Bayraktar, İstanbul’da ekonomi gazetecileriyle bir araya gelerek Türkiye’nin enerji ve madenlerde 2026 vizyonunu açıkladı.
Suudi Arabistan merkezli ACWA firması ile 5 bin megavatlık bir paket konuştuklarını aktaran Bayraktar, “İlk fazında 2 bin megavat olarak 2026’nın ilk çeyreğinde bunun anlaşmasını bitirmiş olacağız. 2 bin megavatlık bir güneş projesi konuşuyoruz; bin megavatı Sivas’ta, bin megavatı Taşeli’nde (Karaman). Yine Körfez’den farklı bir ülkeden başka bir şirketle de güneş artı depolama gibi bir proje konuşuyoruz. Onu da yaklaşık yatırım tutarı 1,5-2 milyar dolar arasında.” dedi.
2 Bin Megavatlık Depolama Yatırımı
Depolama yatırımlarıyla ilgili de bilgi veren Bayraktar, “Depolamada verdiğimiz 33 bin 500 megavatlık bir kapasite var şu anda yatırımcıların elinde. Çok küçük bir kısmı hayata geçti ama 2026’da 2 bin megavat yatırım devreye girecek.” dedi.
Depolama İçin DEKA Modeli
Bayraktar, depolama konusunda da Yenilenebilir Kaynak Alanı (YEKA) modeline benzer Depolama Kaynak Alanı (DEKA) gibi bir modeli 2026’da hayata geçirebileceklerini söyledi.
DSİ’ye Kapasite
DSİ ile beraber 1.500 megavatlık bir GES projesinin gündemde olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “Özellikle sulama birliklerinin ihtiyaç duyduğu pompajlı sulamadaki maliyetleri ortadan kaldıracak bir çözümle geçen sene 150 megavatlık bir kapasite tahsis ettik. Toplam 1.500 megavatlık bir paket var. Yani, biz nasıl sanayiciye kapasite veriyorsak DSİ’ye de o kapasiteyi tahsis ediyoruz. Onun ilk adımını attık” ifadelerini kullandı.
TPAO Büyüyecek
Türkiye Petrollleri’ni (TPAO) büyütmeyi hedeflediklerini vurgulayan Bayraktar, yakın bir zamanda 1 milyar euro civarında bir ECA kredisini İtalyan SACE üzerinden Karadeniz projesi için kullanacaklarını söyledi. Bayraktar, “Türkiye, artık enerjide ve madenlerde yurt dışında oyuncu olacağı bir döneme doğru daha güçlü bir şekilde gidiyor” dedi.
Karaman Enerji Üssü Olma Yolunda: Taşeli Bölgesine Yeni Yatırım Geliyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, güneş projesi kapsamında bin megavatlık bir yatırımın Karaman Taşeli bölgesinde yapılacağını bildirdi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: