“KOP EYLEM PLANI 6 YILDIR NİYE KABUL EDİLMEDİ ?”
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, yazılı soru önergesi sundu.
Kalkınma Bakanlığına sorularını yönelten Kalaycı,
“KOP Eylem Planı bugüne kadar niye uygulamaya konulamamıştır. Hükümet GAP Eylem Planını 2008 yılında hemen çıkarmış iken, KOP Eylem Planını 6 yıldır niye kabul etmemiştir? Hükümet neden ayak sürümektedir.”dedi.
Klakınma Bakanı Cevdet Yılmaz yazılı açıklamasında bu soruya;
“1989 yılında kurulan GAP Bölge Kalkınma İdaresine ilave olarak 2011 yılında Doğu Anadolu Projesi (DAP BKÎ), Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP BKİ) ve Konya Ovası Projesi (KOP BKİ) Bölge Kalkınma İdareleri oluşturulmuştur. Söz konusu idareler GAP, DAP, KOP ve DOKAP bölge kalkınma projelerinin uygulamalarını yerinde koordine etmek ve bu kalkınma projelerinin uygulandığı illerdeki yatırımların gerektirdiği araştırma, planlama, programlama, projelendirme, izleme, değerlendirme ve koordinasyon hizmetlerinin yerine getirilmesi suretiyle bu projelerin kapsadığı bölgelerin kalkınmasını hızlandırmak üzere kurulmuştur. Bu amaca yönelik olarak idareler, ilgili kurum ve kuruluşların proje ve faaliyetlerinin uyum ve bütünlük içinde yürütülmesini sağlayacak eylem planlarını hazırlamakla görevlendirilmiştir.
KOP Eylem Planı hazırlık sürecinde yerel ve merkezi kuruluşların azami katılımı gözetilmiştir. Bu kapsamda 16 Bakanlık, KOP illeri valilikleri ve kalkınma ajanslarına proje önerilerinin talep edildiği yazılar yazılmıştır. Bu yazılar sonucunda, valilikler bünyesinde tüm ilgili aktörlerin katılımıyla "KOP Eylem Planı İl Çalışma Grupları" oluşturulmuştur. Bu çalışma grupları ve Bakanlıklardan gelen proje önerileri eksenler bazında değerlendirilip yerel ve merkezi kurumların görüşüne sunulmuştur. Gelen görüşler doğrultusunda "Taslak KOP Eylem Planı" oluşturulmuştur. Taslak KOP Eylem Planı projelerinin önceliklendirilmesiningerçekleşmesi amacıyla ilgili kuruluşlar ile toplantılar yapılmıştır. Büyük oranda hazırlıkları tamamlanan Eylem Planının Bölgesel Gelişme Yüksek Kurulu tarafından 2014 yılı içinde onaylanması hedeflenmektedir.”dedi.
Kalaycı’nın “Bakanlığınıza göre KOP, bir bölgesel kalkınma projesi değil midir? Bu açıdan, KOP Eylem Planı, sulama ve enerji yatırımlarının yanı sıra eğitim, istihdam, sağlık, sosyal hizmet, kültür, sanat, spor, tarım, altyapı projeleri dâhil tüm kamu yatırımlarını kapsayacak mıdır?”sorusu üzerine
“Konya Ovası Projesi, entegre bir bölgesel kalkınma projesidir. KOP BKİ tarafından hazırlıkları devam eden Eylem Planı kapsamında Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illerinin gelişimi için 5 temel eksen belirlenmiştir. Toprak ve Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Kullanımı, Ekonomik Yapının Güçlendirilmesi, Altyapının Geliştirilmesi ve Kentleşme, Beşeri ve Sosyal Yapının Güçlendirilmesi, Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi.”cevabı verildi.
Yine MHP’li Mustafa Kalaycı; “KOP Eylem Planı için ne kadar ve nereden kaynak tahsis edilmesi öngörülmektedir? Bütçeden yatırımlar için zaten ayrılan rutin ödeneklerle Konyalı avutulacak mıdır, yoksa 2008 ve 2009 yıllarında çıkarılan kanunlarla yapıldığı gibi bütçe dışı kaynaklardan da yararlanılması için yeni bir düzenlemeye gidilecek midir?”diye sordu.
Yazılı cevapta ise; “Taslak KOP Eylem Planı kaynak tahsis hedefi, projeler bazında bütçelendirme çalışmalarının tamamlanmasıyla belirlenecektir. Eylem Planı kapsamında bölgenin gelişimi açısından önemli olacağı düşünülen yeni projeler eklenerek finanse edilecektir.”denildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: