ZİRAAT ODASI BAŞKANI MUĞLU; “KARAMAN OVASI 'HİDROLOJİK KURAKLIĞA' GİRMİŞ DURUMDA”
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Konya havzasının uluslararası kuraklık kriterlerinden biri olan ‘hidrolojik kuraklığa’ resmen girdiğini açıkladı. Bakanlık, söz konusu açıklamayı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bakanlığa yöneltilen soru önergelerine verilen cevapta yaptı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun soru önergesine verdiği yanıtta, suyu fazla tüketen bitki ekiminin artması, bilinçsiz su tüketimi dolayısıyla Konya Havzası’nda yaşanılan kuraklığın tehlikeli boyutlara ulaştığını açıkladı. Eroğlu, şu aşamada sadece meyve bahçelerine su verilmesi, rotasyonla sulama, ikinci ürün ekilmemesi, az su tüketen bitkilerin ekilmesi gibi önlemlerin uygulamaya konulduğunu bildirdi.
Söz konusu kuraklık konusunda bölge Ziraat Odaları ile KOP İdaresi Başkanlığı da daha evvel uyarılarda bulunuyordu. Bu kurumların yöneticileri de yıllarca; su kaynakları sınırlı, yağış miktarı düşük Konya ve Karaman Ovası’nda suya daha çok ihtiyaç duyan şeker pancarı, ayçiçeği ve yem bitkileri gibi ürünlerin ekiminin yaygınlaştığını dikkat çekiyor ve bunun ovanın su kaynaklarını kuruttuğu uyarısını yapıyordu.
“25 Havzada Kuraklık Yönetim Planı Hazırlıyoruz”
Bakan Eroğlu; “Kuraklık konusunda 2013 yılında Konya Havzası Kuraklık Yönetim Planı Hazırlanması Projesi’ne başlandığını, 2014 yılında Akarçay Havzası ile devam edildiğinin altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “25 Havzada Kuraklık Yönetim Planları hazırlıyoruz. Bu Planlar ile muhtemel kuraklık riskleriyle karşılaşıldığında yaşanacak menfi tesirlerin azaltılmasına yönelik olarak kuraklığın öncesinde, esnasında ve sonrasında alınacak tedbirleri belirlemeye yönelik bütün ilgili kurum ve kuruluşlarca, birlikte bir çalışma program çerçevesinde çalışmalar yapıyoruz. Kuraklık Yönetim Planlarını hızla tamamlayarak, Ulusal Kuraklık Yönetimi Strateji ve Eylem Planlarını hazırlamak ve gerekli diğer politika ve mevzuatları geliştirmek öncelikli hedefimizdir” dedi.
Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, Konya Ovası’nda sulu tarım yapılan alanların bölgenin iklim özelliklerinin bilinmesine rağmen her geçen yıl arttığını vurguladı. Muğlu, “Bölgemizde ürün çeşitleri artıyor. Ayçiçeği, mısır, şeker pancarı ve yem bitkileri gibi ürünler suyu daha çok tüketiyor. Bu ürünler aslında Konya ve Karaman Ovası’nın ürünü değil. Ancak çiftçi, üretimde katma değeri yüksek olan ve daha çok sulama isteyen bu ve benzeri ürünleri tercih ediyor. Bu yüzden yer üstü ve yer altı su kaynakları hızla tükeniyor” İlimizde “Hidrolojik” kuraklığa resmen olmasa da girdiğini belirtmek isterim.” dedi.
Hidrolojik kuraklık nedir?
Uluslararası literatürde kabul edilen üç kuraklık aşaması var. Bunlar sırasıyla meteorolojik kuraklık, tarımsal kuraklık, hidrolojik kuraklık. Hidrolojik kuraklık; uzun süre devam eden yağış eksikliği neticesinde ortaya çıkan yer üstü ve yer altı sularındaki azalmayı ifade ediyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: