İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) Afrika ülkesi Burundi'nin başkenti Bujumbura'da işitme engelli yetim çocuklar için yetimhane ve okul açmalarının ardından İHH Doğu ve Güney Afrika Koordinatörü Faruk Erkılıç ile iletişime geçen KMÜ’lü Doç. Dr. Başkonak, yapılan istişarelerin ardından uzun soluklu ve bir o kadar da önemli olan bu projenin ön hazırlıklarının başladığını ifade etti.
Türkiye’de ve KMÜ İlahiyat Fakültesi’nde işitme engellilerin din eğitimi, Kur'an öğretimi ve işaret dili hakkında çalışmalar yapan Doç. Dr. Başkonak, uygulama aşamasına geçilmeden önce İHH ile birçok çevrimiçi toplantı yapıldığını ve projenin tüm aşamalarında büyük bir hassasiyet ile çalışıldığını belirtti.
Doç. Dr. Başkonak, “Yaptığımız çalışmalar sonucunda, Burundi ile benzer işaret dillerine sahip olan Ruanda ve Demokratik Kongo gibi komşu ülkelerde yaşayan işitme engelli bireylerin din eğitimi ve hizmetlerde kullanabilecekleri ‘İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü’ projesini, Bujumbura’da fiilen başlattık. Ayrıca, işaret diliyle Kuran-ı Kerim öğretimi için eğitimci yetiştirme programlarını da hayata geçirdik. Daha önce Türkiye ve Almanya’da gerçekleştirdiğimiz işaret dili projelerinden edindiğimiz tecrübeler ile İHH tarafından açılan IQRA İşitme Engelliler Eğitim Merkezi’nde çalışan işitme engelli ve konuşabilen eğitimci ekibinin desteği sayesinde sözlük projemizi tamamlanma aşamasına getirdik. Yaklaşık 900 kavramdan oluşacak olan ‘Burundi İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü’nün, Afrika’daki diğer ülkelerde de kullanılabilmesi için beş farklı dilde hazırlanmasının yanı sıra karekod, video içerikleri, mobil ve web uygulamalarıyla da desteklemeyi hedefliyoruz.” dedi.
“İşaret Dili ve Dini Terimler Sözlüğü" Hazırlanıyor
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Başkonak öncülüğünde Burundi'de işitme engelli bireylerin eğitim ve sosyal yaşama dahil olmalarını kolaylaştırmak için İslami terimlerin de yer aldığı "İşaret Dili ve Dini Terimler Sözlüğü" hazırlanıyor.


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: