28.02.2009 tarihli ve 27155 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5838 sayılı Kanun’un, 23.07.2010 tarihli 6009 sayılı Kanun’un geçici 5’ inci maddesi ve 31.05.2012 tarihli 6322 sayılı Kanun’un 41’ inci maddesiyle değişik geçici 2’ nci maddesinde;
“İlgili trafik sicilinde adlarına kayıt ve tescilli bulunan, model yılı 1990 veya daha eski olan motorlu taşıtlarını; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 31.12.2014 tarihine kadar ilgili Yönetmelik hükümleri gereğince kayıt ve tescillerinin silinmesi ve hurdaya çıkarılması suretiyle il özel idarelerine bedelsiz olarak teslim eden veya 10.07.2003 tarihli ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’nun 33’ üncü maddesinin beşinci fıkrasında düzenlenen uygulama çerçevesinde Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Hurda İşletmesi Müdürlüğüne ait hurda müdürlüklerinden herhangi birine teslim eden gerçek ve tüzel kişiler adına, hurdaya çıkarılan taşıta ilişkin olarak 31.12.2014 tarihine kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 28.02.2009 tarihine kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları terkin edilir.” denilmektedir.
Ayrıca Maliye Bakanlığı’nın 7 Eylül 2010 tarih ve 27695 sayılı Resmi Gazete’de yayınladığı 36 Seri Numaralı “Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği” gereğince;
Geçici 2’nci maddenin birinci fıkra hükmünden yararlanmak isteyen mükelleflerin yapması gereken işlemler aşağıda açıklanmıştır:
1.Taşıtlarını İl Özel İdarelerine teslim etmek isteyen mükelleflerin dilekçeyle herhangi bir trafik tescil kuruluşuna başvurarak taşıtın madde hükmünden yararlanabileceğine dair belge almaları gerekmektedir.
2.Taşıtlarını Makine ve Kimya Endüstri Kurumu Hurda Müdürlüklerine teslim etmek isteyenlerin ise taşıtını hurdaya çıkarılabilmesi için dilekçeyle herhangi bir trafik tescil kuruluşuna veya taşıtlarını teslim edecekleri Makine ve Kimya Endüstri Kurumu Hurda Müdürlükleri bünyesinde bulunan trafik tescil birimlerine başvurmaları gerekmektedir. Gerekli belge alındıktan sonra bir dilekçe ve ekleri ile birlikte İl Özel İdaresine başvurarak, taşıtlarını bedelsiz olarak teslim edebileceklerdir.
3. Taşıt sahiplerinin, taşıtlarını İl Özel İdaresine teslim ettikten sonra almış oldukları teslim tutanakları ve tebliğ ekinde yer alan dilekçe ile birlikte herhangi bir trafik tescil kuruluşuna giderek, taşıtlarının hurdaya çıkarılma işlemini tamamlamaları gerekmektedir.
4. Hurda taşıtları il özel idarelerine bedelsiz teslim etmek isteyen taşıt sahipleri tarafından verilen dilekçe üzerine, il özel idareleri taşıtı, Tebliğ ekinde yer alan tutanakla teslim alacaklardır.
5. İl Özel İdareleri tarafından teslim alınan taşıta ilişkin tutanak üç nüsha olarak düzenlenecektir. Birinci nüshası ilgili trafik tescil kuruluşuna, ikinci nüshası tutanakla mükellefe, üçüncü nüshası da İl Özel İdaresi tarafından muhafaza edilmek üzere tanzim edilecektir.
Vatandaşlarımızın 31.12.2014 tarihine kadar adlarına tescili bulunan, kullanılmasında ekonomik yararı bulunmayan, 31.12.2014 tarihine kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 28.02.2009 tarihine kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları borcu bulunan kişilerin; ileride yaşanabilecek olumsuz yasal işlemlere maruz kalmamaları için araç ve taşıtlarını İl Özel İdarelerine bedelsiz devredebilirler.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Yorumlar
Kalan Karakter: