Başkanı Hacıosmanoğlu'nun ardından kürsüye gelen Türkiye Süper Lig Profesyonel Futbol Kulüpleri Vakfı Başkanı Ali Koç şu mesajları verdi:
" Güvenlik personel ücretlerinin kulüplerden tahsil edilmesi… Kulüplerimiz yayın gelirlerinde yaşanan olağanüstü gerileme ve genel ekonomik koşullar nedeniyle büyük finansal zorluklar yaşamaktadır. Özellikle gelirinin çoğu yayın geliri olan Anadolu kulüplerimiz… Maç güvenliği hizmeti esasen kamusal bir sorumluluktur. Tıpkı siyasi mitingler veya büyük toplumsal organizasyonlarda da olduğu gibi kamuya açık futbol müsabakalarında sağlanan güvenlik hizmetlerinin, kamu kaynaklarıyla finanse edilmesi, hepsi olmasa da kısmen desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu yaklaşım sadece mali bir talep değil sosyal adalet ve eşitlik ilkelerinin gereğidir. Zira güvenlik hizmeti sadece kulüplere değil tüm kamu düzenine yöneliktir. Bu konuda devletimizin anlayışıyla kulüplerimiz üzerindeki yükün hafifletilmesi Türk futboluna maliyet açısından büyük fayda sağlayacaktır. Şöyle bakarsak; bizlerin aşağı yukarı yayın geliri 170 milyon dolardır. Tüm Süper Lig kulüplerinin geçen sene sadece emniyet birimlerine, yani özel güvenlik değil harcadığı meblağ 8 milyon dolardır. Görevli personel sayısının makul seviyede tutulması… Maç günlerinde sahada görev yapan personel sayısının özellikle düşük riskli maçlarda zaman zaman orantısız şekilde fazla olması kulüplerimizin maliyetini artırmakta aynı zamanda kaynak verimliliğini de düşürmektedir. Özellikle seyirci sayısı düşük olan maçlarda zaman zaman seyirciden fazla güvenlik personelinin görevlendirildiğini görmekteyiz. Risk analizine dayalı, maçın türü, seyirci profili ve yerel dinamiklere göre uyarlanmış bir güvenlik planlaması hem kamu kaynaklarının etkin kullanımını sağlar hem de kulüplerimizin yükünü azaltır. Bu çerçevede güvenlik planlamalarının esnek ve veri odaklı bir yapıya kavuşmasını önemsiyoruz."
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: "Spor; sadece hız, kuvvet ve zaferle ölçülen bir yarış değildir, önce ahlaktır, saygıdır"
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya kürsüye geldi. İçişleri Bakanı Yerlikaya konuşmasında şu mesajları verdi:
"Kıymetli katılımcılar, İçişleri Bakanlığı olarak bizim en temel görevimiz, ülkemizin huzur ve güvenini sağlamaktır. Bu görev; sokakta, evde, trafikte olduğu kadar, stadyumlarda ve spor salonlarında da geçerlidir. Vatandaşlarımız spora büyük ilgi gösteriyorlar. Bu ilginin artarak devam etmesini önemsiyoruz. Kadın, çocuk, genç, yaşlı demeden herkesin spor etkinliklerinde bir araya gelmesini, ortak bir tutku ve birliktelikle coşku dolu anlar yaşamasını temenni ediyoruz. Bu nedenle İçişleri Bakanlığı olarak müsabakalarda, sporun ruhuna yakışır bir rekabet ortamını tesis etmek; sporun sevgi ve saygı içinde hayat bulmasını temin etmek amacıyla, tüm ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde hareket ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Spor tesislerinden stadyumlara, çevresinden yollara kadar her yerde, sporcularımıza, kulüplerimize ve taraftarlarımıza düzenli, güvenli ve huzurlu bir ortam sağlamak için çalışıyoruz. Çünkü; Türkiye'nin huzuruna giden yollardan biri de, Türk sporunun huzurundan geçiyor. Spor faaliyetlerinin gerçekleştiği spor alanlarının güvenliğini sağlamaktan geçiyor."
"Geçen sezon 98 bin 118 spor müsabakasında 1 milyon 88 bin 546 polisimiz, 325 bin 711 özel güvenlik görevlimiz görev yaptı"
"Ülkemiz genelinde, 2024-2025 sezonu boyunca 98 bin 118 spor müsabakası gerçekleşti. Bu müsabakalara, 19 milyon 88 bin vatandaşımız katılım sağladı. 1 milyon 88 bin 546 polisimizin görevlendirme işlemi gerçekleşti. Buna ek olarak, 325 bin 711 özel güvenlik görevlimiz de polislerimizle birlikte omuz omuza çalıştılar. Spor güvenliği için alınan tedbirlerin, sahadaki karşılığı son derece somut: Geçen yıl 510 müsabakada işlem tesis edildi. Olaylara karışan 6 bin 818 şahıs hakkında, 6222 sayılı 'Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair' Kanun kapsamında yasal işlem yapıldı. Dünya genelinde de; spor alanlarında yaşanan şiddet olaylarının hem spor ekonomisine hem de toplumsal barışa ciddi etkileri bulunuyor: UNESCO verilerine göre, spor müsabakalarında yaşanan şiddet olayları, gençlerin spora olan ilgisini ortalama yüzde 27 oranında azaltıyor. Avrupa Konseyi Spor Bölümü araştırmalarına göre, güvenli olmayan stadyumlar ve kötü tribün kültürü, kulüplerin toplam gelirlerinde yılda ortalama yüzde 18'lik bir kayba yol açıyor. FIFA Fair Play Komitesi, şiddetsiz bir maç atmosferinin taraftar memnuniyetini ve aile katılımını 2 kat artırdığını belirtiyor. İşte bu yüzden futbolun ruhunu yaşatmak, sadece oyunu değil, oyunun çevresini de temiz tutmakla mümkündür."
TFF Başkanı İbrahim Ethem Hacıosmanoğlu, Riva'da Orhan Saka Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen açılış programının ardından Bakan Ali Yerlikaya'ya üzerinde isminin yazılı olduğu 42 numaralı, Bakan Osman Aşkın Bak'a da üzerinde isminin yazılı olduğu 53 numaralı Millî Takım forması takdim etti.
Yorumlar
Kalan Karakter: