Türkiye’de topraktan elde edilen mahsulün işlenmeden başka ülkelere satılmasını eleştiren Yıldız, istihdam üzerine bir konuşma yaptı. Topraktan alınan mahsulün Karaman’ın bisküvi kenti olduğunu belirten Yıldız, “Avrupa ülkeleri, çiftçimizin ürettiği unu ya da fındığı alıyor, işliyor, markalaştırıp bizden 2 milyon dolara satın aldığı fındıktan 10 milyon dolar katma değer elde ediyor. Bizler de, havaalanlarında 20 avroya satılan o fındıklı çikolataları ya da fındıklı bisküvileri yiyerek kendimizi özel hissediyoruz” dedi.
Topraktan geleni satmanın en kolay iş olduğunu kaydeden Yıldız, bu durumda çiftçinin mağdur olduğunu kaydetti. “Cumhuriyet devriminde devlet destekli fabrikalar kurmuştuk” diyen Yıldız, “Bunu bir adım ileri taşımak istiyoruz. Topraktan elde edilen mahsulü uluslararası marka haline gelmesi için devlet destekli işler yapalım. Böylece çiftçimiz arpasını, buğdayını 20 sente değil de 300 dolara satsın. Çiftçi kalkınsın ki, ülke kalkınsın” şeklinde konuştu.
“GELEN TURİST SAYISI YETERİNCE PARA BIRAKMIYOR”
Türkiye’nin dünyada en fazla turistin ziyaret ettiği 8’inci ülke olduğunu hatırlatan Yıldız, “Türkiye turizm geliri bakımından dünya sıralamasına bakıldığında ilk 30’da bile değil. Peki neden? Çünkü biz kapıdan giren turist sayısının hesabını yapıyoruz. Onların ülkemize bıraktığı paranın hesabını yapmıyoruz. Bizim sistemimiz, maksimum sayıda insanı Türkiye’ye getirmeye yönelik. Turizmi sadece deniz turizmine bağlı düşündüğümüz için, gelen turist sayısı oranına göre Türkiye’nin elde ettiği gelir miktarı çok düşük seyrediyor. Halbuki turizmi farklı alanlara yayarsak, turizmden elde edilen gelirde ciddi miktarda artış yaşanacaktır. Bunun sağlık turizmi var, inanç turizmi var, fuar turizmi var, kış turizmi var. Biz cennet gibi bir ülkede yaşıyoruz. Türkiye’de şuanda 30 bine yakın arkeolojik çalışmanın yapılabileceği kazı alanları var. Bir an önce elimizdekilerin değerini kavrayıp harekete geçmemizde fayda var” ifadelerine yer verdi.
“YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ PARAYI PARA DA GÜCÜ GETİRİR”
“Ülkenin para kazanabilmesi için ileri teknoloji ürünü satabiliyor olması gerekiyor” diyen Yıldız, Türkiye’nin her geçen ihracat rakamlarının düştüğünü söyledi. Yıldız, “Yapılan ihracat hesaplamalarına göre Türkiye, dışarıya sattığı mala karşılık kilo başına 1,5 dolar kazanıyor. Bu rakam geçen sene 1,6’ydı, ondan önceki sene de 1,7’di. Her geçen yıl malımızın değeri düşüyor. Avrupa’nın ihracat ortalaması ise, kilo başına 5 dolar olarak hesaplanıyor. Almanya gibi ülkelerde 10 dolar. Neden Almanya’da 10 dolar? Çünkü adamlar araba bujisi, cep telefonların anakartı gibi yüksek teknoloji ürünleri satıyor. Yatırımcıların katma değer üretebilmesi için devlet teşvikine ihtiyacı var. Katma değer üretilince de ülkenin kasasına para giriyor. Para da gücü beraberinde getiriyor” sözlerini kaydetti.
Yorumlar
Kalan Karakter: