8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜNÜ KUTLADILAR
ERMENEK BELEDİYE BAŞKANI UĞUR SÖZKESEN
Eğer kadın mutluysa ülke de mutludur. Eğer kadın umut içindeyse, o ülke de umut içindedir. Bizim de yerel yönetimler olarak, kadınları desteklemek gibi bir sorumluluğumuz vardır. Ermenek Belediyesi olarak, kadınlarımıza yönelik hizmetlerimizi bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da artırarak sürdüreceğimizi ifade etmek istiyorum. Ermenek Belediyesi Kadın Meclisini kurmaktaki en büyük amacımızda onlara yeterince fırsat tanımak, kadınlarımızın hayata daha çok katılmaları için onlara söz hakkı vermektir.
Bu vesile ile dünya üzerindeki tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, saygı ve selamlarımı sunuyorum.
KARAMAN BARO BAŞKANI AV. OKTAY YILMAZ
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınların haklarını aramak, çalıştıkları işin karşılığı ücreti alabilmek ve doğum izni talepleriyle 1857 yılında başlattıkları mücadelenin yıldönümüdür. Bu mücadelenin 1857 yılında başladığını dikkate aldığımızda aradan geçen sürede fazla bir ilerlemenin olmadığı açıktır. Ülkemizde 8 Mart´la ilgili ilk toplantı 1921 yılında Ankara´da yapılmıştır. Cumhuriyetin kuruluşunu izleyen ilk on yılda kadınlar Atatürk devrimleriyle başta eğitim, aile ve siyasette eşit haklara sahip olmuştur. Türk kadını Bağımsızlık Savaşında verdiği büyük mücadeleyle eşit yurttaş konumuna gelmeyi hak etmiştir.
Atatürk´ün de ifade ettiği gibi: “Türk kadınına bu hakkın bir lütuf olarak verildiği kanaatinde değiliz. Kimse bu kanaatte olamaz. Bir memlekette ki, yurdun her tarafı istilâya uğradığı zaman, kadınlar ateş altında erkeklerle beraber omuz omuza çalışırlar, memleketin geri kalan kısmını korumak ve beslemek için tarlanın kara toprağından yiyecek çıkarmaya çalışırlar, elbette onların yurdun her köşesinde ve her tabakasında söz söylemeye hakları vardır.”.
Günümüzde kadınların uğradıkları eşitsizlik, ayrımcılık ve şiddet halen devam etmekte, kadınların talepleri sürekli gündemdeki yerini korumaktadır. Her 8 Mart’ta, kadınların sorunları ve bu sorunların çözümüne yönelik talep ve önerileri kadın-erkek toplumun her kesimi tarafından dillendirilmekte ama köklü çözümler getirilememektedir. Ancak günümüzde kadınlara karşı ailede, eğitimde, istihdamda, siyasette ayrımcılık devam etmekte; kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri, çocuk gelinler sorunlarına çözüm getirmek için özellikle son on yılda kararlı bir devlet politikası uygulanmamaktadır.
Kadına karşı her türlü ayrımcılık ve şiddet, devletin bütüncül politikalar üretmesi, geliştirmesi ve uygulaması ile ortadan kaldırılabilecektir. Kadınlara karşı eril şiddetin önlenmesi, kadınların karar mekanizmalarında, üretim alanlarında yer alması, siyasette eşit temsil, bu politikaların başında yer almalıdır.
Kadınların üretimde yok sayıldığı, tüketim politikalarında araç olarak kullanıldığı, bunun da en çok medya/basın eliyle gerçekleştirildiği açıktır.
Kadını tüketen, erkeği üreten olarak gösteren reklamlar, kalıplaşmış toplumsal rol modellerini kültür adı altında dayatan, her fırsatta kadınların aşağılandığı evlendirme programları, kadınların uğradığı şiddeti kadından kaynaklanan
sebeplere bağlı yansıtan haber bültenleri, kadınları sadece evlilik çatısı altında ve annelik vasfı ile özdeşleştiren programlar ve diziler, daha verilebilecek birçok örnek, yönetenlerin toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamada bütüncül politikalar üretmekten çok uzakta olduğunu göstermektedir.
Erkek egemen ideolojinin ürünü olan, kadını ötekileştiren, değersizleştiren uygulamalar, devletin her kademesinde varlığını yoğun bir şekilde hissettirmektedir.
Ülkemizde ve Dünyada bugün kadınlar birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Kadın erkek ayrımı yapmaksızın insanları en temel haklarından mahrum bırakan kadına şiddet, savaş ve yoksulluk bu sorunların başında gelmektedir. İnsanlık tarihi ile başlayan savaşlarda, kan ve gözyaşı sürekli arttı, hiçbir zaman da hesaplaşmalar, zulümler azalmadı. Yanlarında çocukları ile kalan biçare, umutsuz, yarınsız kadın fotoğrafları artık çok sıradan ve alışıldık bir hâl aldı. Suriye’de, Filistin’de, Doğu Türkistan’da, Myanmar’da, Irak’ta sanki değişmez bir kadermiş gibi yaşanan hep aynı dram, aynı insan manzaraları. Sanki savaşların tek müsebbipleri kadın ve çocuklarmış gibi savaşın ağır sonucunun muhatapları da yine onlar. Ne yazık ki insan hakları savunucusu olduğunu iddia eden Avrupa ülkeleri ve BM söz konusu Müslümanlar olduğu zaman bu insanlık dışı duruma her zaman ki gibi sessiz kalıyor, üzerine düşeni yapmıyor. Yanı başımızdaki komşumuz Suriye’de, Irak’ta, Filistin’de, Myanmar’da ve İslam coğrafyasının çeşitli yerlerinde, savaş mağduru kadınların yaşadıkları dramlar hepimizin yüreğini sızlatıyor.
Peygamber Efendimiz ’in (SAV) “Cennet, annelerin ayakları altındadır.” sözünün muhatabı olan kadınlarımız her zaman insanlığın devamı için olmazsa olmazlardır. İnanıyoruz ki kadınların inşa eden, birleştiren gücü; tüm dünyada eşitlik, adalet ve özgürlüğün temininde öncü rol alacaktır. Bu düşüncelerle, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyor, dünyada ve ülkemizde kadın erkek tüm insanlar için barış, eşitlik, adalet ve özgürlüklerin gelişmesine katkı sağlamasını diliyoruz.
SARIVELİLER BELEDİYE BAŞKANI HAYRİ SAMUR
Hayri Samur yayınladığı mesajda; “ Peygamber Efendimizin ‘Cennet annelerin ayaklarının altındadır’ hadisine mazhar olan, doğumdan ölüme kadar yaşamımızın her anında yanımızda yer eden, yüreklerindeki sevgi ve şefkati bizlere karşılıksız sunan, ülkemize ve insanlığa faydalı nesiller yetiştirmek için her türlü zorluğa göğüs gererek varlıklarıyla hayatımıza anlam katan, emektar, değerli tüm kadınlarımızın bu özel gününü yürekten kutlar, sevgi ve saygılar sunarım.” ifadelerini kullandı.
BAŞYAYLA BELEDİYE BAŞKANI ŞERAFETTİN BULGURCU
Şerafettin Bulgurcu Kutlama mesajında “Gerek Başyayla’mızda, gerek ülkemizde, gerek dünyamızda bütün güzel şeylerin mimarı olan kadınlarımızın ‘8 Mart Dünya Kadınlar’ gününü kutlarım.
Peygamber Efendimiz (SAV)’ in “Cennet Anaların ayakları altındadır” Hadis-i Şerifinden anlaşıldığı üzere, dünyada güzelliklerin anası olan kadınlarımızın önemi bizim için çok büyük olmakla birlikte kadına şiddet uygulayanlar ve kadına değer vermeyenlerde bizim için değersizdir.
Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrada; Başyayla’mız için birlik ve beraberlik içerisinde, değerli fikirlerinden yararlandığımız ve bundan sonrada hep yararlanacağımız hanım kardeşlerimizden, ilçemiz için desteklerini ve dualarını bekler Cenab-ı Allah’ tan, tüm hanım kardeşlerimize, sağlık mutluluk içerisinde bir ömür diler, bütün kadınlarımıza ve kadına saygı gösteren herkese saygılar sunarım.” dedi.
AK PARTİ KARAMAN İL BAŞKANI NAZMİ ÜNLÜ;
Kadınlarımız aile kurumunun temel yapı taşıdır, milletimizin baş tacıdır. Fedakârlığı, çalışkanlığı ve üretkenliğiyle her zaman ailesine ve topluma önemli katkılar sunmaktadırlar.
Kadınlarımıza verilen değer ve saygının bir ifadesi olarak Cumhuriyetimiz, birçok Batı ülkesinden daha önce onlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştır. Demokratik haklarını kazanan kadınlarımız erkekler ile aynı şartlarda mücadele etme imkânı bulmuşlardır. Artık Kadınlar; hayatın bütün alanlarında yer alarak daha kararlı bir duruşa sahiptirler. AK Parti’nin kurulduğu yıldan bu yana kadını ve gençliği merkeze alan yönetim anlayışındaki kararlı duruşu kadınlarımızı cesaretlendirmiştir.
Siyasette verilen mücadelenin içinde de etkin bir şekilde rol alan kadınlarımız "15 Temmuz’da da sokaklara dökülerek, canları pahasına ülkelerini ve milletlerini savunanların arasında da en ön sırada yer alarak Türk kadınlarımızın gücünü ortaya açıkça koymuştur. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kadınlarımızla omuz omuza mücadelemizi sürdüreceğiz.
Analarımız, bacılarımız, hayatımızın yarısı hatta çok daha fazla değerlerimizi ifade eden, “Peygamberimizin Cennet annelerin ayakları altındadır.” sözünün muhatabı olan tüm dünya kadınlarımızın bu özel gününü yürekten kutlarım.
AK PARTİ KARAMAN MERKEZ İLÇE BAŞKANI AHMET AKCA;
Kadınlar hem toplumun hem ailenin temelidir. Bir anne, bir eş, bir evlat olarak kadın toplumu dönüştüren ve istikamet verendir.
Ülkemizin gelişmesine ve çağdaşlaşmasına büyük katkılarda bulunan kadınlarımız; toplumsal ve ekonomik yaşamın gelişmesindeki en önemli temel taşlarımızdır.
Türk toplum ve aile yapısında müstesna bir yere sahip olan, toplumun yapısını güçlendiren, şekillendiren, aile birliğinin en önemli unsuru Türk kadını ve Türk annesi daima özverinin, sevginin kaynağı olmuştur.
Kurtuluş Savaşında vatanımızın bağımsızlığı için erkeğiyle cepheden cepheye koşan cefakâr, vefakâr Kadınlarımız tüm dünyaya örnek davranışlarını sergilemişler, bu güne kadar çalışmaları ile hayatın her alanında başarı sağlamışlardır.
Onların bu hayattaki fedakârlıkları göz ardı edilemez bir önemdedir. Sadece bu gün değil bütün günler kadınlarımızındır. Bu vesile ile Dünya 8 Mart Kadınlar Gününü kutluyorum.
AK PARTİ İL KADIN KOLLARI BAŞKANI ÜMİT GÜLİN GÖKSOY;
Her yıl 8 Mart’ta biz kadınlar her alanda eşitlik istediğimizi, daha mutlu ve güvenli hayatlar özlemimizi dile getiriyoruz.
Hamdolsun ülkemiz köklü ve güçlü bir kadın hareketine sahiptir. Tarihimizden, kültürümüzden, inancımızdan aldığımız değerlerle Osmanlı Devleti’nde atılan bu temel, Cumhuriyet döneminde daha da güçlenmiştir.
AK Parti kadroları; iktidarı boyunca, kadın-erkek eşitliği, kadın haklarının korunması, kadına karşı şiddetin önlenmesi ve kadınların istihdamıyla ilgili çok önemli yasal düzenlemeler yaptı. Aile içi şiddetin, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin, cinayetlerin ülkemizin gündeminden tamamen çıkması birinci önceliğimiz oldu. Genç kızlarımızın okumasının önünde engel teşkil eden yasakçı zihniyetle mücadele etti. Okullarımızda, kamu dairelerimizde ve TBMM’sinde artık kadınlarımız tercihlerinden ötürü ayrımcılığa maruz kalmıyor.
Kadınların başta iş dünyası olmak üzere sosyal, kültürel ve siyasi hayata katılımları son on beş yılda çok önemli bir ivme kazanmıştır.
Kadınlarımızın ülkemizin geleceğine damga vuracağına tüm kalbim ile inanıyor; 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.
Yorumlar
Kalan Karakter: