Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Sudurağı Kasabası’nda faaliyet gösteren Biokütle enerji üretim tesisinin baca filtrelerini çalıştırmadığını iddia ederek yetkilileri göreve çağırdı. Bayram, Ereğli yolu üzerinde yer alan tesisin uzun bir süredir siyah ve yoğun dumanlar yayarak hem çevreye hem de halk sağlığına tehdit oluşturduğunu açıkladı.
Tesisin ilk kurulduğu dönemde bacasından yalnızca filtrelenmiş, çevreye zararsız beyaz dumanlar çıktığını hatırlatan Bayram, son aylarda ise durumun tamamen değiştiğini belirtti. “Bugün baktığımızda ise bacalardan simsiyah dumanlar yükseliyor. Bu da ya filtrelerin çalıştırılmadığını ya da arızalı olduğunu açıkça ortaya koyuyor” dedi.
Tesisin faaliyet alanı gereği mısır sapı, balya, odun, ağaç kökü gibi organik atıkların yakılarak enerji üretimi sağlandığını belirten Bayram, gerekli baca arıtma sistemleri çalıştırılmadığında çevreye ciddi zararın kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Bu tür işlemlerin kontrolsüz yapılmasının, Karaman gibi tarım odaklı bölgelerde toprak, su ve hava kalitesini doğrudan etkilediğine dikkat çekti.
Enerji üretiminin çevreye ve halk sağlığına zarar vermeden yürütülmesinin mümkün olduğuna inandıklarını belirten Bayram, Sudurağı halkının temiz hava, sağlıklı toprak ve güvenli üretim ortamı konusunda endişelerini dile getirmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: