Bizans dönemine ait olan Binbir Kilise’nin, erken Hristiyanlık döneminin mimari özelliklerinin, yöresel kültürle kaynaşmış olması Anadolu’daki diğer örneklerinden farklı kiliseler, piskoposluk sarayları ve nekropol alanları gibi yapıların ortaya çıkmasını sağladı.
Karadağ dışında, Karaman’da 3 farklı noktada daha kazı çalışması yapıldığını söyleyen Karaman Kültür ve Turizm İl Müdürü Adem Akçay, “Ermenek Gökçe Seki, Merkez, Değle Ören Yeri ve Binbir Kilise olmak üzere toplum yararına toplam 80 tane işçiyle ciddi bir kazı çalışması yapıyoruz. İnşallah bu çalışmalar sonlandığı zaman, gün yüzüne çıkmayı bekleyen tarihi yapıları ve eserleri çıkarıp turizme kazandıracağız.” diye konuştu.
Karadağ’ın bakir bir alan olduğunu belirten Akçay, “Karadağ; Hitit’e, Roma’ya, Bizans’a, Selçuklu’ya ve Osmanlı’ya ev sahipliği yapmış kadim bir dağdır. Kazı çalışmalarımızı daha da ileriye taşıdığımızda, bu medeniyetlerin gün ışığına çıkarma noktasında başarılı olacağımıza inanıyorum.” dedi.
Çalışmalarımızı yaptık. Ve 2015 yılında proje uygulamasına geçirilip 2016 yılında da restorasyon uygulamasına yönelik bir çalışmamız olacak.” diyerek, alanın Milattan sonra (M.S) 4 ve 9. yüzyılda piskoposluk merkezi olarak kullanıldığı için buranın restorasyonun yapılarak turizme kazandırılmasının son derece önemli olduğunu söyledi.
Karadağ’ın hac merkezi haline gelmesiyle, Karaman’ın büyük bir inanç merkezi haline geleceğini kaydeden Yıldız, “Türkiye’de 4 önemli hac merkezi var. Bunlar Efes, Kapadokya, Tarsus ve Antakya St. Pierre Kilisesi. Karadağ’daki Binbir Kilise’yi de bu hac güzergâhları içerisine kattığımız zaman yıllık 500 ve 1 milyon arası bir turizm potansiyeline sahip olacağız.” diye belirtti.
Yorumlar
Kalan Karakter: