İnsan ilk varoluşundan buyana doğada bulunan bitkilerin hangi rahatsızlığa iyi geleceğini öğrenerek bu bitkileri tedavi olarak kullandı. Günümüzde de tıpın yanı sıra son zamanlarda öne çıkan alternatif tıp ürünleri doğada bulunan bitkileri kullanarak hastalıkların tedavisi yapılıyor. Kantaron otu ve yağı da bu sınıflama içerisinde bulunun devası bol olan bir bitki olarak karşımıza çıkıyor. Bu bitkinin hangi hastalıklara iyi geldiğini gazetemize anlatan Şifa Baharat işletmecisi Aktar Ejder Atçeken, "İlk olarak kantaron yağı ile başlayalım. Kantaron yağı, antiseptik özelliği ile yarada mikrop oluşmasını önler. İltihap önleyici özelliği ile yarada herhangi bir iltihap oluşmasını engeller. Damar büzücü etkisi ile kanamayı kısa sürede durdurur. Hücre yenileyici özelliği ile yaranın çabuk kapanmasını sağlar. Aynı zamanda sürüldüğü sürece yaranın sebep olduğu ağrı ve sızıları giderir. Yanıklarda ve haşlanmalarda da kantaron yağı kullanılabilir. Yanıkları kısa sürede iyileştirdiği gibi, yanık anındaki acıyı dindirir. Yanığın mikrop kapmasını ve iltihap oluşumunu engeller. Güneş yanıkları için kantaron yağından yararlanabilirsiniz. Yanık bölgelerinize sürdüğünüzde acınızın azaldığını hemen hissedebilirsiniz. Yanıklarınız kısa sürede iyileşecektir. Trafik kazaları sonucunda meydana gelen iç yaralanma ve iç kanamalarda hem sürülerek, hem de dahilen içilerek kullanılır. Damar büzücü özelliği nedeniyle iç kanamaların durmasına yardımcıdır" dedi.
"Derideki mavi-mor lekelerde (Hematom), beze şişkinliklerinde ilgili bölgeye sürülerek masaj yapılır" Aktar Atçeken, "Pürüzsüz bir cilde sahip olmak için, cilt bakım yağı olarak faydalanabilirsiniz. Kantaron yağı bebeklerin pişiklerinde de çok etkilidir. Yine bebeklerin karın ağrılarında kantaron yağı kullanıldığında ağlamaları sona erer. Ağlayan bebeğin karnına kantaron yağıyla, sağ avuç içi kullanılarak hafif hareketlerle masaj yapılır" şeklinde konuştu.
SIRT AĞRILARINI VE ROMATİZMAYI TEDAVİ EDİYOR
Kantaron yağının sırt ağrıları, lumbago, siyatik ve romatizmada masaj yağı olarak kullanıldığını dile getiren Aktar Atçeken, "Yalnız kantaron yağı bu rahatsızlıklarda 1/10 oranında ardıç ya da kekik yağı, veya her ikisi de eklenerek kullanılır. Ağrılı bölgeye bu yağ ile masaj yapılır. Kısa süre içinde ağrılarınızın hafiflediğini göreceksiniz. Değişik bitki kürlerinin yanı sıra, bu masajla hastalığınızı tamamen tedavi etme şansına sahipsiniz" sözlerini kullandı.
YAZ-KIŞ AYAKLARI ISINMAYAN BU YAĞDAN YARARLANABİLİR
Şifası bol olan bu yağ dahilen kullanımda kan şekerinin de düşürülmesine yardımcı olduğunu belirten Atçeken, "Dahilen kullanımda iç ve dış varislerin tedavisinde etkilidir. Bunu damar büzücü özelliğiyle yapar. Mide ağrılarında ve mide ülserinin tedavisinde de dahilen kullanılır. Yaz-kış ayaklarını ısıtamayanlar da kantaron yağından yararlanabilir. Dahilen kullanımlarda günde bir tatlı kaşığından fazla içilmesi uygun değildir. Kantaron yağı 2-3 sene boyunca tazeliğini ve etki gücünü muhafaza eder" diye belirtti.
KANTARON OTU NASIL KULLANILABİLR?
Kantaron yağının özelliklerini anlattıktan sonra kantaron otunun nasıl kullanılması gerektiğini dikkat çeken Aktar Atçeken, "Kantaron otunun çiçeğini ezdikten sonra 1–1.5 litre suya bir yemek kaşığı atılır. Sonra hafif ateşte 10–15 dakika kaynatıp, gün içerisinde çay, su yerine içilir veya ezilen bitkiyi 3 katı bal ile karıştırıp sabah, öğlen ve akşam tok karına yenilir. Kantoron bitkisinin kullanım süresi ne kadardır? Şikayet ortadan kalktıktan sonra hemen kesilmelidir. Eğer şikayet devam ederse, 6 ay kullandıktan sonra en az 3 ay ara verilmelidir" şeklinde kaydetti.
KANTARON SİZE ZARAR DA VEREBİLİR
Kantaron otunun doğru kullanılmadığında insana vücuduna zarar verebileceği bilgisinin de altını çizen Aktar Atçeken, "Uzun süre ve fazla kullanıldığında vücutta kaşıntı yapar. Bu bitkinin sadece çiçeği değil; yaprağı ve dalı da çok faydalıdır. Herkes, hasta olmadan önce de bu bitkiyi ara sıra çay yerine kullanmalıdır. Özelikle ruhsal gerginlik hallerinde bu şifalı bitki çok yararlıdır" açıklamasında bulundu.
Yorumlar
Kalan Karakter: