KAREV Başkanı Veli Bozkır "Kentimizi, kendimiz bildik"

TAKİP ET

Karaman'ın eğitim, doğal, tarihsel ve kültürel varlıklarını korumaya yönelik çalışmalarını ve katkılarını konuşmak üzere KAREV Başkanı Veli Bozkır ile Karaman'ın tarihi mekânlarından Yunus Emre Camii şiir bahçesinde buluştuk. KAREV nedir? Bugüne kadar neler yapmıştır? Ve yapacaklarını konuştuk. Daha pek çok sorumuzun cevabını bulacağınız söyleşimizin ilk sorusunu yöneltiyorum Bozkır'a… KAREV nedir? Ne amaçla kuruldu? ….

KAREV Başkanı Veli Bozkır Kentimizi, kendimiz bildik


Röportaj: Yasemin KÜÇÜKCİCİBIYIK 1)KAREV nedir ne amaçla kuruldu?
“Kentimizi kendimiz bildik...”

Veli Bozkır: 60’lı yıllardan bugüne Karaman’ı Ankara’da temsil etmek, hemşerilerimiz arasında yardımlaşma ve dayanışmayı artırmak amacıyla kurulan derneğimiz ilimiz adına önemli çalışmalara imza atmıştır. Bayrağı teslim aldığımız 2006 yılında, başkanlığımda oluşan yönetim kurulumuzla belli ilkeler ve hedefler doğrultusunda yola koyulduk. Kuruluşunda olduğu gibi “bir sevdadır Karaman’ı yaşamak…”  Olaylara memleket gözüyle bakmak, bakabilmek ve yapabilmek! Çünkü Karaman için hepimizin söyleyeceği güzel ve özlü sözler var elbet…  Bir Karamanlıdan kötü söz çıkmaz zaten. Kızsak da eleştirsek de söz konusu Karaman olunca her Karamanlı için akan sular durur. Elbette noksanlar olacaktır, varsa gidermeye uğraşmalıyız. Karaman tarihine ve Karamanlıya yakışan bu çabadır diye düşünüyorum.
KAREV’de memlekete katkısı olacak her güzel ve olumlu katkı için göreve hazır bir kuruluştur.
İyi niyetli ve özverili bir çalışma sürecinin ardından, hemşerilerimizin de güvenini kazanarak hızlı bir büyüme gerçekleştirdik. Geldiğimiz noktada bazı ilkleri başararak, Karaman ölçeğinin dışına taşıp, ülke geneline hizmete doğru hızla mesafe kat ettik. Yardımlarımızı çoğaltmak, çok daha hızlı ve güçlü hareket edebilmek ve kurumsal yapıyı daha güvenilir kılmak adına Karaman Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı (KAREV) çatısını oluşturduk.  
KAREV; Başta Karaman il ve ilçeleri olmak üzere, ülkemizin eğitim, kültür, sağlık, turizm ve tanıtımı alanlarında devletin hizmetlerini kolaylaştırıcı, kamuya yararlı çalışmalar sunmak, yükseköğretim kurumları kurarak ülke gelişmişlik standartlarına katkıda bulunmak, ülkemizin her düzeyde öğretim yapılanmasını, kurumlar ve hizmetler ile parasal kaynaklar oluşturarak desteklemek, Karaman'ın ve ülkemizin demografik fırsat penceresini küresel aktif iş gücüne dönüştürmeye katkı sunmak, yaşlılarımızın, yoksulların ve engelli insanlarımızın aktif, verimli, özgür, onurlu ve katılımcı yaşam sürmeleri için kurumsal yapılanma sağlamak, küresel iklim değişim etkisini azaltıcı çevre ve enerji dönüşümü için verimli çalışmalar yapmak, insan sağlığı ve sağlıklı yaşam alanında katkı sunmak amacıyla 2020 yılı 12 Haziran günü resmi gazetede yayınlanarak resmi kuruluş sürecini tamamlamış oldu.
2) Bir de ANKARAMANDER var bu dernek ne olacak, devam edecek mi?
Veli Bozkır: Uzun yıllar ilimize ve hemşerilerimize hizmet etmiş derneğimiz yaşamaya devam edecek. KAREV çatısı altında 20 gerçek kişi ve ANKARAMANDER tüzel kimlik olarak kurucu üyeler arasında yerini almıştır.
3) Pek çok konuda önemli projeler ortaya koydunuz. Biraz bahseder misiniz?
“KAREV olarak önceliğimiz eğitim...”

Veli Bozkır: KAREV olarak eğitim, en çok önemsediğimiz konudur. Üzerinde titrediğimiz yavrularımızın hayata hazırlanmaları, iyi bir gelecek sahibi olmaları, takdir edileceği üzere iyi bir eğitim almalarına ve bu eğitimi başarıyla bitirmelerine bağlıdır. Hemşehrimiz Atatürk’ün de açıklıkla vurguladığı üzere, “Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.”
“Bayrağı teslim aldığımız günden bugüne 1.000’in üzerinde öğrenciye burs verildi.
35 öğrenci yaz dönemlerinde Work and Travel programı çerçevesinde Amerika’ya dil eğitimi için gönderildi.”
KAREV olarak, Ankara’da üniversite öğrenimi gören fakat ailelerinin maddi imkânları yetersiz olan Karamanlı evlatlarımıza, ekonomik koşullara göre her yıl artırılan miktarda eğitim bursu vermekteyiz. 2021-2022 Eğitim ve öğretim yılı için toplam 100 öğrencimize aylık olarak 500’er TL burs verilmesi planlandı. Burs bütçemizi artırma ve daha fazla öğrenciye burs verebilmek için çalışmalarımız sürmektedir. Bayrağı teslim aldığımız günden bugüne 1.000’in üzerinde öğrenciye burs verildi.
Bugüne kadar 35 öğrenci yaz dönemlerinde Work and Travel programı çerçevesinde Amerika’ya dil eğitimi için gönderildi.
Salgın nedeniyle eğitimden mahrum olan ilk ve orta düzeyde eğitim gören öğrencilere öncelik Karaman olmak üzere ülkemizin dört bir yanına geçtiğimiz yıl 500 adet tablet bağışı yapıldı.
Öğrencilerimizin Kültür sanat alanında gelişimlerini artırmak için, tiyatro, konser gibi etkinlilerde buluşturmak, kişisel gelişim alanında seminerler vermek gibi faaliyetlerimiz oldu, olmaktadır.
Aile olarak eğitime, öğrencilere desteklerini takdir ettiğimiz, hayırsever hemşerimiz merhum Vedat Ahmet Şen adına Karaman’da bir okul yapılmasına vesile olduk. Vedat Ahmet Şen Anaokulunda yavrularımız eğitim hayatına ilk adımlarını atıp konforlu ve güvenli sınıflarda eğitimlerini sürdürmektedirler.
Çalışmalarımızı yürüteceğimiz, hemşerilerimizi dostlarımızı ağırlayacağımız Kızılay merkezli karşılıklı çift daire olarak genel merkez yerimizi satın aldık. İki daireyi, birleştirme tadilat çalışmalarının ardından Karaman sıcaklığında, hemşerilerimizin dostlarımızın hizmetine sunduk. Özellikle eğitim dönemi başında yurt çıkmayan barınma sorunu yaşayan kız öğrencilerimizin barınmalarına olanak sağlamak amacıyla üçüncü dairenin alınma çalışmalarımız sürmektedir.
2012 Yılı başında kurucusu olmaktan mutluluk duyduğum ve bugün meyvelerini topladığımız Karaman Türk Sanat Müziği Koromuzla Ankara’da, Karaman’da İstanbul’da Antalya’da olmak üzere 28 konser düzenledik. Hemşerilerimizin eserlerini gururla seslendirdik. Ankara’da huzurevlerinde yaşamlarını sürdüren yaşlılarımıza konserler verdik. Profesyonel yönetim anlayışıyla amatör ruhla yaptığımız çalışmalar sonucu koromuz Ankara’da parmakla gösterilmektedir. TRT Ankara radyosunda yayına girip denetimden geçen konserimiz belirli zaman aralıklarında TRT nağmede yayınlanmaktadır. Sınavla üye kaydettiğimiz koromuzla Karaman’ın tanıtımına katkılarından dolayı gurur duyuyor, koromuzda görev alan üyelerimize emekleri ve katkıları için teşekkür ediyoruz.
2014 yılında zaman darlığı nedeniyle kısa süreli bir hazırlık sürecinde bazı engelleri de aşarak ilk kez Ankara’da Atatürk Kültür Merkezinde 5.000 m2 lik fuar alanına Karaman’ı, Sanayisi, İlçeleri, ve birçok yönüyle yerleşkeye monte edip Karaman Tanıtım Günleri organizasyonunu başarıyla gerçekleştirdik. Birçok ilin tanıtım günlerini gezerek edindiğimiz bilgiler doğrultusunda başarılı organizasyonumuzla gurur duyduk. Bu çalışmamıza destek veren başta dönemin Ulaştırma Bakanı Sayın Lütfi Elvan veKaraman valisi Sayın Murat Koca olmak üzere Karaman Belediye Başkanımıza, firmalarına ait özel stant açan sanayicilerimize, İlçe Kaymakamlarımıza, İlçe Belediye Başkanlarımıza ve organizasyona emek veren destek veren herkese sonsuz teşekkür ediyoruz.
Ramazan ayında iftar yemekleri, geleneksel hale getirdiğimiz Karaman geceleri ve vakfımızda küçük gruplar halinde yaptığımız hemşeri buluşmalarıyla sıla hasretimizi giderdik.
Karaman ve Ankara arasında köprü görevi yaparak hemşerilerimizin taleplerini üs makamlara ileterek sorunlarına çare üretmeye çalıştık, çalışıyoruz.
Hastalarımıza ve maddi zorluk içerisindeki hemşerilerimize maddi manevi destek sağlıyoruz. Son bir yılda 25 aileye 50 bin lira maddi yardımda bulunduk.
 “Yunus Emre bir derya... Ne yapsak, ne yapılsa azdır. Bu konuda atılan her adım kıymetlidir Elini taşın altına koyan herkese minnetarız.”
UNESCO’nun 2021 yılını Yunus Emre yılı ilan etmesi ile birlikte KAREV’in de bir takım çalışmaları oldu?  Neler yaptınız bahseder misiniz?

Veli Bozkır: Yunus Emre bir derya... Ne yapsak, ne yapılsa azdır. Bu konuda atılan her adım kıymetlidir Elini taşın altına koyan herkese minnetarız.
Türk Dili ve medeniyetinin temel taşlarından biri olan Yunus Emre’nin vefatının 700. Yılı hasebiyle 2021 yılı, UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınmıştır. Cumhurbaşkanlığının 29 Ocak 2021 tarih ve 2021/1 nolu genelgesiyle Yunus Emre’nin hem dünya beşeriyetine ortak bir değer olarak takdim edilmesi hem de, ülkemize bir kez daha hatırlatılması maksadıyla 2021 yılının “BİZİM YUNUS” olarak anılması Karaman için de ayrıcalıklı ve anlamlı olmuştur. Yunus Emre’nin mirası olan Türkçe’nin öneminin vurgulanması, medeniyet dili kimliğiyle bilinçli ve doğru kullanımının sağlanması amacıyla “DÜNYA DİLİ TÜRKÇE” adıyla yurt genelinde ve yurt dışında bir kampanyanın tertiplenmesi uygun görülmüştür.
KAREV olarak durumdan vazife çıkarıp kentimizi kendimiz bildik ve başlangıçta Yunus Emre Hatıra Para bastırılması, Karamanlı Yunus TSM Beste Yarışması düzenlenmesi, Yunus Emre Divanı Karaman nüshasının alınması başlıklı projeler üzerine yoğunlaştık ve çalışma başlattık. Şu an itibariyle Yunus Emre hatıra para basımı çalışmamız tamamlandı.15 Kasım Pazartesi günüKaraman’da bir tanıtım toplantısı düzenledik ve hatıra paralar Karaman kamuoyu ile de paylaşıldı. Edindiğimiz bilgiye göre Darphanede üretilen tüm hatıra paraları satın alan dünya genelinde bin koleksiyoner Yunus Emre hatıra parasını almak için bekliyor. Bu gelişme, bardağın hoş tarafını görebilenler için Karamanlı Yunus adına bir katkıdır. Destekleri için sayın bakanımız Lütfi Elvan’a ve desteğini omzumuzda hissettiğimiz tüm Karamanlı hemşerilerimize teşekkür ederim. Yunus Emre bize sabrı öğretir, beraber yaşamanın, birbirimize faydalı olmanın, deryada bir katre olmaya niyeti öğretir. Ama en önemlisi de kendimizi bilmeyi öğretir. Birlikte öğreniyor, birlikte başarıyoruz. Tıpkı Yunus’un dediği gibi;
“İlim ilim bilmektir,
İlim kendin bilmektir
Sen kendin bilmezsen bu nice okumaktır”

Kendimizi, kentimizi bildiğimiz güzel yarınlara birlikte adım atıyoruz.
Yakın zamanda finalini yapmayı planladığımız, Karamanlı Yunus TSM Beste yarışmasında önemli kısım geçildi. 70 bestekâr 183 eserle yarışmaya katıldı ve eleme kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonucu finalde yarışacak 10 eser ve Karamanoğlu Mehmet Bey Jüri Özel Ödülü belirlenerek kamuoyu ile paylaşıldı. Finalin TRT ses ve saz sanatçılarınca çalınıp okunması ve TRT de canlı yayınlanması için çalışmalarımız sürmektedir.
4) KAREV'in geliri nedir? Nasıl ayakta duruyorsunuz?
Veli Bozkır: KAREV’in gelirlerinin tamamı güvene dayalı hayırseverlerimizin bağışları yanında organizasyon ve finansman yaratma yeteneğine sahip Yönetim Kurulumuzun özverili çabaları sonucu oluşmaktadır. Bu konuda emin adımlarla yürüyoruz. Hem eğitim bütçemiz hem de dairelerin alınmasında katkı yapan tüm hayırseverlerimize hemşerilerimize dostlarımıza vakfımız adına sonsuz teşekkür ediyoruz.
5) 2021 yılı Yunus Emre ve Türkçe Yılı ilan edildi. Bu konuda Karaman çok avantajlı bir il olmasına rağmen yapılanlar sizce tatmin edici oldu mu?
Veli Bozkır: UNESCO’nun 2021 yılını Yunus Emre anma yılı ilan etmesinin ardından,29 Ocak 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile Yunus Emre ve Türkçe bir arada Karaman’a adeta pas atıldı. Uluslararası düzeyde ses getirecek ve Karaman’ın tanıtımına katkı koyacak çok daha etkili projeler üretilebilirdi. Ancak şunu ifade etmeliyim ki Türk Dili ve medeniyetinin temel taşlarından biri olan Yunus Emre’içinne yapsak yetmez.
6) KAREV'in gelecek yıllar için projeleri nelerdir?
Veli Bozkır: Yunus Emre Divanı Karaman nüshasının alınarak Karamanımıza kazandırılması.
2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanının Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılında Cumhuriyetimizin kurucusu hemşerimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ata yurdu Karamanımıza verilmesi için çalışmaları başlatmıştık. Bu konuda en üs düzeyde makamlara sürekli talebimizi yineliyor ve olumlu sonuç alacağımızı umut ediyoruz.
Kamuya ait daha önce yurt olarak kullanılmış atıl durumda duran kamu binasını Vakfımız adına kiralayarak Kızılay merkezli 250 öğrenci kapasiteli bir yurdu hizmete sokmak için çalışıyoruz.
7) KARTAP platformu için neler düşünüyorsunuz?
Veli Bozkır: KARTAP platformu Karaman için çok önemli bir çalıştay gerçekleştirdi. Yurtiçinden ve yurt dışından farklı düşünce ve bakış açısına sahip Karaman sevdalılarınca düşünsel öneriler projeler ortaya kondu. Sevdamız Karaman ile tüm projeler bir kitapta toplandı. Karaman için önemli ve etkili bir yol haritası ortaya çıktı. Özverili emekleri için grubun yöneticisi Rıza Duru ve ekibine çok teşekkür ederim. Bundan sonraki süreçte bahse konu projelerin hayata geçirileceğini umut ediyorum.
Yüreği insan sevgisiyle atan, yarınlara umutla bakan, etrafına umut saçan tüm Karaman sevdalısı dostlara selam ve saygılarımla.