Dünya'nın hızla Endüstri 4.0'a geçiş yaptığı ve hatta Endüstri 5.0 kavramının da konuşulmaya başlandığı günümüzde, gelişen teknolojiyle beraber üretim tesislerinin yeniden revizyonu ve gelişen teknolojilere uyum sağlaması ihtiyacı doğmuştur. Bu bağlamda, tüm dünyada üretim tesisleri, verimliliğin maksimum seviyede olduğu, “dijitalleşme” ve “etkileşim” odaklı “Akıllı Fabrikalara” dönüşmektedir.
Bu dönüşüm sürecinde, üretim tesislerinde kullanılan mevcut endüstriyel robotların yerine, Akıllı Fabrika konseptine uygun, insanlarla aynı ortamda ve onlarla işbirliği halinde çalışabilecek, kolay programlanabilen, hafif robotlara yönelik bir ihtiyaç doğmuştur.
Bu alanda yapılan çalışmalar, Collaborative Robot (İşbirlikçi Robot) olarak adlandırılan düşük maliyetli yeni bir endüstriyel robot kol türünü ortaya çıkarmış ve bu robot kollar dünya genelinde farklı sektörlerdeki üretim tesislerinde kullanılmaya başlanmıştır.
Dünya genelinde bu alanda yaşanan gelişmelere paralel olarak, ülkemizin de Endüstri 4.0 sürecine katılımı için başlatılan “Milli Teknoloji Hamlesi” kapsamında, sanayimizin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için henüz dünyada bile yeni gelişen işbirlikçi endüstriyel robotların yerli ve milli olarak üretilmesinin önemine inanan iki mühendis tarafından Konya’da kurulmuş olan ROBUT Teknoloji Ltd. Şti. 2017 yılı başından itibaren TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı tarafından da desteklenerek Türkiye’nin ilk yerli ve milli İşbirlikçi Robotunu üretmek üzere çalışmalara başlamıştır.
Aradan geçen yaklaşık 1 senenin sonunda ise, ARMOBOT ismini verdikleri yerli ve milli işbirlikçi robotun ilk prototipini tamamlamış ve testlerini de başarı ile gerçekleştirmişlerdir. İlk olarak ürünleri Mayıs ayında Konya Endüstri Zirvesinde görücüye çıkaran Robut Teknoloji, Konya sanayicisinin de beğenisini kazanmış ve olumlu geri dönüşler almıştır.
ARMOBOT’un kurucu ortaklarından Karamanlı genç Makine Mühendisi (Belediye’den emekli Harita Müh. Ömer Faruk Alkan’ın oğlu, KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Harita Müh. Gökhan Alkan’ın kardeşi) Safa Alkan konu ile ilgili Gazetemize şu açıklamayı yaptı;
“ARMOBOT’u bilinen endüstriyel robotlardan ayıran en önemli fark; kolay taşınabilmesi ve kolay programlanabilmesi sayesinde aynı gün içinde dahi farklı görevlerde kullanılabilmesidir. Örneğin, ARMOBOT’u sabah CNC beslemede kullanan bir fabrika öğleden sonra paketleme bandında kullanabilir. Böylece, ARMOBOT esnek üretim süreçlerine kolaylıkla uyum sağlar.
Tasarımı, üretimi ve yazılımı tamamen yerli olan ARMOBOT, herhangi bir sektörle sınırlı olmaksızın, insanın çalışabildiği her ortamda çalışabilir ve insan kolunun yaptığı her işi rahatlıkla yapabilir.
2018 yılı sonu itibariyle tüm üretim süreçleri tamamlanması planlanan ARMOBOT’un 2019 yılı itibariyle satışa sunulması planlanmaktadır.
Halen ROBUT Teknoloji mühendisleri tarafından çalışmalarına devam edilen ARMOBOT aynı zamanda halen birçok fabrikada test edilmekte ve farklı sektörlere tanıtılmaktadır. Bugüne kadar alınan olumlu geri dönüşler ise ARMOBOT’un başarılı bir şekilde ticarileşeceğini ve farklı sektörlerden talep göreceğini göstermektedir.
ROBUT Teknoloji’nin kurucuları Fatih IRIM (Bilgisayar Mühendisi) ve Sami Safa ALKAN (Makine Mühendisi) alanlarında uzman iki mühendis olup bir taraftan ARMOBOT üzerindeki çalışmalarına devam ederken, diğer taraftan da farklı endüstriyel robotlar üzerinde Ar-Ge çalışmaları yapmaktadırlar. Yakın zamanda ticarileştirmeyi hedefledikleri farklı robotik sistemler üzerinde mühendislik çalışmalarına devam eden ortaklar, Robotik teknolojisinin ve bu teknolojinin alt modülleri olan mekanik, elektronik, kontrol ve yazılım modüllerinin yerlileştirilmesinin ülkemiz sanayisinin dışa bağımlılığının azaltılması ve teknoloji alanında ithal eden değil ihraç eden pozisyonuna ulaşması için büyük önem arz ettiğine inanmaktadır. Ayrıca, yerli teknoloji firmalarımızın, giriş eşiği henüz düşük ve katma değeri yüksek olan İşbirlikçi Robot sektörü ve ilgili diğer sektörlere bugün üretici olarak girmesi, ülkemizin uluslararası platformlarda bu teknoloji alanlarında söz sahibi olmasını mümkün kılacağı görüşündeler…”
Yorumlar
Kalan Karakter: