Yunus Emre'ye beş broşür

TAKİP ET

Daha etkin ve daha yaygın tanıtma amacıyla yaklaşık üç aydır titizlikle üzerinde çalışılan Yunus Emre broşürleri yayınlandı.

Son yıllarda Yunus Emre’nin ve Yunus Emre Camii’nin ziyaretçileri katlanarak artmakta. Gelen ziyaretçilerin en büyük beklentisi mekân ve Yunus Emre hakkında geniş bilgi alabilmekti. 

Bu yılki ziyaretçi yoğunluğu rutinin üzerinde!

Karamanlı araştırmacı yazar Yusuf Yıldırım, Yunus Emre tanıtım faaliyetlerine ilişkin yaptığı açıklamada, "Önceki yıllardan kat kat fazlaziyaretçi gelmekteYunus Emre’ye. Gün olmuyor ki, Yunus Emre’ye ziyaretçi gelmesin. Turlarla gelenler bir yana burada olduğunu bilen, duyan veya bir şekilde yolunu buraya düşüren ziyaretçiler günün herhangi bir saatinde Yunus Emre’ye gelmekte. Ancak bir sorun var. Gelenler ziyaretini yapıyor ama cami, türbe, hazire ve zikirhane hakkında ayrıntıları bilmeden öğrenmeden mekândan ayrılıyor. Oysa kısıtlı sürede buraya gelenlerde bir farkındalık oluşturmak gerekiyordu. Yunus Emre’nin kimliği ve mekânı hakkında bilgiler bilinenden kat kat fazladır. Yunus Emre adına tekke, cami, türbe, çeşme, misafirhane, imaret daha da önemlisi divan bulunan tek şehir Karaman olmasına rağmen Karaman bunu dışa vuramıyor, gösteremiyor. Yunus Emre ve mekanları üzerine çok ciddi tespitler var! Yunus Emre Camii şimdiye kadar mimar ve sanat tarihçilerin bile hiç fark edemedikleri birçok mimari ve sanatsa özelliğe sahip. Kimse bilemese de söylemese de caminin mihrabı ve pencereleri üslubuyla Selçuklu dönemine ait. 16. yy sonunda geçirdiği esaslı tamirat ile Osmanlı özelliği kazanan cami, Edirne Selimiye Camii’nin basit bir modeli gibi. Yani buraya Mimar Sinan ya da kalfaları uğramış. Caminin gözlerden ırak bir başka unsuru haziresi! Yunus Emre döneminden tarihli ve tarihsiz mezar taşları var. Yunus Emre adıyla yüzyıllarca burada bir tekke var olmuş. Ve Yunus Emre’nin soyu Duru sülalesiyle Karaman’da devam ediyor. Tüm bunlara kamuoyunun erişiminin sağlanması gerekiyordu ki bunun bir yolu da broşür yayını idi." dedi. 

Yunus Emre’ye beş broşür

Yazar Yıldırım Yunus Emre'nin tanıtımı için yaptırılan broşürler hakkında da bilgi vererek, "Yunus Emre hakkında gerçek ve özgün bilgilere ulaşmak herkesin hakkıdır. Hem ziyaretçilerin hem de kamuoyunun bu farkındalığa erişimini sağlamanın bir yolu da broşür yapmak. Öncelikle Yunus Emre’nin genel hayatını ve Yunus Emre Camii’ni tanıtan iki broşür hazırlamaya karar verdik. Ancak gördük ki, Yunus Emre’yi ve Yunus Emre Camii’ni birer broşür ile tanıtmak mümkün olmuyor. Özellikle Yunus Emre Camii Haziresi, Yunus Emre’nin mesleği, Yunus Emre Tekkesi, Yunus Emre’nin soyu ayrı ayrı ve doyurucu içerikle işlenmesi zorunluluğu ortaya çıktı. Bu bakışla birincil kaynaklar üzerinden Yunus Emre’nin hayatı, mesleği kirişçilik, Yunus Emre Tekkesi ve Yunus Emre’nin soyu ayrı ayrı broşür haline getirildi. Yine Yunus Emre Camii, bakarak değil de dikkatli gözlerin görebileceği biçimde mimari ve sanatsal özelliklerini öne çıkaran bir anlatımla tanıtıldı." şeklinde konuştu. 

Maddi destekleriyle Nazım Boynukalın, Ziya Duru ve Rıza Duru’dan broşürlere katkı verdi.

Tanıtım faaliyetlerine desteğini esirgemeyen Nazım Boynukalın kültürel anlamda yapılanların kendisini mutlu ettiğini dile getirerek, Yunus Emre’nin dediği gibi ten fâni, can bâkîdir. Ten ile yani şu beden ile götürebileceklerimiz toprağa kadardır. O yüzden kültüre ve insana yapılan çalışmalar ölümsüzdür. Son yıllarda Yunus Emre adına çok az faaliyet çok çalışma var. Yunus Emre kültürünün canlanması için bana düşen ne ise yapmaya hazırım. Çorbada bizim tuzumuz oldu ise ne mutlu. Yunus Emre’ye broşür hazırlama işin küçük ama önemli bir tarafıdır. Asıl olan ise Yunus Emre için bir kurul ya da bir vakıf gibi bir oluşuma gidilmesi burada ehillerin bir araya gelerek toplum için insanlar için proje üretilmesidir. Bu oluşum içinde konferans, açık oturum, seminer ve eğitim faaliyetleri düzenleyerek insanların Yunus Emre’yi daha iyi anlamaları sağlanmalıdır.  Hem Yunus Emre’ye dair en kuvvetli Karaman’da ama Karamanlı bunu bilmiyor. Bu konuda yoğun faaliyetler düzenleyerek bir farkındalık oluşturulmalıdır." dedi. 

Yunus Emre'nin tanıtılması için yapılan girişimlere maddi manevi desteğini esirgemeyen Ziya Duru, konuyla iglili yaptığı açıklamada, "Babam Talat Duru hem Karaman kültürüne hem de Yunus Emre konusuna yıllarca hizmet etti. Babamın bıraktığı yerden bayrağı taşıma görevinin biz de olduğunu biliyor ve bu sorumluluğun farkındayım. Yunus Emre’ye broşür hazırlamak yetmez. Yunus Emre’yi temsil etmek için büyük ve kurumsal projelere ihtiyaç vardır.  Ki böylece kalıcı ve etkin bir temsiller gerçekleşsin. Yıllardır Yunus Emre’ye kafa yoruyoruz. Yunus Emre adına kimden bir çalışma gelirse biz de oradayız. Broşürler Yunus Emre hakkında kamuoyunca az bilinen ya da hiç bilinmeyen konuları işliyor. Yunus Emre’nin kirişçi olduğunu kaç kişi billir ki! Babam Talat Duru’nun Yunus Emre Tekkesi çalışmaları bu broşürlere taşındı. İnsanlar artık daha sağlıklı ve temiz bilgileri, bu broşürler aracılığıyla öğrenecek." ifadelerine yer verdi. 

Not: Broşürler Duru Sarrafiye’den ve Yunus Emre Türbesi’nden alınabilir.