2016 Yılı Ocak Ayı Yatırım Teşvik Belgeleri Listesi 4 Mart 2016 Tarihli ve 29643 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Ocak ayında Konya ve Karaman’dan 45 firma yaklaşık 180 Milyon TL’ lik Yatırım Teşvik Belgesi aldı.
MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, yatırım teşvik belgesi alan firmaların çoğunluğu enerji sektöründen olması sebebiyle, enerji sektörünün Konya-Karaman Bölgesi’nin ulusal ve küresel rekabet edebilirliği açısından stratejik bir sektör konumunda olduğunu belirtti.
Bu ilçelerin dışında Konya’nın Karapınar ve Karaman’ın Ayrancı ilçesi coğrafi özellikler ve güneş enerjisi potansiyeli açısından yatırımların teşvik edilebileceği ilçelerdir. Bölgede yeterince faydalanılamayan yenilenebilir ve temiz enerji teknolojilerine yatırım yapılarak ve enerji ekipmanlarının yerli üretimine ağırlık verilerek, bölgesel kalkınmada önemli ekonomik ve toplumsal gelişmenin sağlanabileceği düşünülmektedir.
Ayrıca, farklı rüzgâr hızlarında elektrik üretebilecek tribün teknolojisinin gelişmesi nedeniyle bölgenin orta derece rüzgâr varlığına sahip Seydişehir, Taşkent, Ermenek, Sarıveliler ve Başyayla gibi güney ilçelerinde rüzgâr enerjisinden elektrik üretme imkânı bulunmaktadır. Bu ilçelerde rüzgâr enerjisi potansiyelinin, örneğin, Balıkesir-Çanakkale Bölgesi’ne göre daha düşük olmasına rağmen rüzgârın süreklilik arz etmesi nedeniyle rüzgâr enerjisi yatırımı açısından bölgeye avantaj sağlamaktadır. Bölgede enerji verimliliği uygulamalarının öncelikle sanayi sektöründe yoğunlaşması gerekmektedir.
Akman, “bölgede elektriğin en çok tüketildiği imalat sanayi sektörüne ilişkin Bölge Planı’nda öngörülen senaryonun gerçekleşmesi halinde sanayi sektöründeki elektrik tüketimlerinin daha da artacağı ve ülkenin enerji tüketiminin daha büyük bir kısmına hâkim olacağı düşünüldüğünü, ajans olarak bölge planında bulunan öncelikler doğrultusunda 2015 yılında yenilebilir enerji programlarına destek verdiklerini ve bu anlamada bölgede yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımı potansiyelinin yüksek olduğunu” söyledi.
Bölgenin enerji yatırımlarına en uygun yer olmasını sağlayan diğer bir husus ise şüphesiz yatırıma hazır arazi imkânı ve yatırımlar için uygun altyapısıdır. Konya’da özellikle Karapınar bölgesinde geniş ve tarıma elverişsiz araziler bulunmaktadır. Aynı zamanda Konya Valiliği tarafından bölgede Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi kurulması için gerekli çalışmalar yapılmış, ve Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Karapınar'da oluşturulan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi 59.710.000 m² alana sahiptir. Bölgenin güneş santrali için potansiyel kurulu gücü 4.000 MW olup lisanslı üreticiler bağlantı yapacakları Trafo Merkezi sahanın sınırındadır. Bölgede yapılacak yatırım senelik olarak 1 m²'lik alanda 60 KWh/ yıl ile 90 KWh / yıl arasında enerji üretebileceklerdir.
Ayrıca Karaman ilinde Ayrancı Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi oluşturulması için de çalışmalar yapılmaktadır.
Ayrıca Kalkınma Ajansları, 2012/3305 sayılı “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar” uyarınca yerel birim olarak tanımlanmıştır. Yatırımcının tercihine bağlı olarak genel teşvik uygulamaları kapsamında yer alan ve sabit yatırım tutarı on milyon Türk Lirasını aşmayan, tebliğle belirlenecek yatırımlar için alınacak teşvik belgeleri, kalkınma ajanslarına yapılacak başvurular ile de alınabilir.
Mevlana Kalkınma Ajansı bünyesindeki Konya ve Karaman Yatırım Destek Ofisleri ilgili karar ile Ekonomi Bakanlığı tarafından düzenlenen teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımların gerçekleşmelerini izleyerek gerçekleşme durumlarını altışar aylık dönemler halinde Bakanlığa bildirmek ile görevlendirilmişlerdir. Ayrıca karar kapsamındaki diğer görevleri ise yatırım teşvik belgelerinin müracaatlarının alınması, değerlendirilmesi ve tamamlanması olarak belirtilmiştir. Bu kapsamda Ajansımız yatırımcıların her daim hizmetindedir.
Yorumlar
Kalan Karakter: