TARİHE IŞIK TUTACAK

TAKİP ET

ERMENEK'İN TARİHİNE IŞIK TUTACAK 3 KALE; FİRAN, ASAR, MENNAN

*Belediye başkanı Sözkesen; “Bu kaleler bir üçgen oluşturuyor. Üçünün bulunduğu yerlerde vadiye hakim. Vadinin her yerinde yerleşimler var, fakat merkez Ermenek. Üç kale bir birini görür durumda”

Binlerce yıllık tarihiyle her zaman önemli bir yerleşim yeri olan Karaman'ın Ermenek ilçesinde tarihin izlerinin gün yüzüne çırarılabilmesi için başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor.
Ermenek Belediye Başkanı Uğur Sözkesen yaptığı açıklamasında;  Ermenek ve çevresindeki doğal yapının korunmaya, barınmaya ve avlanmaya çok müsait olduğundan tarih öncesi  çağlarda da insanlar için yerleşim yeri olmasına neden olduğunu söyledi.
Ele geçen tarihi kalıntılardan ve çevredeki eserlerden elde edilen bilgilerin kentin 4500-5000 yıllık bir geçmişe sahip oldugunu gösterdiğini ifade eden Sözkesen, “ sırası ile bakıldığında Proto Hititler, Naşaşlı Hititler, Akalar, Akarsular, Babiller, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Türk medeniyetlerinin izleri görülmektedir. Bütün bunlar çok fazla çaba gösterilmeden hemen bakıldığında görülen izlerdir. Araştırma yapıldığında bölgede daha hiç bir yerde kaydı olmayan, bilinmeyen örenler ve kalıntılara rastlamak mümkündür” diye konuştu. 
Ermenek'te  tarihin gün yüzüne çıkarma çalışmaları için Karaman Müze müdürlüğü Başkanlığı ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Ana Bilim Dalı bilimsel danışmanlığında bu yıl 3 yerde kazı başlatıldığını belirten Sözkesen, şunları kaydetti:
“Bu kazılardan biri Germonikopolis kazısı. Burası hemen ilçenin içinde Firan Kalesi dediğimiz yerin eteklerinde bulunan bir mezarlık alanı. Buradaki kaya mezarları  M.S 3. yüzyıla dayandırılmakta.  Burada çok önemli şahsiyetlerin mezarlarının bulunduğunu düşünüyoruz. Yapılan çalışmalarda tarihin karanlık sayfalarına ışık tutacak bir çok bulguya rastlandığını biliyoruz. Burada çıkarılan buluntular müze müdürlüğü kayıtlarına alındıktan sonra Burdur Üniversitesinde incelenmek üzere toplanmaktadır. Toplu mezarlar bulundu. Bunlar birçok kere kullanılmış mezarlar. Kullanılmış, açılmış takrar kullanılmış mezarlar. Kayaların içinde çok sayıda mezarlar var. Bir mezarın içine 8 –10 kişi gömülebilmiş, Biz bu çalışmaları önemsiyoruz. Ermenek Belediyesi olarak bu çalışmalara sponsor olmaktan büyük gurur duyuyoruz.” 
Firan kalesinden bakıldığında Ermenek Vadisi'nin tamamen görüldüğünü sözlerine ekleyen Sözkesen, “Coğrafyada Firan kalesi gibi 2 kale daha var. Bunlar Asar kalesi ve Mennan kalesi. Bu kaleler bir üçgen oluşturuyor. Üçünün bulunduğu yerlerde vadiye hakim. Vadinin her yerinde yerleşimler var, fakat merkez Ermenek. Üç kale bir birini görür durumda. Geçmişte haberleşmenin ateşle, meşalelerle yapıldığı düşünüldüğünde kalelerin önemi daha da anlaşılmaktadır. Kültür Bakanlığıyla bir takım yazışmalar yapıyoruz. Bu kalelerde de çalışmalar yapılacak. Bütün bu çalışmalar bitip ve tanıtımı yapıldığında ilçemiz bir turizm merkezi olacak.” dedi.
Bu kazıda çalışan arkeologlarla zaman zaman bilgi paylaşımı içinde bulunduklarının altını çizen Sözkesen, “Kazıda görev alan arkeolog arkadaşlar bize arkeoloji bilimine ışık tutacak çok önemli bilgi ve bulgulara ulaştıklarını ifade ediyorlar. Arkeolojinin yanı sıra Tıp dünyasını bile şaşırtacak bulgular olduğunu söylediler. Fakat bunlardan konuşmak için erken. Bu buluntuların bilimsel çalışmalarla tescillenmesi lazım. Gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra kamuoyu ili paylaşılacak” dedi.