Rıza Duru ile Karaman'ın İlk Dijital Gönüllüler Topluluğu KARTAP'ı konuştuk

TAKİP ET

Rıza Duru ile 350 kişinin düşünce ürettiği Karaman'ın ilk dijital gönüllüler topluluğu KARTAP'ı konuştuk...

HABER-RÖPORTAJ: Yasemin KÜÇÜKCİCİBIYIK
Rıza Duru... Karaman sevdalısı bir aileden geliyor. İçi Karaman arşiviyle dolu bir evde büyüdü. Bilgi ve birikimlerini, uzun yıllar Karaman’ın kültür ve turizm tanıtımı için yapılan çalışmalarda paylaştı. Kendi çabasıyla çalışmalar yaptı. Karaman yemekleri ve öyküleri hep ilgi alanına girdi. En son çıkardığı “Aşeneden Sofraya” kitabı da Karaman’ın lezzet tarihine önemli katkılar sağladı. Söyleşimize başlamadan önce çok emekli ve emsalleri içinde övgüyü hak eden eseri için Rıza Duru’ya, değerli eşi Fethiye Duru ve bir kitabın iki elimiz arasında duruncaya kadar olan çabası için isimsiz tüm kahramanlarına teşekkür etmek isterim.
Rıza Duru dijitalleşen dönemde kıymetli bir iş daha yaptı ve Karaman sevdalısı insanları  KARTAP çatısı altında bir araya getirmeyi başardı. Kurduğu whatsap haberleşme gurubunda gün geçtikçe büyüyen bir Kartap ailesi oluştu. Peki bundan sonra ne oldu ve neler konuşuldu?
Kısa bir süre önce geçirdiği kalp ameliyatı nedeniyle kendisiyle bu söyleşimizi yine dijital ortamda gerçekleştirdik. Evinde dinlenme süreci devam eden Duru sorularımızı içtenlikle cevaplandırdı.
- Tekrar geçmiş olsun, sağlığınız nasıl Rıza Bey ?
Rıza Duru: Daha iyiyim, çok teşekkür ederim. Ameliyatım sonrasında kısa bir karantinaya ihtiyacım vardı. Bu süreçte arayan soran tüm dostlara sizin aracılığınız ile bir kez daha teşekkür etmek isterim.
- KARTAP hangi ihtiyacı karşılamak için kuruldu?
Rıza Duru:Öncelikle bu söyleşiyi düzenleme gereği duyduğunuz için Karaman’da Uyanış ailesine sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Karaman’ı ilgilendiren her konuda olduğu gibi bu konularda da duyarlılık göstermeniz, geçmişinizden gelen tecrübe ile yaşadığınız yöreye olan borcunuzu ödemek gibi bir düşünceyi taşımanız, bizim çalışmalarımıza büyük destek olmakta, bizlere çalışma azmi vermektedir.
Sağolun , varolun…
Öncelikle, Karaman Tanıtım Platformu (KARTAP) bir gönüllüler topluluğudur.Yaşadıkları yöreyi hakettiği konumda görmek isteyenlerin, hiç bir karşılık beklemeden, gönüllülük esasına dayanarak yaptıkları çalışmaların gerçekleştiği bu birliktelik, yaklaşık 6 sene önce adını duyurmaya başlamıştır.En önemli nedeni Karaman’ımızın “Konya-Karaman” olarak isimlendirilmesi ve bu sözcüğün her ortamda karşımıza  çıkması olmuştur. Buda bize Karaman’ın tanıtımında ve isminin bilinebilirliğindeki eksiklikleri gözümüzün önüne getirmiş, bu konunun Karaman’ımızın geleceğinde ciddi sorunlar oluşturacağı fikrini ortaya atmıştır.
Çünkü, Karaman 10000 yaşında, bulunduğu coğrafyada çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmış ve her uygarlıktan günümüze yansıyan kültürleri bulunan, kendi kimliği ve kişiliği olan kadim bir şehirdir. Ancak, 150 sene gibi uzun bir süre Konya’nın ilçesi olarak yaşamını sürdürmesi, tüm değerlerinin Konya adı ile anılmasına neden olmuş, bir anlamda asimile olmuştur. Yemekleri Konya yemeği, türküleri Konya Türküleri veya oyunları Konya oyunları olarak anılmaya başlanmıştır.
Ve sonuçta, 10000 yaşındaki kadim kent Karaman, Konya- Karaman olarak anılmaya başlanmıştır. İşte KARTAP bu nedenle kurulmuş, varolan tanıtım eksikliğini gidermek ve güzel kentimizin hakettiği konumda olmasını sağlamak gibi çok kutsal bir görevi üstlenmiştir.
-Önceki yıllardaki böyle oluşumlar kuruldu ancak devamlı olamadı. Bu tür oluşumlarda sürdürülülebilkirlik önemli, Kartap’ın farkı nedir?
Rıza Duru:Çok güzel bir soru.
KARTAP’ın tanımını yaparken ilk söylediğimiz, bu kuruluşun çalışma sisteminin gönüllülük esasına dayandığını ve çalışan kardeşlerimizin hiç bir şekilde maddi veya manevi bir çıkar sağlamak için orada olmadıklarını, tek amacın Karaman ve Karaman’ın tanıtımı olduğunu kısaca belirtmiştik. İşte, sorunun yanıtında burada yatmaktadır. KARTAP, kişisel çıkarların ön planda tutulmadığı, her siyasi görüşe eşit uzaklıkta olan, çalışanlarının tümünün Karaman’a hizmetin kutsallığına inanan insanlardan oluşması ve düşünce üreten platform kimliğini taşıması nedeni ile sürekli çalışma yapması ve devamlılık göstermesi, diğer kuruluşlara göre daha fazla olacaktır. Çalışan arkadaşlarımızın kendi konularında uzman olmaları ve Karaman tanıtımında bu uzmanlıklarını göstermeleri bu çalışmalara değer katmakta, sürekliliği konusundaki iddialarımıza destek vermektedir.
 İşin diğer bir güzelliği de, arkadaşlarımızın görmek istedikleri Karaman için yaptıkları çalışmalardan hiçbir maddi gelir elde etmemişler, aksine kitabın basımı ve yayını için maddi katkılarda bulunmuşlardır.
   İşte, bunun için KARTAP ,”Kentimizi,kendimiz gibi görene dek” devam edecek, para alarak değil, yüreğini vererek çalışmalarını sürdürecektir.
-Peki Karaman’da hangi konu başlıkları daha kapsamlı öneme sahip...
Rıza Duru: KARTAP, içerisinde ana grup, Ermenek, Ayrancı ve alt çalışma gruplarının olduğu ve yaklaşık 350 kişinin düşünce ürettiği Whatsapp grubudur. Biz bu grup ile bir kaç kez çevrimiçi toplantılar yaparak “ Nasıl bir Karaman Görmek İstiyoruz” sorusuna yanıt aradık.Ve çok güzel sonuçlar aldık. İşin en güzel yanı ise bu gruplarda çalışan arkadaşlarımızın taşın altına ellerini koymak istemeleri, güzel bir Karaman için bizde varız demeleridir. Bizde bu istek ve özleme güvenerek Karaman’ın tanıtım sorununun olduğu 11 konu başlığı altında “ 11 adet çalışma kurulu” oluşturduk. Her çalışma kurulunun bir yöneticisi oldu ve her kurulda kendi arasında Whatsapp grubu kurarak konu hakkındaki çalışmalarını buradan yürüttüler.
-Sonuç ne oldu peki...
Rıza Duru: Sonuç çok güzel oldu, çok güzel fikirler ortaya atıldı ve tam anlamı ile Karaman Tanıtım Çalıştayını gerçekleştirmiş olduk. Belirlediğimiz Türk Dili, Yunus Emre, Doğa ve Doğa sporları, Kültür ve sanat, Topucak, Karadağ,Ayrancı, Ermenek, Taşkale, Turizm ve Tanıtım dosyaları masaya yatırılarak neler yapabilirizin yanıtları arandı ve bulundu.
Bütün gruplarda yapılan çalışmalar çok özel ve özgün nitelikte idi. Ama Yunus Emre Yılında olmamız nedeni ile Yunus Emre dosyası, buna bağlı olarak Türk Dili Dosyası ve son zamanlarda artan ziyaretçileri ile dikkat çeken Taşkale dosyası günümüzde daha ivedilikle ele alınması gereken dosyalar olduğu ortaya çıktı. Yeri gelmişken söylemek istiyorum, içinde bulunduğumuz günlerde Karaman’a çok sayıda tur geleceği ve özellikle Taşkale’nin bu turların ilgi odağı olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Çok rezil bir halde olan bu özel ve güzel köyümüzün turizme hazırlanması noktasında çalışmaların yapılmasını istiyoruz. “SEVDAMIZ KARAMAN” kitabımızın Taşkale Kurulunda belirlenen eksikliklerin bir an önce giderilmesi, gelen konuklarımıza işte bizim Taşkalemiz diyebilecek şekilde bir ürün sunabilmemiz için zorunluluk göstermekte, bu konuda yapılan her çalışmanın Karaman’ın geleceğine armağan edeceğimiz en iyi çalışmalardan olacağını bilmenizi istiyoruz. Karaman’da Uyanış Gazetesi olarak bu konuyu gündeme taşımanız ve ilgililerin dikkatini çekmeniz bizleri sevindirecektir.
-Kartap’ın çalıştayı bir kitapta toplandı. “ SEVDAMIZ KARAMAN” kimlere teslim edildi.
Rıza Duru: Biz, “SEVDAMIZ KARAMAN” kitabını hazırlarken düşündüğümüz tek noktanın daha güzel, kendi kimlik ve kişiliği ile tanınan bir Karaman olduğunu belirtmiştik. Bu amaca ulaşabilmenin  bir veya bir kaç kurumla olmayacağını bilerek, Karaman’da yönetim kadrosunda bulunan bütün kurumlar ile sivil toplum kuruluşlarına bu kitabı sunarak, yapılacak çalışmalar, hazırlanacak olan projelerde rehber olarak kabul edilmesini amaçladık. Bu amacımız doğrultusunda Genel ve yerel yönetim, siyasi partiler ve STK’lara ulaşarak bu kitaplarımızdan ilettik.
Şimdilik çok fazla bir geri dönüş olmadı ama biz üzerimize düşen görevi yaparak Karaman’ımızın geleceği için bizlerinde taşın altında elimiz olduğunu belirttik.
Bundan sonraki iş, seçilmiş veya atanmış yöneticilerimizin duyarlılığına kalacaktır.
-Peki yerel yönetimler ve kamu kurumları KARTAP’a ilgi gösterdilermi?
Rıza Duru: Eveett. Günün sorusu bu olsa gerek.
 KARTAP Whatsapp grubu olarak çalışmalarımıza başladığımız günlerden ( yaklaşık bir sene önce ) iki ay içerisinde çok güzel yol aldığımızı ve yazdıklarımızı yaşama geçirme zamanının geldiğini düşünmeye başladık. Bu arada güzel gelişmeler olmuş,Karaman sevdalısı KAREV Başkanı Veli BOZKIR’ın motivasyonu ve yine Karaman Sevdalısı Prof. Dr. Bilgehan GÜLCAN’ın hiç bir para talebi olmadan kentimize özel tanıtım programını hazırlaması ve  gerekli makamlara iletilmesi isteği umutlarımız artırmıştır.
Herhalde bu sefer tamam diyerek, oluşturduğunuz plan dahilinde randevular alınarak, güzel kentimizi yönetenler ile görüşmeler için Karaman gezisi düzenlenmiş ve kar kış demeden kilometrelerce yol alınmıştır.
 Bütün yöneticilerimiz bizleri çok güzel dinlemiş ve kolay gelsin diyerek iyi niyetlerini iletmişlerdir.
 Sağolsunlar, varolsunlar.
  En azından randevu vererek geri çevirmemiş, dinlemişlerdir.
    Niye böyle konuştunuz diye soracaksınız.
   Anlatayım...
 Sayın Veli Bozkır ile KARTAP’ın çalışmaları hakkında bilgilendirmek ve birlikte çalışma isteğimizi bildirmek için Karaman’ı temsil eden üç milletvekilimizden randevu talebimiz oldu ama randevu verip bizimle görüşen tek kişi muhalefet milletvekili oldu.
Yalnız Belediye Başkanı Sayın Savaş KALAYCI daha reel düşünerek bizim çalışmalarımızı desteklemiş ve uygulama noktasında yanımızda olmuştur. Kendisine buradan tüm Karaman sevdalıları adına teşekkürlerimizi sunuyorum.
KMÜ Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi ile de çok sayıda projelerimiz olmuş, ortak noktamız Karaman için yapacağımız çalışmalarda fikir alışverişinde bulunulmuştur.
 Sanırım, sorunuzun yanıtını buradan almışınızdır.
-Teşekkür ederim Rıza Bey... Son olarak bugün sizi okuyan insanlara KARTAP adına mesajınız ne olurdu?
Rıza Duru: KARTAP ailesi adına ben teşekkür ederim.
Değerli dostlarımız;  Niye “ Konya’nın Karaman’ı” olarak anılıyoruz diye hayıflanmayacak, Karaman’ın kendi kimlik ve kişiliğini ortaya çıkaracak olan çalışmalarda bulunarak tek başına ve dimdik KARAMAN’ı çocuklarımıza armağan etmenin yollarını arayacağız.
İşte biz, KARTAP olarak bunun için buradayız.