Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Mısırda Cüce Ağustos Böceklerinin verdiği zararlardan dolayı geçtiğimiz sezon yaşanan verim kayıplarının yaşanmaması için 2021 sezonu mısır tohumları sistemik etkili ilaçlarla ilgili bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
Bayram, yaptığı açıklamada, "Tohumları satışa 1 ay sonra çıkacak, bu konunun ivedi bir şekilde çözüme kavuşturulması gerekir.
Karaman Ziraat Odası olarak Meclis Başkanı Mustafa Kansız ve Ziraat Mühendisi İsmail Öz ile birlikte bölgemizde Haziran ayında mısır ekilen arazilerde yaptığımız kontrollerde çok yoğun cüce ağustos böcekleri (Cicadellidae) türü zararlılarını tespit etmiştik. Acilen önlem almadığımız takdirde tarlalarımızda sezon sonunda çok büyük oranda verim kayıpları ile karşı karşıya kalınacağını belirtmiştik.
Öngördüğümüz gibi bu yıl Karaman ve Konya Bölgesinde bu yıl Cüce Ağustos Böcekleri (Cicadellidae) türü zararlılarının dane mısır verimi üzerine %15-20 dolayında olumsuz etkisi oldugu tespit edilmiştir.
Bunun en önemli nedeni geçtiğimiz yıllarda mısır tohumları sistemik etkili imidachloprid 600 g/l (Gaucho FS600) ve Clothianidinin (Poncho FS600) vb. ilaçlarla ilaçlanıyor ve cüce ağustos böceklerine karşı yaklaşık 50-60 günlük bir koruma sağlanıyor ve sonrasında da problem olmadan herhangi bir ilaçlama yapmadan mısırlar hasat olgunluğuna geliyordu.
Fakat 2020 yılında Tarım ve Orman Bakanlığının bu sistemik ilaçları yasaklaması nedeni ile satılan mısır tohumları geçmiş yıllardan farklı olarak bu zararlılara karşı herhangi bir koruyuculuk özelliğine sahip olmamıştır. Damla sulama ile ve yüzeyden yapılan ilaçlamalarda da istenilen başarı yakalanamamıştır ve önceki yıllardan çok daha fazla gereksiz ilaç kullanılmıştır. Bugünlerde mısır tohumu üreten firmalarda tohum hazırlığı devam etmektedir.
Karaman Ziraat Odası olarak konuyu yakın takip eden Tarım ve Orman İl Müdürümüz Sn.Yusuf Şahinbaş, ile istişare etmeye devam ediyoruz verim kayıpları ile ilgili tesbitleri olduğunu belirterek Tarım Bakanlığımızla görüşme yapacaklarını belirtmişlerdir.
Konuya çözüm aranması zaruridir. Aksi halde yukarda bahsettiğimiz çözümleri uygulayamayacağımız için verim kayıplarınız kaçınılmaz olacaktır.
Henüz vakit geçmeden Tarım ve Orman Bakanlığımızın 2021 sezonu için net bir açıklamada şu an için yok. Bir ay sonra tohumlar satışa çıkacak, bu konunun ivedi bir şekilde çözüme kavuşturulması gerekir." dedi.