Kist Hidatik (Ekinokokkoz) Nedir? Nasıl Bulaşır? Nasıl Korunabiliriz?
İnsanların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi organlarında kistler oluşturarak kişinin ölümüne sebep olabilen bir hastalıktır. Türkiye’de ve dünyanın birçok yerinde görülen kist hidatik, halk arasında "kist hastalığı" olarak bilinir.
Kist Hidatik hastalığının, Ülkemizde ve Dünya’nın birçok yerinde görüldüğünü ve ölüme yol açabildiğini belirten İl Sağlık Müdürü Yurdakul; “Kist Hidatik, paraziti taşıyan etçil hayvanlar, özellikle de köpekler tarafından bulaştırılmaktadır. Parazit yumurtaları bu hayvanların dışkısı ile çevreye yayılmakta olup meyve-sebze veya içeceklere bulaşabilmektedir. Bu şekilde kirlenmiş gıdaların vücuda alınması, uçuşan yumurtaların solunum yolundan girmesi, hastalığın insanlara bulaşmasına sebep olur. Bu nedenle köpeklerin yılda 4 kez iç parazitlere karşı aşılanması, hayvanlara dokunduktan sonra ellerin iyice yıkanması gerekmektedir.” dedi.
Yurdakul; sebze ve meyvelerin yıkandıktan sonra tüketilmesi ve kaynağı bilinmeyen suların içilmemesi gerektiğini vurgularken “Özellikle Kurban Bayramı’nda, hasta hayvanların kesilmesi ve pişmemiş kistli sakatatlarının köpeklere yedirilmesi, hastalığın tekrar köpeklere bulaşmasına neden olmakta, böylece hastalıkta bir döngü meydana getirmektedir. Bu nedenle, pişmemiş kistli organların köpeklere yedirilmemesi, derin çukurlara gömülmesi bu döngünün kırılmasında hayati öneme sahiptir.” şeklinde ekleme yaptı.
Sağlık Müdürü Yurdakul, ”Kurbanların, belediyelerin belirlediği kurban kesim yerlerinde ya da mezbahalarda kestirilmesi, kurbanlık hayvanın kesinlikle veteriner hekim kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvan olduğuna dikkat edilmesi, kesim işleminin hijyenik yerlerde ve ehil insanlar tarafından yapılması, kesim sonrası hayvanların hastalıklı organlarının ve kan, mide, bağırsak içeriği gibi atıkların gelişigüzel ortalığa atılmaması, kurban kesen, hayvanı yüzerek et taksimi yapan kasap ve yardımcıları ile kurban sahiplerinin çıplak elle hayvanların kan ve çıkartıları ile dokularına temas etmemesi, önlük giymek ve eldiven kullanmak gibi gerekli korunma önlemlerinin alınması gerekliliğini tekrar vurguluyoruz. Bu konuda yapmış olduğumuz uyarıları dikkate aldığımızda sağlıklı bir bayram geçirebiliriz.” dedi.
KİST Hidatik Hastalığına Dikkat !
Karaman İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Serkan Yurdakul, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Kist Hidatik hastalığına karşı vatandaşlarımıza uyarılarda bulundu.


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: