12 OCAK 2014 Pazar günü saat 14.00’te Ankara Karamanlılar Derneği salonunda yapılan bir toplantı ile Hemşehrimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Annesi Zübeyde Hanım ölümünün 91. yılında anıldı.
Dernek başkanı Veli Bozkır’ın kısa bir hoş geldiniz konuşması ile başlayan toplantıda, Hemşehrilerimiz Dr. Ali GÜLER ile Prof. Dr. Cemalettin TAŞKIRAN çeşitli yönleri ile Zübeyde Hanım’ı anlattılar.
Dr. Ali GÜLER, konuşmasının ilk bölümünde Zübeyde Hanım’ın soyu, ailesi ve hayatını ana hatları ile anlattı. Yaklaşık yirmi yıllık araştırmalarının sonuçlarını hemşehrilerimizle paylaşan Ali GÜLER, “Zübeyde Hanım’ın ailesi gittikleri yerden dolayı Rumeli’de Konyarlar diye anılan Yörük-Türkmenlere dayanmaktadır. Bugünkü Yunanistan’da Edessa Şehri’nin bulunduğu yerde olan Vodina Sancağı’na bağlı Sarıgöl bölgesinde Sofular Nahiyesi’ne yerleşen aile 1800’lü yılların başında Selanik yakınlarındaki Lankaza’ya göçtüler. Zübeyde Hanım Selanik’te dünyaya gelmiştir. Rumeli’deki Sofular Nahiyesi’nin çevresinde Karaman, Ereğli ve Ayrancı gibi yer adları vardır. Bu da Ailenin Karaman civarından geldiğini gösterir” dedi. Zübeyde Hanım’ın inançlı, dindar bir ana olduğunu da örnekler vererek anlatan Ali GÜLER, Atatürk’ün ailesinde Baba Ali Rıza Efendi’nin çağdaş, yenilikçi değerleri; Anne Zübeyde Hanım’ın da muhafazakar değerleri temsil ettiğini belirtti.
Prof. Dr. Cemalettin TAŞKIRAN ise, “Zübeyde Hanım’ın Atatürk üzerinde çok büyük bir etkisi vardır. Onun kişiliğinin oluşmasında annesi çok etkili olmuştur. Mustafa Kemal Paşa da annesi gibi, davasına inanan, inandığı değerleri sonuna kadar savunan sağlam karakterli bir liderdi” dedi. Konuşmasında özellikle anne ile oğul arasındaki ilişkilere vurgu yapan Cemalettin TAŞKIRAN, Makbule Hanım’ın annesi ve Mustafa Kemal ilişkisine ilişkin olarak anlattığı pek çok olayı ayrıntılı bir şekilde değerlendirdi.
Dr. Ali GÜLER, konuşmasının ikinci bölümünde Zübeyde Hanım’ın Darüşşafaka’ya yaptığı yardımın tutanağı ile vasiyetnamesinin esaslarını değerlendirdi. “Suyu daima akan bir çeşme yaptırılmasını” vasiyet eden Zübeyde Hanım’ın bu vasiyetini gerçekleştirme görevinin hemşehrileri olarak Karamanlılara düştüğünü vurguladı. Bu konuda Karaman Belediyesi ve Valiliği’ni göreve çağırdı.
Prof. Dr. Cemalettin TAŞKIRAN, konuşmasının ikinci bölümünde “Ali Güler’in bahsettiği Zübeyde Hanım’ın gelini Latife Hanım tarafından diktirilen ve fakat Atatürk’ün ölümünden sonra kaldırılan mezar taşının yeniden yerine konulması gerektiğini” belirtti.
Karamanlı hemşehrilerimiz ve üniversite öğrencilerimizin soruları ve katkılarıyla yoğun ilgi gösterdiği anma toplantısının sonunda, Dernek Başkanı Veli BOZKIR’ın eşi Belgin Hanım ve Karamanlı kız öğrencilerimiz tarafından yapılan batırık, sohbet ortamında yenildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: