Toplantıda konuşan Karaman İl Afet ve Acil Durum Müdürü Şerife Han, AFAD’ın bu yıl kuruluşunun 12. Yılını doldurduğunu belirterek, “Hazırlanan İl Afet Risk Azaltma planı Karaman’ın afetselliğini, afetselliğiyle afetlerin etkilerini ortaya koyarken bu etkileri en aza indirmek için afetler olmadan yapılabilecek çalışmaları hedefler belirleyerek eylemlere dönüştüren sorumluları ve sorumlulukları tanımlayan sürdürülebilir bir plandır. Bugüne dek ilimizde güvenle yaşamayı, afet riski azaltma bilinci oluşturmayı, afetlerden oluşabilecek can ve mal kayıplarını azaltmak ve önlemeyi, paydaşlar arası işbirliğini artırmayı ekonomik gelişmeyi kesintiye uğratmadan afetlere dirençli bir şehir oluşturmayı hedeflemekteyiz” dedi.
Han, İRAP hazırlama sürecinin 5 modülden oluştuğunu söyleyerek, “Birinci modülümüzde ilin coğrafi konumu, ekonomik yapısı, afetselliğinin ele alındığı, ikinci modülde risklerin değerlendirildiği, eylemlerin oluşturulduğu, geçmiş dönemlerde yaşanan afetlerden ve tehlike analizleri ile senaryolarının oluşturulduğu, modül üçte de mevcut analiz kapasiteleriyle fırsat tehditlerini incelediğimiz modüllerden oluşuyor. Modül dörtte ise amaç ve hedeflerimizi belirleyip stratejik eylemlerle ne yapılabilirlerle tespiti yapılıyor. Modül beşte ise izleme değerlendirme dediğimiz İRAP taslağının tüm paydaşlarla görüşülüp değerlendirildiği son aşamaları kapsamakta ve sonrasında canlı bir plan olduğu için arada izleme değerlendirme raporlarından oluşmaktadır. Eylemlerden sorumlu kurumlarımız web sayfamıza girerek çalışmaları takip edebilirler” diye konuştu.
Han, Karaman’ın İRAP çalışmalarını 5 aşamada incelediklerini belirterek, “Ülkemizde yüzde 98 afet riski deprem olduğu için ilk sırayla depremi koyduk. Kütle ve kaya düşmesi, sel, taşkın ve kuraklık afetleri incelendi. Biz deprem anlamında şanslı illerdeniz. Yapılan son çalışmalara göre deprem haritalarımız 5 bölgeden oluşmakta. Öncesinde beşinci bölgede olmamıza rağmen geçen sene yayınlanan deprem haritasında 4. Seviyeye yükseldik. Merkez üssü yine Karaman olan 2 ile 4 arasında depremler yaşamaktayız. 3 adet fay bizi tehdit etmektedir. Kütle hareketleriyle ilgili olarak da haritalarımız oluşturuldu. Karaman özellikle kaya düşmesi yönünde Türkiye’de ikinci sıradadır. Ermenek, Ayrancı ilçelerimiz ve köylerinde bu afetler sık sık yaşanmaktadır. Başyayla ve Sarıveliler ilçelerimizde de kütle hareketleriyle baş etmeye çalışmaktayız. Üçüncü sırada ise obruklar geliyor. 2020 yılı sonu itibariyle Karaman il sınırları içerisinde 7 adet obruk AFAD kayıtlarımıza geçmiş durumda. Süleymanhacı’da 2 tane, Akçaşehir ve Ambar köylerinde olmak üzere kayıtlara geçmiş obruklarımız var. Bu sene de yine Ayrancı Karaağaç köyünde de bazı çöküntüler tespit ettik. İncelemelerimiz devam ediyor. Taşkın ve sel konusuna gelecek olursak Sarıveliler ilçemizde Teker ve Ayna dereleri taşkın riski taşıyan bölgelerdir. Buna yönelik DSİ’nin çalışmaları var. Kuraklık konusunda da damlama sulama yöntemine geçilmesi, ağaçlandırma çalışmaları yapılması ve kuru tarıma geçilmesi gibi çalışmalar yapılması planlanıyor” dedi.
Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık’da toplantıda yaptığı konuşmasında “Bildiğiniz gibi afetler üç aşamadan oluşuyor. Afet öncesi, sırası ve sonrası. Afet Risk Azaltma planları afetlerin olmadan önce yapılması ve alınması gereken tedbirleri içeriyor. Biz bunun için öncelikli olarak ilimizdeki afet nelerdir onları belirledik. Hangi konular afet riski taşıyor. Öncelikle kaya düşmesi, heyelan, seller, orman yangını ve Türkiye’nin genelinde de deprem çalışıldığı için depremi de buna kattık. Bu çalışmaları başta üniversitemiz, belediyelerimiz, kaymakamlıklarımız ve diğer STK’larımızla birlikte birim müdürlerimizle çalıştık. Bu afet planının hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tabi sadece plan yapmakla olmuyor. Bu planların hayata geçirilmesi, tatbikatlarının sık sık tekrarlanması ve afetlere hazırlığımızın pekiştirilmesi gerekiyor. Onun içinde bugünden itibaren kendimiz belirleyeceğimiz sahadaki tatbikatlarla kendimizi dinç tutacağımız afetlerde can ve mal kayıplarını en aza indirecek şekilde çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
Ermenek Belediye Başkanı Atila Zorlu’da toplantıda söz alarak Ermenek’in kaya düşmeleri açısından riskli bölgelerden olduğunu belirterek, İlçede kaya düşmelerinin önüne geçilebilmesi için yapılacak çalışmaların bütçelerini aştığını belirterek, Ermenek’in ilçeye uzaklığı açısından oluşabilecek herhangi bir tehlikeye anında müdahale edilebilmesi adına bölgeye bir AFAD Arama Kurtarma ekibi kurulması talebinde bulundu.
Toplantı AFAD tarafından hazırlanan Deprem filminin izlenmesi ile sona erdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: