Konumuz: Deprem İNŞAAT MÜHENDİSİ- YAPI DENETÇİSİ MUSTAFA ÇOLAKOĞLU "KARAMAN YENİDEN YAPILANMALI"

TAKİP ET

Önümüzde uzun ve zorlu bir süreç var. Bu süreçte UYANIŞ HABER olarak depremi ve düşündürdüklerini konuşmaya, bilime sığınmaya ve bilgiyi paylaşmaya devam edeceğiz. Röportaj dizimizin bugün ki konuğu İnşaat Mühendisi -Yetkin Proje Uygulama Yapı Denetçisi Mustafa Çolakoğlu.

Haber- Röportaj: Yasemin KÜÇÜKCİCİBIYIK

 

Çolakoğlu ile depremi ve düşündürdüklerini, deprem sonrası bina denetim sürecini konuştuk.

*Sayın Çolakoğlu her yeni bina güvenli midir? Evlerimizin kaya zemin üzerinde olması güvenli olduğu anlamına gelir mi?

Mustafa Çolakoğlu: 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli ve 10 İl’imizde büyük can ve mal kaybına neden olan ‘Asrın Felaketi’ olarak adlandırılan Deprem Felaketi bize plansızlık, denetimsizliğin nedenli önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

45 bin civarında insanımızın hayatını kaybettiği, binlerce konutun yıkıldığı bu büyük deprem sonrası herkes şu gerçeği çok iyi anladı “Deprem öldürmez, Bina öldürür.”

Ve bir deprem kuşağı ile çevrili ülkemizde plansızlık ve denetimsizlik artık bu ülkenin kaderi olmamalıdır ki artık tüm yetkililer de bu gerçek karşısında ve bu depremden çıkarılan derslerle şehirlerin planlarını daha iyi şekilde yapmak ve yapılanları da çok iyi şekilde denetlemenin gerektiği gerçeği karşısında şehirlerin geleceğini bu kriterlerle yapmanın arayışına girdiler ve deprem bölgelerinde yapılacak yeni binaların yapımına da bu kurallar çerçevesinde yapmaya başladıklarını görüyoruz.

Ve bir gerçek daha bir kez daha ortaya koydu ki, büyük şehirlerde artan nüfusu ve maalesef alternatif yerler düşünülmediğinden sanayileşmede de merkezleşmelere engel olunamaması nedeni ile özellikle belli büyükşehirlerde bu nedenle ortaya çıkan hızlı gelişmelerde kontrolsüzlük tam anlamı ile yapılamadığı için en ufak felakette de kayıplarımız hep arttı.

*Karaman için neler söylemek istersiniz? Deprem riski düşük iller arasında olması sebebiyle Karaman adını gündemin üst sıralarına taşıdı. Bir öneriniz olacak mı?

“KARAMAN’A ÖZGÜ MİMARIN ORTAYA KONMASI GEREKİYOR”

Mustafa Çolakoğlu: İşte bu noktada ve son yaşadığımız büyük deprem ile Türkiye’nin deprem riski en düşük illerinin başında yer alan Karaman için başta Belediyemiz olmak üzere tüm Kamu Kurumları ve STK’lar vakit geçirmeden bir araya gelerek Karaman’ın yerleşim planlarını yeniden gözden geçirerek, özellikle Sanayi yatırımlarının cazibe merkezi olma noktasındaki genel kanaat ile Sanayi Merkezlerimizin yeniden düzenlenip genişletilmesi, buna paralel ortaya çıkacak nüfus artışı ile konut başta olmak üzere sanatsal, kültürel ve Kamu kurumları yerleşmelerinin bir an önce düzenlenmesi gerekmektedir.

Bu noktada özellikle konut konusunda yüksek katlara izin verilmemesi, Karaman’a özgü mimarinin ortaya koyulması gibi önemli konuların da mutlaka karar altına alınması gerekiyor.

Yaşadığımız büyük Deprem ile 10 Binin üzerinde depremzede şu anda Karaman’a geldi/barındırılıyor. Bu insanların bir kısmının Karaman’da kalmaları muhtemeldir ve çevremizden duyumlarımız da deprem bölgelerinden pek çok kişinin yakınları veya tanıdıkları aracılığı ile Karaman’dan kiralık ve satılık ev aradıklarını biliyoruz ki bu da Karaman nüfusunun bir artış eğilimine, belki de düşündüğümüzden ya da beklediğimizden daha fazla bir göç ile bu artışın çok fazla olabileceğini göz önüne alarak, başta siyasilerimiz olmak üzere herkesin Karaman’ın geleceğinin planlanması konusunda bir an önce harekete geçmelerini bekliyoruz.

*Sayın Çolakoğlu açıklamalarınız için teşekkür ederim. Son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?

Mustafa Çolakoğlu: Size ve Uyanış Gazetesi’ne teşekkür ederim. Son olarak şunu söyleyebilirim; Bir şehrin büyümesi, gelişmesi kendiliğinden ve yaşananlara göre oluşmaz, olayları gözlemek, yaşananlardan ders almak ve de önceden planlamakla olur.


deprem yapıdenetimi karaman mustafaçolakoğlu