Karaman Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği her hafta bir birimimi tanıtmaya devam ediyor.
İlk olarak; artan yatak sayıları ile Eğitim ve Araştırma Hastanelerini aratmayan, yaptıkları çalışmalar ve yeni alınan cihazlarla sevk oranlarında oldukça düşüş olan polikliniği ve ameliyatları ile çalışmalarından sıkça bahsettiren GÖZ SERVİSİ tanıtıldı.
Göz Servisi, Karaman Devlet Hastanesi 6. katında bulunurken, poliklinik ve görme alanı -1. katta hizmet veriyor. Yapılan açıklamada;
İşte Göz dalındaki çalışmalarımız ve cihazlarımız:
PAKİMETRİ: Tanı amaçlı kullanılan PAKİMETRİ, gözün saydam tabakası olan korneanın kalınlığının ölçülmesi işlemidir. Kısa süren ve zahmetsiz bir işlemdir. Excimer Laser öncesi ve glokomlu hastaların göz tansiyonlarının net olarak anlaşılmasında faydalı bir işlemdir.
GÖRME ALANI: Görme alanı, göz tam karşıdaki sabit bir noktaya bakarken, gözün bu noktanın çevresinde görebildiği alandır. Glokom hastalığının saptanmasında ve takibinde çok önemlidir. Görme alanı testi yapılırken yakın gözlüğünü kullanması istenir.
FFA (FUNDUS FLORESEİN ANJİOGRAFİ): Gözün retina tabakası hakkında detaylı bilgi verir, özellikle retinanın damarlarla ilgili hastalıklarının teşhisine yardımcı olur. Hastanın gözbebekleri dilate edildikten sonra koldaki damarlarından % 10’luk floresein verilir ve göz dibi resimleri seri olarak çekilerek görüntüler kaydedilir. Floreseinin koroid ve retina damarlarındaki geçişi esnasında var olan problemlere bağlı değişik görüntüler elde edilir.
• (DRP) DİYABETİK RETİNOPATİ
• RETİNA DAMAR TIKANIKLIKLARI
• (SMD) SARI NOKTA HASTALIKLARI
• (SSR) SANTRAL SERÖZ MAKULOPATİ ve bir çok retina hastalığının tanısında kullanılır.
OCT (OPTİCAL COHERENCE TOMOGRAPY): OCT, 840 nm dalga boyunda kızıl ötesi bir ışık kullanarak retinanın katmanlarının detayları ve optik sinir başı, sinir lifleri tabakası hakkında çok yararlı görüntüler elde etmemizi sağlar. Non- invazif bir test olupçekimi çok kolaydır. Herhangi bir ilaç verilmesine gerek kalmadan ağrısız ve zahmetsiz şekilde çok kısa sürede bu tetkik yapılabilir.
• DİYABETİK MAKULAR ÖDEM
• (SMD) SENİL MAKULA DEJENERASANSI
• (SSR) SANTRAL SERÖZ RETİNOPATİ
• EPİRETİNAL MEBRAN
• MAKULA DELİĞİ GİBİ RETİNA HASTALIKLARINDA
• GLOKOMDA OPTİK ÇUKURLUĞUN DEĞERLENDİRİLMESİ VE SİNİR LİFİ ANALİZİ İLE HASTALIĞIN SEYRİ HAKKINDA FİKİR VEREBİLEN BİR YÖNTEMDİR.
ARGON LAZER: Tedavi amaçlı kullanılan Argon Laserin en sık kullanıldığı dokulardan biri sinir tabakasıdır. Sinir tabakasındaki yırtıklar, delikler, şeker hastalığına bağlı kanamalar, belli hastalıklarda ortaya çıkan anormal damarlar ve sızıntıya yol açan damarlar argon lazer ile tedavi edilebilirler.
YAG LAZER: Yine tedavi amaçlı kullanılan Yag Lazer; Katarakt ameliyatı geçiren kişilerde, göz içine yerleştirilen merceğin arkasındaki zar zamanla matlaşır. Bu matlaşma, görmede yavaşça azalma yapar. Hasta, sanki yeniden katarakt başlıyormuş gibi hisseder ve ameliyattan yeteri kadar zaman geçtikten sonra YAG LASER uygulaması ile (kapsülotomi) bu matlığın giderilmesi gerekir. YAG LASER uygulaması aslında bir ışık tedavisidir ve göze herhangi bir cihaz veya aletle temas edilmeden uygulanması mümkündür. Saniyeler süren bir işlemdir ve tamamen ağrısızdır. Uygulama hasta muayene koltuğunda otururken yapılır. Bazı glokom (Göz Tansiyonu) türlerinin tedavisinde YAG laser ile iridotomi yapılarak göz tansiyonu düşürülür. Bu işlemin amacı ise, göze rengini veren iris dokusunda milimetrik bir açıklık oluşturmaktır.”denildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: