YENİ ADLİ YILA YENİ ADALET SARAYINDA BAŞLANILACAK

TAKİP ET

Karaman Adliyesinde 2017 yılında yapılan yenilikler değişimler Karaman Adalet Komisyonunun 2017 Yılı Faaliyet Raporu Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Turan ve Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Nuri Özbey tarafından açıklandı.

Karaman Adliyesi’nin İnternet sitesinde yer alan raporda; Cumhuriyet Başsavcısı Turan şunları dedi. “Karaman Adalet Sarayı Kovuşturmaları devam eden FETÖ/PDY davalarının mevcut Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonunda görülemeyecek kadar küçük olması nedeniyle duruşma salonu genişletildi.
Genişletme çalışmaları kapsamında Karaman icra Müdürlüğü, taşınan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin yerine taşınarak burada hizmet vermeye başladı. Adliye ek binası olarak hizmet veren burada, Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde hizmet vermektedir.
YENİ ADLİYE SARAYI
İlimiz Hamidiye Mahallesinde yeni adliye hizmet binasının yapımı halen devam etmektedir. Adliye hizmet binasının teslim tarihi 10/10/2018 olup, müteahhit firmanın çalışmaları ve binanın ikmal inşaatının durumu göz önüne alındığında 2018 yılı Mayıs-Haziran ayında bitirilmesi ve yeni adli yıl başlangıcının burada yapılması beklenilmektedir.
Denetimli Serbestlik Müdürlüğünce hükümlülerin tekrar suç işlemesinin engellenmesine, sorumluluk bilinci içerisinde bir hayat sürmelerinin teminine yönelik eğitim ve iyileştirme çalışmaları yürütülmekte, eğitim ve iyileştirme amaçlı grup çalışmaları, seminerler ve boş zaman değerlendirme etkinlikleri iki yıllık süreci kapsayan yıllık plan dahilinde gerçekleştirilmektedir. Yükümlülerin kamu hizmeti cezaları için kurumlarındaki denetimler, elektronik izleme sistemi ile şüpheli, sanık ve hükümlülerin toplum içinde izlenmesi, gözetim ve denetimi sağlanmakta olup, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi ve diğer kurumlarla iş birliği yapılarak hükümlülere yönelik seminerler düzenlenmektedir.
M TİPİ KAPALI CEZAEVİNİN KAPASİTESİ 638 KİŞİ OLDU
1983 yılında faaliyete geçen Karaman M Tipi Kapalı Ceza infaz Kurumu, Karaman Kurtderesi yolu üzerinde şehir merkezine 4 km uzaklıkta, hazine arazisi üzerine inşa edilmiş 54.000 m2 tapulu alana sahiptir.
M Tipi olarak inşa edilen kurum ilk olarak 310 kişi kapasiteli iken ihtiyaca binaen ranza sayıları arttırılarak 468 kişilik kapasiteye çıkarılmıştır. Hali-hazırda mevcudu 638 kişidir.
ATÖLYE VE İŞ KOLLARINDA 130 HÜKÜMLÜ İSTİHDAM EDİLDİ
2007 yılında Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bağlı olarak hükümlülerin meslek ve sanatlarının korunup geliştirilmesi, bir meslek ve sanat öğrenmeleri amacına yönelik olarak faaliyete geçen Açık Ceza infaz Kurumu Karaman-Ereğli yolu üzerinde merkeze 6 km. Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna 15 km. Uzaklıkta 199.500,004 m2 alan üzerine tesis edilmiştir. 2009 yılında yeni bir bina inşa edilerek kapasitesi arttırılmış olup, idare ve atölye binaları 1.902 m2’lik alan üzerinde faaliyet göstermektedir. Ayrı aynı bölgede tarım faaliyetlerinin yapıldığı ĠĢ Yurtları Kurumuna ait 403.211,16 m2 alana sahip tarla bulunmaktadır. Açık Ceza infaz Kurumu 192 hükümlü kapasiteli olup hali hazırda mevcudu 172'dir.
Kurum bünyesinde faaliyet gösteren tekstil, hediyelik eşya, fotokopi atölyesi bulunmakta ayrıca ziraat, temizlik, ayakkabı boyama, adliye yemekhane ve çay ocağı, adliye ve hükümlü kantin iş kolu bulunmaktadır. Atölye ve iş kollarında 130 hükümlü istihdam edilmektedir. Tarım faaliyetleri ile tekstil iş kolu için kapasite arttırma ve diğer faaliyetlerin geliştirilmesi çalışmaları devam etmektedir. Bununla birlikte hediyelik eşya atölyesinde üretilen ürünlerin çeşitli fuar ve sergilerde halka satışı yapılmaktadır. Atölye ve iş kolu faaliyetlerinden 2017 yılı itibariyle 1.452.550,62 TL kar elde edilmiştir.
AMAÇ HÜKÜMLÜLERİN SOSYALLEŞMESİNİ TEŞFİK ETMEK
Açık Ceza infaz Kurumunun atölye ve iş kolu faaliyetleri kapsamında amaç, çağdaş infaz rejimi anlayışı ile hükümlülerin yeniden suç işlemelerini engelleyici etkenleri güçlendirmek, toplumu suça karşı korumak, hükümlünün yeniden sosyalleşmesini teşvik etmek, kanunlara, nizamlara ve toplumsal kurallara saygılı, sorumluluk taşıyan bir yaşam biçimine uyumunu kolaylaştırmaktır. Hükümlülerin çalıştırılması ile tahliyelerinden sonra yaşamlarını sürdürecek meslek ve sanatları öğrenmelerini sağlamak, çalışma ve üretme isteklerini geliştirmek veya güçlendirmek amaç edinilmiştir.
Bahsi geçen tüm çalışmaların hızlı, güvenilir, şeffaf ve tarafsız gerçekleşmesi noktasında emeği geçen değerli meslektaşlarım Cumhuriyet Savcılarımız, kolluk kuvvetlerimiz ile tüm yardımcı yargı personeline teşekkür eder, 2017 yılına ait faaliyet raporunun yararlı olmasını dilerim.”
Haber: Adem DEMİREL