Başkan Bayram, çiftçilerin ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) bildirimlerinde fiilen ektikleri ürün dışında gerçeğe aykırı beyanda bulunmalarının ciddi yaptırımlara yol açacağını vurgulayarak, “Geçtiğimiz üretim yılında planlamaya uyulmaması durumunda uygulanan yaptırımlar uyarı mahiyetindeydi. Ancak bu ekim sezonu itibarıyla yaptırımlar ağırlaştırılmıştır” dedi.
Bayram açıklamasında, ÇKS’de beyan edilen ürün ile fiilen ekilen ürünün farklı olduğunun tespiti halinde, üreticilerin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlanamayacağını ifade etti.
Planlı üretime uymayan çiftçilere uygulanacak yaptırımları da hatırlatan Bayram, şunları söyledi:
“Bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün gruplarında üretim planlamasına uymadığı tespit edilen, planlama dışı ve uygun olmayan üretim yapan çiftçiler;
• Uyarı tarihinden itibaren 5 yıl süreyle Bakanlığın hiçbir destekleme programından yararlanamayacak,
• Planlamaya aykırı üretimine bir sonraki takvim yılında da devam eden çiftçilere ise, ürettiği ürün veya ürün grubuna göre elde edeceği yıllık brüt hasılasının %1 ila %5’i oranında idari para cezası uygulanacaktır.”
Başkan Bayram ayrıca, planlı üretime uymayan ve yetiştirdiği ürünü ÇKS’de gösteremeyen çiftçilerin;
- TMO’ya ürün satışı,
- TARSİM tarım sigortası desteği,
- Süspansiyonlu banka kredilerinde teminat gösterme
gibi birçok haktan da yararlanamayacağını belirterek, bu durumun üreticiler açısından ciddi hak kayıplarına yol açacağını dile getirdi.
Geçtiğimiz yıl ÇKS’de planlı üretime uymadığı ve gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu gerekçesiyle uyarı alan çiftçilere de çağrıda bulunan Bayram, mağduriyet yaşanmaması adına düzeltme haklarının mutlaka kullanılması gerektiğini ifade etti.
Düzeltme ve Ürün Değişikliği Takvimi ise şu şekilde açıklandı:
- 15 Mart – 15 Nisan 2026: e-Devlet üzerinden ürün değişikliği yapılabilecek.
- 15 Nisan – 30 Haziran 2026: Yerinde tespit işlemleriyle ürün değişikliği gerçekleştirilebilecek.
Açıklamasının sonunda üreticilere seslenen Başkan Mehmet Bayram, “Üreticilerimizin herhangi bir hak kaybı yaşamamaları için fiilen ekilen ürün ile ÇKS beyanlarının birebir uyumlu olması büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: