Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet bayram konu ile ilgili yaptığı açıklamasında şöyle dedi;
“Karaman’da yaşanan yaban domuzu felaketi, çiftçilerimizin sebze, meyve ve bitkisel üretimine ciddi zararlar vermeye devam ediyor. Ziyaret ettiğimiz köylerde, üreticilerimizin şikâyetleri her geçen gün artmakta, özellikle dağ köylerinde domuz istilası sebebiyle tarım neredeyse durma noktasına gelmiştir.
Üzüm bağları büyük zarar görmüş, başta nohut olmak üzere birçok üründe ekim tamamen bırakılmıştır. Bu durum çiftçilerimizin en önemli geçim kaynaklarını kaybetmelerine yol açmaktadır. Ayrıca, son yıllarda ova köylerinde de yoğun şekilde görülen domuzlar, sulama sistemlerine ve ürünlere ciddi zararlar vermeye başlamıştır.
Sürek Avı Yetersiz Kalıyor
Devletimiz tarafından zaman zaman sürek avları düzenlense de, yaban domuzlarının yüksek üreme kapasitesi nedeniyle bu müdahaleler kalıcı bir çözüm sağlamamaktadır.
Bir Dişi Yaban Domuzu Yılda 480 Tane Üreme Gerçekleştiriyor.
Yaban domuzları olağanüstü hızla üremektedir. Bir dişi domuz yılda 3-4 kez doğum yapabilir ve her doğumda yaklaşık 20 yavru dünyaya getirir. Yavruların da kısa sürede üremeye başlamasıyla 1 domuzun bir yıl içinde 480 bireye ulaşması mümkündür. Bu artış kontrol altına alınamazsa, kırsal alanlarımızda ciddi bir doğal felakete dönüşmesi kaçınılmazdır.
Çiftçiler Gündüz Tarlada, Gece Nöbette
Üreticilerimiz artık yalnızca gündüz tarlada çalışmakla kalmıyor; geceleri de bahçelerinde domuz nöbeti tutmak zorunda kalıyor. Bahçelere, bağlara ve sebze alanlarına giren domuzlar, ürünlerin büyük bölümünü tahrip etmekte; çiftçilerimiz ürün alamaz hale gelmektedir.
Artık Geçim Kaynağı Tehlikede, Göç Riski Kapıda
Karaman genelinde ciddi zararlara yol açan bu durum nedeniyle, çiftçilerimizin gelirleri hızla düşmekte, tarımdan kopmalar yaşanmakta, hatta kırsaldan göç tehlikesi giderek artmaktadır.
Ziraat Odası olarak, popülasyonun azaltılması adına çeşitli çalışmalar yürütmemize ve devlet yetkililerine bu durumu defalarca iletmemize rağmen, halen somut ve etkili bir çözüm üretilememiştir.
Bu Felakete Acilen Müdahale Edilmelidir!
Yaban domuzlarının oluşturduğu tehdit artık münferit bir sorun değil, doğal afet boyutuna ulaşmıştır. Tarımın sürdürülebilirliği, kırsal yaşamın devamı ve gıda arz güvenliği için devletimizin bu konuya acil ve köklü çözümler üretmesi hayati önem taşımaktadır.
Aksi halde, çiftçilerimiz üretimi bırakacak, köylerde yaşam sürdürülemez hale gelecek ve göç kaçınılmaz olacaktır.”
Yorumlar
Kalan Karakter: