Ekim ayının başlarında hafiften kızıla dönmekte olan dağların arasında mahalleleri, Arnavut kaldırımlı sokakları, 2muhteşem doğası ve yerel lezzetleiyle geçmişin hikayelerini günümüze taşıyan özgün bir Anadolu kentidir Ermenek...
Yemyeşil bahçeleri içinde yeni konuk evlerinin yapıldığını öğreniyor ve seviniyorum. Çünkü Türkiye'nin en renkli, en keyifli ve en bakir bağ ve ekoturizm rotalarından biridir Ermenek...
Kızıl yaprakların en güzel zamanlarında hafta sonu Ermenek Belediyesi ve ERDOK işbirliği ile düzenlenen ‘2.Bağ Bozumu Şehrana Şenlikleri’ne katıldık. Bin yıllık bir geleneği yaşatmak amacıyla düzenlenen bağ bozumu Şehrana Şenlikleri göl manzaralı Çatak mevkiinde iki gün Ermenek’in doğal güzellikleri içinde kutlandı.
Peki nedir üzüm şırası?
Güneyyurtlu bandırma ustası Fadim abla anlatıyor: ana maddesi üzüm olan şıra mayalanmış üzüm suyu demek. Şıra bandırması tam tahıllı buğday unu ile yapılıyor. Aynı şıra kaynatılıp içine pekmez toprağı konduğu zaman pekmez oluyor. Yörede hem pekmezden hem de şıradan yapılan iki farklı bandırma çeşidi geleneksel yöntemlerle üretiliyor. Benim favorim şıra bandırması... Yazıya o mis gibi kokuyu ve tadı ilave edebilmek keşke mümkün olsaydı...
Bandırma ustası Fadim abla aynı zamanda bu yılın şehrana güzeli seçildi. Enerjisi, ustalığı, tatlı dili güler yüzü, yöreye ve şehrana şenliklerine sağladığı katkıyı düşünürsek hak edilmiş ve kendisine çok yakışan bir övgüydü. Arada bana dönüp “yaptığın işi güle oynaya, türkü çığıra çığıra yapacaksın ki tadı kıvamında olacak” dyor. Onca yüzü asık kişi ve işi yokuşa süren bir hayat düzeni içinde varlıkları elbette kıymetli Fadime ustaların...
Yerel ve yöresel lezzetlerde usta çırak ilişkisi çok önemlidir. Sonrasında aynı kıvamı ve lezzeti yakalamak, geleneğin devamını sağlamak adına Ermenek Belediyesi ve Erdok kuşaktan kuşağa devam edecek çok kıymetli bir başlangıca vesile oldular.
Bin yıllık bir geleneği kısa sürede anlatmak elbette kolay değil... Ermenek Belediye Başkanı Atila Zorlu yörede yeni başlangıçlara vesile olacak sürdürülebilir ekoturizm açısından kıymetli adımlar atıyor. Kendi ifadesiyle bu kadim topraklara herkesin bir vefa borcu var. Başkan Zorlu yöreyi anımsatacak ve tanıtımını yapacak Şehrana Şenlikleri'nin bu yıl ikincisinin yapıldığını belirterek “şehranaları ile Ermenek'in bin yılı aşkın bir hafızası olduğunu görmekteyiz. Üzüm dünya üzerinde bir kültür. Bu hafızayı canlı tutmak adına bağ bozumu mevsiminde, şehrana şenlikleri ile hem kadim bir geleneği yaşatmak hem gelecek nesillere aktarmak, hem de ilçemizin tanıtımına katkı sağlamak istiyoruz. Yerel değerlerimizi ve lezzetlerimizi gösterebilmek için festivaller ve şenlikler düzenliyoruz. Ermenek'in isminin duyulmasında katkısı, düşüncesi ve emeği olan herkese ilçe halkımız adına teşekkür ederim. Bin yılı aşan bir geleneği yaşatmak adına önümüzdeki yıllarda şenlikleri daha kapsamlı kutlamaya devam edeceğiz” dedi.
Bölgede İspitiran denilen üzüm çeşidi yaygın olarak yetişmektedir. Başkan Zorlu'dan seyyah kitaplarında adı geçen İspitiran üzümünün bir kültür üzümü olduğunu öğreniyoruz. Tamamen doğal aromaları ile lezzetledirilen cevizli bandırmaların sırrını da böylece öğrenmiş oluyoruz.
Hasadı yapılan üzümler şenlik etkinliklerine gelen konuklarla birlikte şehranalarda çiğnenerek önce üzüm suyu elde edildi. Konuklar bin yıllık şehranalarda çizmelerle üzüm ezerek farklı deneyimler yaşadı. Üzüm suyu bir gece dinlendirildi. Bu işleme kestirme deniliyor. Daha sonra odun ateşinde kaynatılıp pekmez oluyor. Eğer Ermenek'e ekim ayı başlarında gelirseniz, her evin önünde bağ bozumu şenlikleri olduğunu görürsünüz.
Bu yıl ilçeye gezi turu düzenleyen Kazakistan gezi gurubunun müzik dinletisi ve dansları Şehrana Şenlikleri'ne ayrı bir renk ve coşku kattı.
Şenlikler çevre il ve ilçelerden çok sayıda misafir ağırlarken, Karaman'dan da öğrenci gurupları Şehrana Şenlikleri'ne katılarak, kadim bir kültürü yerinde görüp öğrenmiş oldular. Yöresel topalak ve arabaşı ikramı yapılan etkinliklerde pekmezler ocaktan inmeye başlayınca asma yaprağı ile köpükler içildi. Pekmez kazanında pişen ayva tatlıları doğal lezzet olması hasebiyle elma şekerini gölgede bırakan muhteşem bir tat olarak artık hep aklımızda kalacaktı.
Yörede geleneksel hale gelmesi amaçlanan Şehrana Şenlikleri'ne Ermenek Kaymakamı Hacı Kerim Meral eşi ile birlikte katılarak destek verdi. Kaymakam Meral, okçular meydanında gençler ile birlikte ok attı. Etkinlikler foto safari, ve yamaç paraşütü atlamaları ile sona erdi.
Üzüm!
Doğanın en büyük mucizesi... Koruktan şıraya uzanan muhteşem bir hikâye.
Sonbaharın, Turkuaz Gölü’nun, kızıl sincapların, gün batımları ve bağ bozumu lezzetlerinin Ermenek için tam zamanı ve mevsimindeyiz.
Bizden söylemesi!
HABER: Yasemin KÜÇÜKCİCİBIYIK
Yorumlar
Kalan Karakter: