MEVKA; “LOJİSTİK ALTYAPISI GÜÇLÜ ULUSAL VE KÜRESEL DÜZEYDE ERİŞİLEBİLİR BİR KONYA-KARAMAN
Mevlana Kalkınma Ajansı 2014-2023 Bölge Planı kapsamında bölgesel rekabetin geliştirilebilmesi için Ulaştırma ve lojistik sektörünün iyileştirilmesini temel öncelikleri arasına alarak bu konuda önemli hedefler belirlemiş durumda.
Konya Karaman Bölgesinin bir ekonomik gelişme koridoru haline getirilmesi tasarlanıyor. Haliyle bu senaryo güçlü bir ulaştırma ve lojistik altyapısına olan ihtiyacı da beraberinde getiriyor. Yapılan açıklamada;
Bölge Planında Ulaşım
Bölge Planı Konya-Karaman bölgesi için özellikle dış ticaret açısından önem arz ediyor. Mersin Limanı’nın orta ve uzun vadede kapasitesini dolduracağı ve yine orta vadede, Konya Merkez ile Mersin Taşucu arasında lojistik faaliyetlerinin özellikle güney ve doğu ülkelere yönelik olarak yapılan ticaret için artması amacıyla Konya-Karaman ve Taşucu arasında lojistiği önceleyen demiryolu hattının projelendirilerek gerçekleştirilmesinin orta ve uzun vadede bir ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor. Mevcut Konya-Mersin hattının çift hatlı olarak yenileniyor olması bölgemizin lojistik ihtiyacını önemli ölçüde karşılıyor olacaktır. Ancak 2023’teki ülkenin ve Mersin Limanı irtibatlı bölgelerin toplam yük ve lojistik ihtiyaçları düşünüldüğünde Taşucu’nun lojistik amaçlı bir limana uygun yatırımlarla hizmet verir olması ihtiyacı ortaya çıkacak görünmektedir. Mersin İlindeki lojistik çevrelerinin yaptığı çeşitli çalışmalar da bu görüşü desteklemektedir. Bu alternatif güzergahın orta ve uzun vadedeki ihtiyaç algısı, yatırım maliyeti ile alakalı fizibilitelere bakışı da etkileyeceği düşünülebilir. Bölgenin güneyindeki yerleşimlerin erişilebilirliğini de artıracak olan bu alternatifin, ulaşım maliyetlerinin kara yolu üzerinden azaltılması ve dolayısı ise bölgede yatırımın cazibesinin de aynı oranda artmasını sağlayacaktır
2014-2023 Bölge Planına göre Konya Taşucu hattının çalışma prensibi aynı zamanda gümrüklemenin geri sahada yapılacağı bir "karalimanı" şeklinde de kurgulanabilir. Nitekim bu konuda başarılı bir uygulama örneği olan Zaragoza Barselona ilişkisinde günümüzde bu yöntem ile gümrükleme demiryoluna yüklendiği noktada yapılmakta, böylelikle yükün daha organize ve hızlı şekilde varış noktası ile buluşması sağlanmaktadır.
Öte yandan Plan Konya Karaman Bölgesinin dış ticaretinde özellikle orta Avrupa ile olan ilişkinin daha hızlı ve organize şekilde yapılmasını adına Batı Anadolu Lojistik Organizasyonu (BALO) olarak adlandırılan oluşuma entegre olması gerektiğini vurguluyor.
Konya’da hayata geçirilecek olan Lojistik köy Projesinin tüm bu ulaşım önerileri ile birlikte ele alınması ve çok modlu ulaşım sistemleri ile birlikte kurgulanması planın üzerinde durduğu bir diğer konu.
Hızlı Tren Bağlantıları Konya Karaman’ın Ulusal Düzede Erişilebilirliği Açısından Önemli Fırsatlar Sunuyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan Antalya-Konya, Aksaray-Nevşehir ve Kayseri hızlı tren projesini hayata geçireceklerini ve 2014 yılında uygulama projesini yapacaklarını, bunu yatırım bütçesine aldıklarının müjdesini verdi.
Yolcu taşımacılığı açısından da bölge planı önemli tespitler içeriyor. Plana göre Merkezi düzeyde hazırlanan Bölgesel Gelişme Ulusal Strateji dokümanında da Konya Karaman Bölgesi’nin ülkenin yükselen bir endüstriyel büyüme odağı olarak ele alınması bu bölgenin İstanbul Ankara ve İzmir gibi Metropol kentlerle ulaşım ilişkilerinin kuvvetlendirilmesi gerekiyor. Ulaştırma Bakanlığı tarafından 2023 vizyon projeleri kapsamında tanımlanan ulaşım yatırım hedeflerinden birisi olan Konya Antalya hızlı tren projesi, öncelikle etkilediği bölgelerin yük hareketliliğini güçlendireceği gibi, bölgenin turizmden sağladığı gelirinin yükseltilmesi noktasında da olumlu katkı yapacak, bölgenin erişilebilirliğini ve dolayısı ile ziyaret sayısını daha yüksek rakamlara taşıyacaktır. Plana göre Antalya bağlantısının yanı sıra, yine ülkemizin Dünya'ca tanınan turizm bölgelerinden birisi olan Nevşehir ve çevresine erişimi de Antalya Konya Nevşehir turizm cazibe hattının doğmasına neden olacaktır. Bu projenin orta uzun vadede Konya’da konaklama süresini artırmaya olumlu katkı sağlayacağı, Antalya-Kayseri hattındaki turizm imkanları göz önüne alındığında yurtdışı turizmimizi çeşitlendireceği, bölge içi turizm hareketlerini artıracağı açısından çarpan etkisi yüksek bir proje olarak görülmektedir.
Yorumlar
Kalan Karakter: