İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Demirkıran’ın “Yerüstü ve Yeraltı” belgeselinin ilk gösterimi, 15. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri’nde yapıldı. Prof. Dr. Demirkıran, programda ayrıca belgesel filmini konu alan bir söyleşi de gerçekleştirdi.
İKÇÜ SBBF Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Demirkıran’ın TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri özel seçkisinde yer alan “Yerüstü ve Yeraltı” adlı belgesel filminin prömiyeri, dünyanın içinde bulunduğu kaosa, savaş tehditlerine ve başta Gazze’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek amacıyla “Ne Kadar Uzak Olsa da Aslında Çok Yakın” mottosuyla bu yıl 15’incisi düzenlenen “TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri” programında gerçekleşti.
15. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri “Ulusal Profesyonel Kategori” jüri ekibinde yer alan Prof. Dr. Demirkıran festivalde, Karaman’ın Ayrancı İlçesi Divle Köyü çevresinde fay kırığının oluşturduğu mağarada bekletilerek yapılan, dünyanın en iyi peynirleri arasında sayılan ve Türk rokforu olarak da bilinen Divle Obruk Peynirinin meralardaki üretim sürecini ve peynir üreticilerinin günlük yaşamını konu alan “Yerüstü ve Yeraltı” belgeseli hakkında bir söyleşi de gerçekleştirdi.
Türk rokforu olarak da bilinen Divle Obruk Peynirinin meralardaki üretim sürecini ve peynir üreticilerinin günlük yaşamını konu alan “Yerüstü ve Yeraltı” belgesel filminin çekim sürecini ve bu aşamada karşılaştıkları zorlukları anlatan Prof. Dr. Demirkıran, dünyanın en iyi peynirleri arasında yer alan ürünü, tanıtım filmine kaçmadan belgesel olarak gösterme kaygısı ile hareket ettiklerini, belgeseli hem festivallerin hem de dijital platformların diline uygun bir biçimde hazırladıklarını belirtti. “Anadolu çok derin bir kültür harmanı” diyen Prof. Dr. Demirkıran, Türkiye’deki kültürel mirasın korunması, gelecek nesillere bırakılması ve sürdürülebilirliğin sağlanmasında belgeselin ve görselleştirmenin gücünden yararlanılmasının önemini vurguladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: