Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü yüksek lisans öğrencisi ve Karaman'da özel bir okulda psikolojik danışmanlık yapan Hüseyin Atakan Koçak, Doç. Dr. Tuba Yılmaz Bingöl danışmanlığında Müslüm Gürses'in şarkılarını hakkında çalışma yapıldı.
Makale çalışmasıyla ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Koçak, “Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinde yüksek lisansımı yapıyorum. Yüksek lisans kapsamında Doç. Dr. Tuğba Yılmaz Bingöl ile birlikte bir çalışma yaptık.
Aslında yola çıkarken kendimden yola çıktım. Kendimde bir varoluşsal bir sıkıntılı bir durumda bunu dinlediğimi fark ettim. Daha sonra da etrafa sordum. Etrafa sorduğum zaman etraftan da böyle tepkiler alınca bunun gerçekten araştırmaya değer bir konu olduğunu hocamla görüştüm. Hocamda beni bu konuda destekledi. Onunla birlikte biz Müslüm Gürses şarkılarını çalışmaya başladık. Çalışırken 14 şarkısını çalıştık. Bu 14 şarkıyı ölüm, dünyada var olma, özgürlük, sorumluluk gibi kavramlar açısından inceledik. Gerçekten Müslüm Gürses şarkılarının varoluş terapinin bu kavramlarını anlattığını açıkladığını gördük. Biz Müslüm Gürses şarkılarını varoluş terapisi açısından karşılık bulduğunu gördük. Psiko terapilerde yada terapilerde kendi duygularını açamayan danışanların Müslüm Gürses şarkılarıyla beraber aslında kendi duygularını yansıta bileceklerini içindeki duygularını tam anlayabileceklerini gördük. Hocamla beraber böyle bir düşünceye vardık.
İnsanlar kendilerine işte ben buradayım ben varım demek için aslında bu şarkıları dinlediğini gördük. Bu çalışma zaten şarkı sözlerinin incelendiği ender çalışmalardan bir tanesi oldu. Şarkılarla beraber insanların kendi duyguları, içinde yaşadığı hisleri çok rahatlıkla ifade edebileceğini gördük. Diyelim bir danışan tam olarak duygusunu anlayamıyor Müslüm Gürses şarkısı dinlettiğimiz zaman duygusunun tam olarak bize aktara bileceğini içinde yaşadığı duygular bize bir yol açabileceğini gördük. Bu çok değerli bir çalışma oldu.
Müslüm Gürses şarkılarının toplumsal olarak da insanların kendisini kötü hissettiği zaman yada var olgusal olarak bazı problemler yaşadığı zaman daha çok dinlediklerini gördük. Bu çalışma Journal of Sustainable Education Studies dergisinde yayınlanacak. Bu uluslararası yayınlanan bir dergi. Bu çalışmada bu dergide kendisine bir yer bulacak.” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: